Társoldalunk:
Hírlevél

Hamilton folyamatos félelemben él a vb-címért zajló csata alatt

2021.11.30. 14:10

Az idei Forma-1-es világbajnoki címért zajló csata végét jelenthetné, ha Lewis Hamilton vagy Max Verstappen elkapná a koronavírust, és emiatt ki kellene hagynia legalább egy versenyt. A hétszeres világbajnok folyamatos félelemben él emiatt, és még a lélegzetét is visszatartja, ha mások közelében van.

Szinte napra pontosan egy évvel ezelőtt robbant a hír, hogy Lewis Hamilton elkapta a koronavírust és nem indul a Szahíri Nagydíjon. A hétszeres világbajnok szempontjából ez akkor "csak" annyit jelentett, hogy ki kell hagynia egy vagy két versenyt (utóbb kiderült, hogy csak egyet), hiszen már a Török Nagydíjon bebiztosította a világbajnoki címet. Most azonban egy ilyen fejlemény szinte biztosan a vb-álmainak végét jelentené, ezért aztán továbbra is rendkívül óvatos, és elmondása szerint folyamatosan fél attól, hogy ismét megfertőződik.

A jelenlegi helyzetben minden eldőlhet, ha Hamiltonnak vagy Verstappennek ki kell hagynia egy versenytForrás: Daimler AG/Steve Etherington

Hamilton a hétvégi Szaúd-arábiai Nagydíj előtt az Auto Motor und Sportnak nyilatkozott arról, hogy továbbra is mekkora mértékben befolyásolja az életét a koronavírus, és mennyire tart tőle, hogy egy esetleges megbetegedésen elmehet a világbajnoki címe. Az ember folyamatos félelemben él. A körülöttem levőknek nem gond, ha ki kell hagyniuk egy munkanapot, nekünk, pilótáknak azonban kritikus lehet. Ha kihagysz egy vagy két versenyt, annyi az évnek. Látok más sportolókat, akik nagyon nyugodtak ezzel kapcsolatban, és látszólag nem érdekli őket, hogy megfertőződhetnek. Számomra ez furcsa."

Az F1-es paddockban továbbra is kötelező a maszk használata, de bizonyos szituációkban, például televíziós interjúk alatt a pilótáknak már megengedett, hogy levegyék azt. Hamiltonon sincs mindig rajta, de elmondása szerint ettől még továbbra is nagyon óvatos. „Egyes területeken kicsit enyhültek a szabályok, de könnyű nemtörődömmé válni és bajba kerülni, ezért mindig észben kell tartani, hogy oda kell figyelni. A megközelítésem a szociális érintkezéshez nagyon más, mint korábban volt, mert mindenkitől tartom a távolságot és visszatartom a lélegzetem, ha emberek vesznek körül."

Hamiltonon is rendszeresen ott van a maszk a pályára érkezéskorForrás: AFP/Andrej Isakovic

Mivel a Mercedes pilótája egyike azon versenyzőknek, akik korábban átestek a fertőzésen, pontosan tudja, hogy mivel jár mindez, ráadásul a tavaly ezidő tájt történtek utóhatásai még az idei szezon első felében is éreztették a hatásukat. A szezon első fele az egyik legkeményebb volt, amit valaha átéltem. Át kellett verekednem magam rajta. A felépülésemre és az edzésre koncentráltam, légzési technikákat gyakoroltam és szinte minden nap futottam.Az intenzívebb edzésprogram miatt semmilyen problémám nem volt a melegebb futamokon, amiért hálás vagyok, és végre úgy érzem, megszabadultam [a betegség utóhatásaitól]."

Az utolsó két futam előtt a pontversenyben továbbra is Max Verstappen vezet, de Hamilton hátránya mindössze 8 pont a második helyen.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK