Ecclestone: A közönség Verstappennek szurkol, győzelme jót tenne az F1-nek

Forma-1, Mexikóvárosi Nagydíj, Max Verstappen, Red Bull
MEXICO CITY, MEXICO - NOVEMBER 07: Race winner Max Verstappen of Netherlands and Red Bull Racing celebrates in parc ferme during the F1 Grand Prix of Mexico at Autodromo Hermanos Rodriguez on November 07, 2021 in Mexico City, Mexico. (Photo by Lars Baron/Getty Images)
Vágólapra másolva!
Bernie Ecclestone saját tapasztalataiból kiindulva úgy véli, hogy az F1-es szurkolók többsége Max Verstappen bajnoki címét látná szívesen. A brit üzletember fogadott is az éllovasra, de hozzátette, innentől kezdve a szerencsének is meghatározó szerepe lesz. Pierre Gasly szerint, ha egykori csapattársa az Abu-dzabi Nagydíj előtt is vezeti a pontversenyt, akkor övé lesz a végső győzelem.

Már csak két futam maradt hátra, és legkésőbb jövő héten vasárnap eldől, hogy Lewis Hamilton nyolcadszor vagy Max Verstappen először nyer világbajnoki címet a Forma-1-ben. A holland pilóta jelenleg 8 ponttal vezet, de az utóbbi két hétvégén a Mercedes volt a gyorsabb.

Ecclestone szerint az F1 rajongóinak nagy része Verstappennek szurkol Forrás: APA-PictureDesk via AFP/ERWIN SCHERIAU / APA / picturedesk.com/Erwin Scheriau

Bernie Ecclestone évtizedekig vezette az F1-et, így jó néhány bajnoki csatát követhetett közvetlen közelről. A 91 éves üzletember most már kívülről szemléli az eseményeket, de a véleménye ugyanúgy megvan az idei párharcról.

Szerinte a szurkolók nagy része Verstappen sikerét látná szívesen.

Nehéz megmondani, hogy ki fog győzedelmeskedni – nyilatkozta a Daily Mailnek adott interjújában. – Úgy vélem, most már kicsit a szerencsén is múlik, hogy valamelyikük ütközik-e. Ez nem Lewis ellen szól, aki első osztályú munkát végzett, de általánosságban a közönség nagy része valószínűleg azt akarja, hogy valaki más legyen a világbajnok. Ez a benyomásom az emberek részéről. Lewis mostanáig egy kicsit szerencsésebb volt, meglátjuk, hogy ez kitart-e.”

Ecclestone a német RTL-nek azt is elárulta, hogy fogadott Verstappenre, és bízik benne, hogy nem fogja elbukni a pénzét. Ezzel együtt úgy véli, nemcsak neki, hanem az egész sportágnak pozitívum lenne, ha a Red Bull versenyzője érne fel a csúcsra.

Max bajnoki címe jót tenne a Forma-1-nek

– jelentette ki. – A Mercedes nagyszerű, de jó lenne, ha más is előtérbe kerülne. Max nagyon-nagyon jól mutatja meg magát a közönségnek. Nem régóta van az élmezőnyben, és bár néhány éve jól teljesít, nagyrészt ismeretlen volt.”

Ahogyan közeledik a szezonzáró Abu-dzabi Nagydíj, egyre többször merül fel, hogy a bajnoki cím esetleg egy balesettel fog eldőlni kettejük között. Ennek esélyét növeli, hogy, amennyiben Szaúd-Arábiában beigazolódik az előzetesen várt sorrend, akkor a végén minimális lesz közöttük a különbség. Ecclestone azonban leszögezte, hogy szándékosságot egyikük részéről sem feltételez.

Ecclestone nem zárja ki az újabb ütközést a bajnoki riválisok között Forrás: AFP/Andrej Isakovic

„Az emberek kíváncsiak, hogy ütközni fognak-e – folytatta. – Azonban, ha igen, akkor sem lesz szándékos. Megtörténhet, de nem hiszem, hogy bármelyikük is butaságot csinálna, vagy úgy vezetne, hogy azzal balesetet okozzon. Ha mégis bekövetkezik, valószínűleg egyikükhöz sem lesz köthető. Ezt mondom a szerencséről, és ez döntheti el a bajnokságot.”

A brit üzletember hozzátette, hogy az F1-es közvélemény hét éve várt egy ilyen kiélezett párharcra, hiszen a hibrid korszakban csak csapattársaknál esett meg, hogy a véghajrá előtt nem dőlt még el a bajnoki cím. Ecclestone bízik benne, hogy egészen a legvégéig lesz tétje a küzdelemnek, és úgy véli, hogy a szerencsésebb fog nyerni.

Gasly szerint Verstappen jó helyzetben van

Annak ellenére, hogy Verstappen még mindig vezeti a bajnokságot, a fogadóirodák immáron Hamilton bajnoki címét tartják valószínűbbnek. Pierre Gasly azonban úgy véli, hogy Verstappen jó pozícióban van, és,

ha Szaúd-Arábiában elég jó eredményt ér el, akkor övé lesz a győzelem.

Maxé a pontelőny – szögezte le az FIA csütörtöki sajtótájékoztatóján. – Úgy vélem, hogy a végén ő fog nyerni. Csupán két futam van hátra, és nyolcpontos előnnyel rendelkezik, szóval egyértelműen jobb pozícióban van [Hamiltonnál]. Nem hiszem, hogy könnyű lesz [neki Dzsiddában], szerintem a Mercedes nagyon erős lesz itt. Azonban, ha Abu-Dzabiba ő érkezik meg előnyben, akkor úgy gondolom, hogy meg fogja szerezni a bajnoki címet.”

Az Alpha Tauri versenyzője szintén kiemelte, hogy remek párharcnak vagyunk szemtanúi, bár ők érthető okokból kevesebbet tapasztalnak meg ebből. Hozzátette, reméli, hogy a következő idények ennél is nagyobb izgalmakat tartogatnak.

Mi nyilván nem látunk minden akciót és nem versenyzünk velük, de a történtek ismeretében ez egy kifejezetten jó év

– magyarázta. – Meglátjuk, hogy a végén ki nyer, és persze a jövőben egyre több ilyet szeretnénk. Remélhetőleg még több autó fog harcolni a bajnokságért.”