Vágólapra másolva!
Jost Capito csapatfőnök és FX Demaison technikai igazgató után újabb szakember érkezett a Williams-csapathoz a Volkswagen ralis programjából: Sven Smeets sportigazgatóként csatlakozott.

Tovább folytatódik a Williams stábjának megerősítése, Sven Smeets sportigazgatóként állt munkába a grove-i istállónál. Smeets korábban a Volkswagen rali-világbajnokságban versenyző csapatánál dolgozott, így most már jól ismert munkatársaihoz, Jost Capito csapatfőnökhöz és FX Demaison technikai igazgatóhoz csatlakozott.

Sven Smeets a VW-től érkezik Forrás: Volkswagen/Volkswagen AG/Bodo Kräling

Érdekesség, hogy Smeets váltotta Capitót a német gyártó sportprogramjának élén, de most ismét a német szakember beosztottjaként folytatja a pályafutását. Capito ezzel ismét szétosztja a feladatait, miután ügyvezető igazgatóként az év elején átvette a Williams irányítását, majd Simon Roberts lemondása után a csapatfőnöki poszt is az övé lett.

A belga szakember már a Katari Nagydíjon felbukkant a Williams színeiben, de a kinevezését eddig nem erősítették meg hivatalosan. A weboldalon elhelyezett leírás szerint mindenféle sportszakmai kérdéskör hozzá fog tartozni, ő képviseli majd az istállót az FIA-val, a többi csapattal és a motorsporttal foglalkozó szervezetekkel kapcsolatban.

Smeets számára nem idegen a versenyzés világa, 1993-ban rali navigátorként állt rajthoz, majd 1995-től Freddy Loix oldalán versenyzett. 2005-ben François Duval mellé szegődött a Citroënhez, együtt megnyerték az Ausztrál Ralit. 2008-tól a franciák csapatmenedzsereként a versenyzők és a gyártók világbajnokságát is megnyerte, 2010-től a Peugeot LMP1-es programját is felügyelte.

A Volkswagennél 2012 óta dolgozott, 2013-ban 13-ból 10 ralit megnyertek, és természetesen mindkét világbajnoki címet elhódították. A sorminta 2016-ig folytatódott, ekkor Smeets átvette az igazgatói posztot a német gyártó motorsport-részlegén, idén pedig pályafutása során először F1-es projektet vállalt.

A Williams várhatóan a 8. helyezett lesz a konstruktőri világbajnokságban Forrás: AFP/Karim Jaafar

Ezzel már három egykori volkswagenes szakember dolgozik a Williams menedzsmentjében, így nem lenne meglepő, ha felmerülne a német gyártó és a grove-i istálló együttműködése abban az esetben, ha a Volkswagen úgy dönt, hogy valamelyik márkájával, valószínűleg az Audival és a Porschéval megjelenik a mezőnyben.