Vágólapra másolva!
80 évesen meghalt Sir Frank Williams, a Williams-istálló társalapítója. Vezetésével a csapat hét egyéni és kilenc konstruktőri világbajnoki címet szerzett, valamint 114 győzelmet aratott.

79 éves korában meghalt Sir Frank Williams. A hírt a család és az általa alapított csapat is megerősítette. Halálának körülményeiről annyit lehet tudni, hogy pénteken került kórházba, és vasárnap reggel hunyt el.

Frank Williams 79 évet élt Forrás: Curzon

Az egykori csapattulajdonos 1977-től kezdve irányította a jelenlegi formájában a Williamset, és ebben az sem gátolta meg, hogy 1986-ban súlyos autóbalesetet szenvedett, aminek következtében deréktól lefelé lebénult.

Williams 2012-ig irányította a csapatot, de családja egészen tavalyig birtokolta az istállót.

Williams 1942. április 16-án született az angliai South Shields városában. Versenyzői karrierje nem volt jelentős, emellett szerelőként dolgozott, mielőtt 1966-ban megalapította a Frank Williams Racing Cars nevű csapatot, ami kezdetben a Forma-2-ben és a Forma-3-ban adott lehetőséget olyan pilótáknak, mint Piers Courage, aki később a csapat színeiben az F1-ben is debütált. Williams egy Brabhamet vett meg, amivel honfitársa 1969-ben két dobogós helyezést is elért.

1976-ban eladta a többségi tulajdonrészt Walter Wolf kanadai olajmágnásnak, egy évvel később pedig elhagyta a csapatot. Vele tartott Patrick Head, az egyik mérnök is, akivel közösen

megalapította a Williams Grand Prix Engineeringet, vagyis a mai formájában ismert Williamset.

A csapat az első évben még a Marchnak az egyik autójával versenyzett, 1978-ban viszont saját autót épített. Egy évvel később már meg is született az első győzelem Clay Regazzoni révén, aki a Brit Nagydíjon diadalmaskodott.

Alan Jones volt a Williams első világbajnoka Forrás: Getty Images/Bernard Cahier/Bernard Cahier

Innentől kezdve nem volt megállás, és 1980-ban konstruktőri és Alan Jones-nak köszönhetően egyéni szinten is megnyerték első világbajnoki címüket. Az istálló a 80-as és a 90-es években aratta legnagyobb sikereit, amikor összesen hét egyéni és kilenc konstruktőri világbajnoki címet szereztek.

A Frank Williams által vezetett csapat sikereit az sem gátolta meg, hogy a társalapító 1986-ban súlyos közúti balesetet szenvedett, aminek következtében deréktól lefelé lebénult és tolószékben élte le hátralévő éveit. A másik komoly mélypont a csapattulajdonos életében Ayrton Senna 1994-es imolai tragédiája volt,

ami miatt gondatlanságból elkövetett emberölés vádjával beperelték, és csak évekkel később mentették fel.

A 2000-es évek már közel sem hoztak akkora sikereket, de 2001 és 2004 között még összejött összesen 11 futamgyőzelem. Innentől kezdve viszont elindultak a lejtőn, és azóta csupán egyszer, a 2012-es Spanyol Nagydíjon nyertek Pastor Maldonado révén.

Williams nem sokkal korábban jelentette be, hogy lemond az igazgatótanácsban betöltött pozíciójáról és a csapatfőnöki teendőkről. Utóbbival lányát, Claire Williamset bízta meg, aki egészen tavalyig vezette az istállót. Ekkorra az alakulat nehéz pénzügyi helyzetbe került, és a család végül úgy döntött, hogy eladja a csapatot.

„A Williams csapatát igazán lesújtotta alapítónk, Sir Frank Williams halála – mondta Jost Capito, a Williams csapatfőnöke. – Sir Frank legendája és ikonikus alakja volt a sportágunknak. Halála egy korszak végét jelenti a csapatunk és a Forma-1 számára egyaránt. Utánozhatatlan és egyben úttörő is volt, és annak ellenére, hogy jelentős csapás érte az életben, 16 világbajnoki címig vezette a csapatot., amivel a sportág történetének egyik legsikeresebb istállójává váltunk. Az általa képviselt értékek, mint a tisztesség, a csapatmunka, a függetlenség és az eltökéltség továbbra is jellemzőek lesznek a csapatra, és az öröksége részét képezik. Csakúgy, mint a Williams név, amit büszkén viselünk a versenyeken. Gondolataink a Williams-család körül forognak ebben a nehéz időszakban.”

– emlékezett meg Stefano Domenicali, az F1 elnök-vezérigazgatója, aki a Ferrari csapatfőnökeként kollégája volt Williamsnek. – Az F1 családjának egy nagyon szeretett és tisztelt tagját veszítettük el, aki nagyon fog hiányozni. Hihetetlen személyisége és eredményei örökre beleégnek a sportágunkba. Gondolataim a Williams-család és a barátok körül forognak ezekben a szomorú időkben.”

Rajtuk kívül Jean Todt, az FIA elnöke is megemlékezett Williamsről, akit ő szintén egykori kollégájának nevezhet. Mellettük a csapat egykori, jelenlegi és Alexander Albon személyében jövőbeli pilótái, korábbi riválisok, valamint újságírók is lerótták kegyeletüket.