Hamilton elárulta, mit vizsgál Verstappenen, hogy nagyobb eséllyel győzze őt le

Russia Motor Sport Formula 1 Formula 1 F1 VTB 2020 racing Horizontal
6660058 26.09.2021 British Formula One driver Lewis Hamilton of Mercedes-AMG Petronas, left, and Red Bull's Max Verstappen bump fists after finishing the race of the 2021 Formula One Russian Grand Prix at the Sochi Autodrom in Sochi, Russia. Vladimir Astapkovich / Sputnik (Photo by Vladimir Astapkovich / Sputnik / Sputnik via AFP)
Vágólapra másolva!
Lewis Hamilton elmondta, 36 évesen már más dolgokat is megvizsgál az aktuális ellenfelével kapcsolatban, így aztán az idei szezonban Max Verstappent is igyekszik jobban feltérképezni. A hétszeres világbajnok szerint nem is lenne joga a holland pilótát kritizálni, mert fiatalon ő sem csinált sok mindent jól.

Az utolsó két idei futam előtt, Max Verstappen pontelőnyének rohamos csökkenését figyelve sokakban felmerül annak a lehetősége, hogy egy ütközés fog dönteni a világbajnoki cím sorsáról a holland pilóta és Lewis Hamilton között. A hétszeres világbajnok már többször kijelentette, hogy ő inkább veszít, mint hogy szándékosan nekimenjen riválisának, a BBC-nek adott nagyinterjúban pedig most elmondta, hogy szerinte az ő és Verstappen neveltetése határozza meg, hogy miként versenyeznek, ezért igyekszik tanulmányozni a Red Bull versenyzőjének családi hátterét.

Brazíliában sem voltak messze tőle, hogy összeütközzenek Forrás: Pirelli

Hamilton eddigi F1-es évei többnyire vitás esetektől mentesek voltak, a hétszeres világbajnokot pedig a legtöbben kemény, ám fair versenyzőnek tartják. „Az apám egyszerűen így nevelt. Azt mondta, hogy mindig a pályán bizonyítsak.

– fedte fel versenyzői hitvallásának gyökereit. – Ha ütközöl, mondhatják, hogy »persze, igen, de ez történt, ennek a versenyzőnek ez is a taktikája«. Én akarok lenni a legtisztább versenyző sebességgel, nyers, kemény munkával és elszántsággal, hogy végül senki ne kérdőjelezze meg, amit elértem."

Ezzel szemben Max Verstappen más stílust képvisel, és nem riad meg a talán túlzottan kemény manőverektől sem, mint ahogyan azt a Sao Pauló-i Nagydíjon is láthattuk. Hamilton elismeri, időt és energiát fordít arra, hogy megértse, a holland miért úgy versenyez, ahogy. A Mercedes pilótája úgy látja, minden a neveltetés során dől el.

Hamilton próbálja megérteni Verstappent Forrás: Sputnik via AFP/Vladimir Astapkovich

„Nem ő az egyetlen pilóta, aki így versenyzik azok közül, akik ellen versenyeztem. Nagyon sok versenyző ellen csatáztam és mindannyian nagyon különbözően viselkedtek, ez pedig izgalmas.

Ezeket próbálom megérteni, hogy jobban meg tudjam becsülni, milyen személyiségű pilóta ellen versenyzem.”

Ami pedig kettejük pályán kívüli kapcsolatát illeti, az egyáltalán nem mondható ellenségesnek, és tulajdonképpen nyíltan nem is szokták kritizálni egymást, egyedül Verstappen szállt bele keményen Hamiltonba még a Brit Nagydíj után, tiszteletlennek nevezve riválisát. A hétszeres világbajnok szerint ez a hozzáállás részéről a valóságot tükrözi, azt viszont nem tudja, hogy Verstappen is így érez-e.

„A nevében nem beszélhetek. Versenyeztem olyanok ellen, akik kifelé mutattak valamit, de valójában mást gondoltak. Nem tudom, hogy vele ez-e a helyzet” – mondta, majd kitért arra, hogy a korából adódóan már könnyebben megbirkózik egy olyan ellenféllel, mint Verstappen.

Különösen, ami az ezzel a sportággal járó rivaldafényt és nyomást illeti. Tudom, hogy szupergyors srác, és ahogy egyre érettebbé válik, úgy lesz egyre erősebb. Ez kétségtelenül így lesz."

Hamilton szerint fiatalon ő is hibázott éppen eleget Forrás: AFP/2011 Getty Images/Nick Laham

„Ha megnézem magamat 24-25 évesen... Jesszusom, milyen hibákat követtem el. Megvolt a tempóm, de nagyon sok különböző dolgon mentem keresztül az autón kívül és ott volt a rivaldafény is, az azzal járó nyomás, hogy az élmezőnyben vagy. Nem gondolom, hogy sok mindent helyesen csináltam akkor, úgyhogy nem is olvasom ezt senkinek a fejére" – szúrt oda azért burkoltan a hollandnak.