Társoldalunk:
Hírlevél

Ecclestone: A közönség Verstappennek szurkol, győzelme jót tenne az F1-nek

2021.12.03. 10:26

Bernie Ecclestone saját tapasztalataiból kiindulva úgy véli, hogy az F1-es szurkolók többsége Max Verstappen bajnoki címét látná szívesen. A brit üzletember fogadott is az éllovasra, de hozzátette, innentől kezdve a szerencsének is meghatározó szerepe lesz. Pierre Gasly szerint, ha egykori csapattársa az Abu-dzabi Nagydíj előtt is vezeti a pontversenyt, akkor övé lesz a végső győzelem.

Már csak két futam maradt hátra, és legkésőbb jövő héten vasárnap eldől, hogy Lewis Hamilton nyolcadszor vagy Max Verstappen először nyer világbajnoki címet a Forma-1-ben. A holland pilóta jelenleg 8 ponttal vezet, de az utóbbi két hétvégén a Mercedes volt a gyorsabb. 

Ecclestone szerint az F1 rajongóinak nagy része Verstappennek szurkolForrás: APA-PictureDesk via AFP/ERWIN SCHERIAU / APA / picturedesk.com/Erwin Scheriau

Bernie Ecclestone évtizedekig vezette az F1-et, így jó néhány bajnoki csatát követhetett közvetlen közelről. A 91 éves üzletember most már kívülről szemléli az eseményeket, de a véleménye ugyanúgy megvan az idei párharcról. Szerinte a szurkolók nagy része Verstappen sikerét látná szívesen.

Nehéz megmondani, hogy ki fog győzedelmeskedni – nyilatkozta a Daily Mailnek adott interjújában. – Úgy vélem, most már kicsit a szerencsén is múlik, hogy valamelyikük ütközik-e. Ez nem Lewis ellen szól, aki első osztályú munkát végzett, de általánosságban a közönség nagy része valószínűleg azt akarja, hogy valaki más legyen a világbajnok. Ez a benyomásom az emberek részéről. Lewis mostanáig egy kicsit szerencsésebb volt, meglátjuk, hogy ez kitart-e.”

Ecclestone a német RTL-nek azt is elárulta, hogy fogadott Verstappenre, és bízik benne, hogy nem fogja elbukni a pénzét. Ezzel együtt úgy véli, nemcsak neki, hanem az egész sportágnak pozitívum lenne, ha a Red Bull versenyzője érne fel a csúcsra.

Max bajnoki címe jót tenne a Forma-1-nek – jelentette ki. – A Mercedes nagyszerű, de jó lenne, ha más is előtérbe kerülne. Max nagyon-nagyon jól mutatja meg magát a közönségnek. Nem régóta van az élmezőnyben, és bár néhány éve jól teljesít, nagyrészt ismeretlen volt.”

Ahogyan közeledik a szezonzáró Abu-dzabi Nagydíj, egyre többször merül fel, hogy a bajnoki cím esetleg egy balesettel fog eldőlni kettejük között. Ennek esélyét növeli, hogy, amennyiben Szaúd-Arábiában beigazolódik az előzetesen várt sorrend, akkor a végén minimális lesz közöttük a különbség. Ecclestone azonban leszögezte, hogy szándékosságot egyikük részéről sem feltételez. 

Ecclestone nem zárja ki az újabb ütközést a bajnoki riválisok közöttForrás: AFP/Andrej Isakovic

„Az emberek kíváncsiak, hogy ütközni fognak-e – folytatta. – Azonban, ha igen, akkor sem lesz szándékos. Megtörténhet, de nem hiszem, hogy bármelyikük is butaságot csinálna, vagy úgy vezetne, hogy azzal balesetet okozzon. Ha mégis bekövetkezik, valószínűleg egyikükhöz sem lesz köthető. Ezt mondom a szerencséről, és ez döntheti el a bajnokságot.”

A brit üzletember hozzátette, hogy az F1-es közvélemény hét éve várt egy ilyen kiélezett párharcra, hiszen a hibrid korszakban csak csapattársaknál esett meg, hogy a véghajrá előtt nem dőlt még el a bajnoki cím. Ecclestone bízik benne, hogy egészen a legvégéig lesz tétje a küzdelemnek, és úgy véli, hogy a szerencsésebb fog nyerni.

Gasly szerint Verstappen jó helyzetben van

Annak ellenére, hogy Verstappen még mindig vezeti a bajnokságot, a fogadóirodák immáron Hamilton bajnoki címét tartják valószínűbbnek. Pierre Gasly azonban úgy véli, hogy Verstappen jó pozícióban van, és, ha Szaúd-Arábiában elég jó eredményt ér el, akkor övé lesz a győzelem.

Maxé a pontelőny – szögezte le az FIA csütörtöki sajtótájékoztatóján. – Úgy vélem, hogy a végén ő fog nyerni. Csupán két futam van hátra, és nyolcpontos előnnyel rendelkezik, szóval egyértelműen jobb pozícióban van [Hamiltonnál]. Nem hiszem, hogy könnyű lesz [neki Dzsiddában], szerintem a Mercedes nagyon erős lesz itt. Azonban, ha Abu-Dzabiba ő érkezik meg előnyben, akkor úgy gondolom, hogy meg fogja szerezni a bajnoki címet.”

Az Alpha Tauri versenyzője szintén kiemelte, hogy remek párharcnak vagyunk szemtanúi, bár ők érthető okokból kevesebbet tapasztalnak meg ebből. Hozzátette, reméli, hogy a következő idények ennél is nagyobb izgalmakat tartogatnak.

Mi nyilván nem látunk minden akciót és nem versenyzünk velük, de a történtek ismeretében ez egy kifejezetten jó év – magyarázta. – Meglátjuk, hogy a végén ki nyer, és persze a jövőben egyre több ilyet szeretnénk. Remélhetőleg még több autó fog harcolni a bajnokságért.”

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK