Társoldalunk:
Hírlevél

Red Bull: A Ferrari és a McLaren ellen jobb volt küzdeni, mint a Mercedesszel

2021.12.02. 12:01

Christian Horner bírálta a Mercedest és csapatfőnökét, Toto Wolffot azért, mert a világbajnoki címért zajló küzdelmet a pályán kívül is vívják. Ettől függetlenül, korrekt lezárásra számít.

Elmérgesedett a küzdelem az idei F1-es világbajnoki címért a Red Bull és a Mercedes, de főleg a két csapatfőnök, Christian Horner és Toto Wolff között. A két szervezet elismeri a másikat, ennek részeként a Red Bullt irányító szakember nem tagadta, hogy nagy fegyvertény lenne a Mercedes legyőzése.

Wolff és Horner a pályán kívül is küzdForrás: Getty Images/Getty Images / Red Bull Content Pool/Dan Istitene

„Úgy gondolom, ez minden eddigi sikert felülmúlna, annyira intenzív és olyan magas szintű az ellenfél – mondta Horner a Daily Telegraphnak. – Emlékezzünk arra, hogy a Mercedes autójának 60 százaléka tavalyról származik, és akkor voltak a leginkább lehengerlők, úgyhogy szenzációs, ahogy a csapatunk reagált”

Horner viszont kifogásolta azt, hogy a világbajnoki küzdelem nem csak a pályán zajlik, szerinte a 2010-es években a Ferrari és a McLaren ellen más volt a versengés hangulata. „Amikor a Ferrari vagy a McLaren ellen küzdöttünk még Stefano [Domenicali] volt a Ferrari főnöke, és a verseny után mindig kezet fogtunk. Más idők jártak. Ez a mostani most nagyon átpolitizált a pályán kívül. A helyezkedés, a megtévesztés, a szabályozó testület, a versenyzők és a csapatok közötti politizálás miatt.”

Horner szerint a Red Bull kizárólag a pályán szeretne harcolni a világbajnoki címekért és elismerte, talán kissé naivan kezelték az idei évet, ezért úgy érzi, védekezniük kellett a Mercedes áskálódásai ellen. Ettől függetlenül szerinte végül kezet ráznak majd az ellenféllel a szezon végén, de utána is arra számít, hogy újrakezdődik majd a rivalizálás, ami most is megy a háttérben.

„Nekünk nincs hatalmas sajtó- és manipuláló részlegünk, úgyhogy én verek vissza mindent, ami megtalál minket. Más csapatok nagyon másként működnek, időt fordítanak arra, hogy manipulálják az üzeneteke – mondta. – Talán a megjegyzéseimet úgy alakították, hogy egy sportbíróra célozzanak, pedig nem ez volt a szándékom.”  

Várhatóan csak az utolsó nagydíjon dől el a Hamilton-Verstappen csataForrás: Daimler AG/Jiri Krenek for Mercedes-Benz Grand Prix Ltd./Jiri Krenek

„Előfordul, hogy kifordítanak dolgokat, de hol van akkor a következetesség? A legutóbbi hétvégén, [Wolff] lényegében elküldte a versenyigazgatót a *******. Az én megjegyzéseim jelentéktelenek voltak ehhez képest” – utalt Horner arra, hogy ennek ellenére mégis beidézték őt a sportfelügyelők azért, mert az álláspontjuk szerint rontotta az F1 jó hírnevét.

A brit szakember azt is kifogásolta, hogy bár Lewis Hamilton gyakran hangoztatja, hogy ő is csak a pályán akar küzdeni Max Verstappen ellen, úgy érzi, hogy a hétszeres világbajnok ennek ellenére részt vesz az áskálódásban. „Lewis folyamatosan bedobja az észrevétlen, apró provokációit, de Max kapcsán az a nagyszerű, hogy ő le se sz*rja az ilyesmit. Pontosan tudja, hogy ki is ő maga.”

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK