Verstappen összeegyeztethetetlennek tartja saját büntetését Hamiltonéval

Forma-1, Katari Nagydíj, Lewis Hamilton, Max Verstappen, Mercedes, Red Bull
DOHA, QATAR - NOVEMBER 20: Pole position qualifier Lewis Hamilton of Great Britain and Mercedes GP and second placed qualifier Max Verstappen of Netherlands and Red Bull Racing talk in a press conference after qualifying ahead of the F1 Grand Prix of Qatar at Losail International Circuit on November 20, 2021 in Doha, Qatar. (Photo by Florent Gooden - Pool/Getty Images)
Vágólapra másolva!
Max Verstappen arra utalt, hogy furcsának tartja, hogy a Mercedes hátsó szárnyának megérintéséért tízszer akkora büntetést kapott, mint a kicsatolt biztonsági övvel közlekedő Lewis Hamilton.

A pályán és azon kívül is zajlik a csata a Mercedes és a Red Bull között, de utóbbi esetben nem ritka, hogy a felek nemcsak egymást, hanem az FIA-t, illetve annak sportfelügyelőit is kritikával illetik. Legutóbb Christian Horner adott hangot nemtetszésének a Katari Nagydíj időmérőjének vége kapcsán, Max Verstappen pedig az egy héttel korábban történtekre utalt vissza.

Verstappen Brazíliában tízszer akkora bírságot kapott, mint Hamilton Forrás: Getty Images/Getty Images / Red Bull Content Pool/Florent Gooden

A holland pilóta az időmérő végén megérintette Lewis Hamilton Mercedesének a hátsó szárnyát, amiből minden bizonnyal nem lett volna probléma, ám előbb az FIA technikai ellenőre, majd a sportfelügyelők is szabálytalannak tartották az alkatrészt. Ennek következtében a bajnokság éllovasának is meg kellett jelennie a döntéshozók előtt, és bár megállapították, hogy az akciója semmit nem befolyásolt, de 50 ezer euró befizetésére kötelezték.

Utóbbit összeegyeztethetetlennek tartja Hamilton későbbi büntetésével.

Többé nem megengedett, hogy hozzáérjek [egy másik autó] hátsó szárnyához, ez biztos – idézi a DAZN. –Ha ezt az ember megteszi, akkor jó nagy bírságot kell fizetnie. Azonban úgy tűnik, kicsatolt biztonsági övek nélkül vezetni olcsóbb, úgyhogy ezen el fogok gondolkozni.”

Verstappen arra utalt, hogy riválisa a leintés után, a levezető kör alatt kikapcsolta a az övét, hogy az ünneplés során jobban ki tudjon hajolni az autóból. Mindez ellentmond a Nemzetközi Sportkódexben foglaltaknak, így a sportfelügyelők összesen 25 ezer eurós bírságot szabtak ki rá, de ebből 20 ezret 2022 végéig felfüggesztettek.

Hozzá kell tenni, hogy Verstappen esetéhez hasonlóan a sportfelügyelők ezt sem maguktól szúrták ki.

Ahogyan a kvalifikáció után egy nézői videó kellett ahhoz, hogy ő is belekeveredjen az ügybe, úgy két nappal később vélhetően valaki más hívta fel a figyelmet Hamilton tettére. Erre az alapján lehet következtetni, hogy a tavalyi Spanyol Nagydíjon Charles Leclerc versenytempóban tett meg két kört kikapcsolt biztonsági övvel.

Hamilton kikapcsolt biztonsági övvel teljesítette a levezető kör nagy részét a Sao Pauló-i Nagydíj után Forrás: AFP/Nelson Almeida

Ami Verstappen büntetését illeti, a holland pilóta már azon a hétvégén érzékeltette, hogy túlzásnak tartja annak mértékét. A sprintfutam utáni sajtótájékoztatón azon kezdett el élcelődni, hogy a sportfelügyelők egy drága vacsorára költik el ezt az összeget.