Vágólapra másolva!
Nem tartja ledolgozhatatlannak Max Verstappen Mercedesekkel szembeni hátrányát Christian Horner a Szaúd-arábiai Nagydíj első edzésnapja után. A Red Bull csapatfőnöke elmondta, miben bízhatnak.

Az első szabadedzésen kevesebb mint egy, a másodikon pedig 5 ezred híján két tizedmásodperc volt Max Verstappen hátránya a mindkét gyakorlást az élen záró Lewis Hamilton mögött, ami Christian Horner szerint egy ilyen pályán behozható. A Red Bull csapatfőnöke biztatónak tartja azt, hogy a Mercedes a Katari Nagydíj szombati és vasárnapi napjához hasonlóan most sem gyorsabb náluk az egyenesekben, illetve azt is, hogy kevesebbet számítanak a lóerők a dzsiddai pályán, mint azt előzetesen gondolták.

Verstappen lassabb volt a Mercedeseknél, de nem sokkal Forrás: Getty Images/Getty Images / Red Bull Content Pool/Lars Baron

„Elég szoros köztünk az állás. Kihívást jelentő a pálya, gyors és közel vannak a falak. Azon fog múlni minden, hogy ki hozza ki a legtöbbet a gumikból, tud tiszta kört futni és mer a lehető legközelebb kerülni a falakhoz. Lenyűgöző versengés lesz. Az időmérő kulcsfontosságú lesz, mint a legtöbb utcai pályán, de a versenyen is bármi megtörténhet" – összegezte Horner a jelenlegi helyzetet a Sky Sportsnak.

Verstappen mindkét szabadedzésen gyors volt a kemény keveréken, a lágy gumikon azonban elmaradt a Mercedesektől. Figyelembe véve, hogy a címvédő istálló sem volt elégedett az egykörös tempójával, és javulást vár szombatra, illetve Hamilton autójában pénteken még nem a legfrissebb motor volt, lehet oka aggodalomra az energiaitalosoknak, Horner szerint azonban van miben bízniuk.

A lóerők mellett az elmúlt hetekben rengeteg beszédtémát szolgáltató hátsó szárnyakkal kapcsolatban is jól áll a Red Bull szénája, Horner szerint ugyanis a Katarban szigorított tesztelés hatása továbbra is kitart. „Miután bevezették az új tesztet, konvergáltak az egyenesbeli sebességek. Ma itt is hasonlóak voltak, ami biztató. Remélhetőleg a hétvége további részében és a következő hétvégén is ez marad a helyzet" – utalt a köztük és a Mercedes között levő tempókülönbség eltűnésére.

A Red Bull csapatfőnöke bizakodó Forrás: Getty Images/Getty Images / Red Bull Content Pool/Mark Thompson

Horner arra is magyarázatot adott, hogy a Mercedeshez hasonlóan miért nem tudtak javulni a lágy abroncsokon. „Nagyon erősnek éreztük az autót a kemény gumikon. Minél lágyabb a keverék, annál nehezebb működésre bírni és kihozni belőle a legtöbbet. Sokat fogjuk elemezni ezt a kivezető körök és a gumik előkészítése szempontjából. Nem hiszem, hogy csak mi küszködtünk ezzel, másoknak is nehéz volt a megfelelő tartományba kerülni az autóval, de amint sikerül, látható, hogy van még tartalék a teljesítményben."

Nagy szükség lenne Pérezre

Akitől nagyon nagy javulás kellene szombatra, az nem más, mint Sergio Pérez. A mexikói pilóta a második edzésen is fél másodpercet kapott a csapattársától és csak kilencedik lett. Ez most még nem gond a Red Bullnak, de ha az időmérőn is ilyen hátul lesz, azzal taktikai hátrányba hozza Verstappent a versenyre, hiszen a hollandnak úgy egyedül kellene kiállnia a két Mercedesszel szemben.

„Sergio lassú kezdő, de folyamatosan gyűjti a lendületet, lehet látni, ahogy építkezik – védte meg pilótáját Horner. – Öreg róka, tudja, hogy utcai pályán nem szabad túl korán kockáztatni. Mindig jól ment Szocsiban, Azerbajdzsánban és Monacóban, úgyhogy nem kételkedem benne, hogy épít ezekre az alapokra."

Péreznek holnapra sokkal közelebb kellene kerülnie a mezőny elejéhez Forrás: Getty Images/Getty Images / Red Bull Content Pool/Lars Baron

Azt viszont ő is tudja, hogy nagy szükségük lenne rá. „Az elmúlt futamokon némileg rátalált a formájára, jó volt az időmérőkön és a versenyeken. Szükségünk van erre.

Pérez úgy érzi, nem a valós tempóját tükrözte a pénteki nap, és szerinte sokat fog gyorsulni szombatra. De még így is szüksége lesz arra, hogy jól kezelje az időmérőn várható forgalmat. „Meg kell próbálni majd jókor jó helyen lenni. Láthattuk most is, hogy mi történt, amikor mindenki lágy gumira váltott, úgyhogy nagyon gyorsan nagyon zavarossá válhatnak a dolgok. Remélhetőleg megtaláljuk a jó egyensúlyt és tempót ahhoz, hogy versenyben legyünk" – nyilatkozta.