Társoldalunk:
Hírlevél

A Red Bull már kevésbé tart Hamilton brazíliai csodamotorjától

2021.11.25. 12:26

Helmut Marko elismerte, Brazíliában és Katarban nem az elvárásaiknak megfelelően szerepeltek, ezért a nekik egyáltalán nem kedvező Szaúd-Arábiában kell fordítaniuk a helyzetükön.

Kiéleződött a küzdelem az idei F1-es világbajnoki címekért, az utolsó két nagydíjhétvége előtt Max Verstappen mindössze 8 ponttal vezet Lewis Hamilton előtt, viszont a Mercedes pilótája az előző két hétvégén magabiztosan legyőzte ellenfelét, és a következő két pálya is inkább neki kedvez. A Red Bull tanácsadója, Helmut Marko tudja, hogy ilyen szerepléssel nem tudják megnyerni a vb-t.

Hamilton és Verstappen csatája várhatóan csak a szezonzárón dől majd elForrás: AFP/Antonin Vincent

„Újabb versenyen kell győznünk – ismerte el Marko, aki már korábban is hangoztatta, hogy Verstappen 10 futamgyőzelemmel lehet világbajnok. – [Katarban] és Brazíliában nem tudtunk felnőni az elvárásainkhoz, úgyhogy Dzsiddában jobb munkát kell végeznünk” – szögezte le a szókimondó osztrák veterán.

Az új szaúdi pályán várhatóan hatalmas lesz a tempó, ez a Mercedes malmára hajthatja a vizet, főleg azért, mert az előző hétvégéken rendkívül magas volt az autójuk csúcsteljesítménye,Katarban viszont a Red Bull kilobbizta, hogy az FIA változtasson a hátsó szárnyak tesztelési eljárásán, ennek eredményeként a Mercedes tempója is visszatért a Red Bull által „normálisnak” tartott nagyságrendbe. Ezt Marko is egyértelműen az új teszt számlájára írja. „Gyanítom, hogy már nem fogják használni, mert az FIA-nak már megvan az eszköze a tesztelésre. Nem hiszem, hogy felvállalják a kockázatot” – jelentette ki.

Az viszont várható, hogy a Mercedes a korábbi specifikációval megegyező, de alacsony futásteljesítményű erőforrást szerel majd Hamilton autójába. A brit pilóta Brazíliában kapott új erőforrást, ennek köszönhetően nagy teljesítményt hívhattak le, de Marko úgy véli, az első versenyhétvége után már nem lesz kiemelkedő az új Mercedes-motor ereje.

Hamilton motorja már nem lesz olyan erős, mint Brazíliában volt – vélte. – Nem adjuk fel. Sok pontot vesztettünk Bakuban, Silverstone-ban és Budapesten, normális esetben már megnyertük volna a világbajnokságot. Most vissza kell vágnunk. Ha valaki nem bírja a nyomást, akkor ez a közeg nem neki való” – jelentette ki.

Hamilton rendkívül gyors volt Brazíliában, majd Katarban sem talált legyőzőreForrás: Daimler AG/Jiri Krenek for Mercedes-Benz Grand Prix Ltd./Jiri Krenek

Marko azt viszont elismerte, hogy az új szaúdi pályán „minden ellenük szól”, és bár az egyéni pontversenyben az élen állnak, egyáltalán nem érzi biztosnak a végső sikert. „Az utolsó két verseny egyikét meg kell nyerjük, ez ilyen egyszerű. Csak Max és Lewis között fog eldőlni, mert a többiek nincsenek sehol.”

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK