Vágólapra másolva!
A kétszeres világbajnok Fernando Alonso elárulta, meddig tervez még a Forma-1-ben maradni, illetve arról is beszélt, milyen örökséget hagyna maga után azzal, ha sikerülne harmadszor is világbajnoknak lennie.

Kimi Räikkönen év végi visszavonulásával jövőre már a 40 esztendős Fernando Alonso lesz a Forma-1-es mezőny korelnöke. A kétszeres világbajnok két év kihagyás után az idei szezontól tért vissza, és tette mindezt bevallottan azért, hogy harmadszor is világbajnok legyen. A Beyond the Grid podcastnak nyilatkozva elmondta, mért lenne számára különösen fontos, ha sikerülne újra felérnie a csúcsra, valamint azt is megosztotta, hogy meddig tervez még a Forma-1-ben versenyezni.

Alonso még egy ideig nem tervez lelépni Forrás: Xpb / James Moy Photography Ltd

Alonso az idén már több alkalommal bizonyította, hogy 40 évesen is képes kiemelkedő teljesítményre, amivel még a négyszeres világbajnok Alain Prostot is meglepte. A Katari Nagydíjon visszatérése első dobogós helyezését megszerző spanyol pilóta jelenlegi szerződése 2022 végéig szól, ám ez korántsem jelenti azt, hogy úgy tervez, a következő lesz az utolsó szezonja a Forma-1-ben. „Itt leszek [2022 után is] – felelte arra a kérdésre, hogy marad-e, ha versenyképes autót ad alá az Alpine. – És akkor is, ha az autó nem lesz annyira jó!

Alonso elmondta azt is, hogy más lett a hozzáállása a Forma-1-hez a két távol töltött éve alatt, mivel rájött, milyen kivételes helyzetben van. „Nagyon élvezem a visszatérést, mert szerintem más hozzáállással tértem vissza. Boldog voltam, hogy visszatérhetek, és kiváltságosnak éreztem magam. Nem mintha a korábbi években nem éreztem volna így, de

„Sok-sok tehetséges versenyző van, aki még csak meg sem kapja a lehetőséget arra, hogy Forma-1-es autót vezessen a karrierje során, nekem pedig megvolt az a szerencsém, hogy megmondhattam, mikor akarom abbahagyni, és mikor akarok szünetet tartani, majd mikor akarok visszatérni. Úgyhogy nagyon hálás vagyok a sportágnak, a csapatnak és mindenkinek, és minden másodpercét élvezem."

Jobban megbecsüli, hogy a Forma-1-es mezőny tagja lehet Forrás: Xpb / James Moy Photography Ltd

A kétszeres világbajnok célja pedig természetesen az, hogy a jövőre érkező új szabályokat és az idei évtől bevezetett költségplafont kihasználva ismét világbajnok legyen. „Nagyon várom a harmadik bajnoki címet és minden tőlem telhetőt megteszek érte, sőt, még annál is többet az elkövetkező években.

„Persze nem arról van szó, hogy görcsösen akarom. Nem fogja megváltoztatni a teljes karrieremet vagy azt, ahogyan a sportágra tekintek. Küzdő alkat vagyok mindenben, amit csinálok. Nem számít, hogy 19 vagy 42 éves vagy, ez egy életforma, teljes elköteleződés a sport iránt. Talán ez lenne a legnagyobb dolog, ha megnyerném a harmadik bajnoki címet. Ez a fajta örökség és üzenet a jövő generációinak."