Vágólapra másolva!
Távozott az Alfa Romeo F1-es csapatát működtető Sauber Holding elnöke, Pascal Picci, miután nem értett egyet azzal, hogy Frédéric Vasseur leigazolta Valtteri Bottast.

Néhány héttel ezelőtt felmondott és elhagyta tisztségét az Alfa Romeo F1-es csapatát is működtető Sauber Holding elnöke, Pascal Picci. A tulajdonos, Finn Rausing egyik bizalmasa a Motorsport.com olasz kiadásának elárulta, a döntése mögött az áll, hogy összekülönbözött Frédéric Vasseur csapatfőnökkel a Mercedestől leigazolt Valtteri Bottas miatt.

Pascal Picci, a Sauber volt elnöke Forrás: AFP/Marco Bertorello

„Igen, becsaptam az ajtót! A Mexikói Nagydíj előtt néhány nappal lemondtam a Sauber Holding elnöki tisztségéről – jelentette ki. – A jövőben nem kívánok összefüggésbe kerülni Fred Vasseur irányításával – szögezte le. – A versenyzők kiválasztási módszere volt az egyik olyan szempont, ami éket vert a jelenlegi menedzsment és közém.”

Az üzletember nem mondta ki, de feszültségeket okozhatott az is, hogy Bottas a Mercedestől érkezik, és kiszorítja a Ferrari protezsáltját, Antonio Giovinazzit.

„Sajnálom, hogy Antonio nem marad, de örülök Csou [Kuan-jü] érkezésének is. A kínai fiút és a családját már ismerem, mert fel akartuk venni őt a Sauber Driver Academybe, és kereskedelmi lehetőségeket is megnyithat” – összegezte álláspontját az olasz-svájci szakember.

Sok a bizonytalanság manapság az Alfa Romeo-csapat körül, nemrég az is felröppent, hogy a tulajdonos, Finn Rausing eladná az istállót az amerikai Andretti Autosportnak, de az üzlet végül meghiúsult. Az értékesítés észszerűtlen lett volna azért, mert várhatóan a csapatok egyre értékesebbek lesznek, de Picci felfedte, hogy mi volt a háttérben.

„Egy három körig, a biztonsági autó mögött lefutott álverseny lehetővé tette a Williams számára, hogy annyipontot szerezzenek, amennyi szinte minden esélyt elvett, hogy visszavegyük tőlük a helyüket a konstruktőri világbajnokságban. Spa fontos vízválasztó volt a számunkra, az egyik ok, ami miatt úgy döntöttünk, hogy feladjuk az F1-et és eladjuk [a csapatot].”

Vasseur lépése vállalhatatlan volt Piccinek Forrás: Xavi Bonilla / DPPI/Xavier Bonilla/Xavi Bonilla

Picci ettől függetlenül megnyugtatta a csapat személyzetét, hogy a lemondása miatt nem kell aggódniuk, ő maga is biztos abban, hogy a Sauber előtt szép jövő áll, mert „a csapat tulajdonosai lelkes, szenvedélyes emberek, akiknek az elsőszámú prioritás a csapatot alkotó személyzet megvédése.”