Red Bull: A világbajnoki küzdelem tétje a sportfelügyelőket is terheli

Forma-1, Katari Nagydíj, Christian Horner, Red Bull
DOHA, QATAR - NOVEMBER 19: Red Bull Racing Team Principal Christian Horner looks on in the garage during practice ahead of the F1 Grand Prix of Qatar at Losail International Circuit on November 19, 2021 in Doha, Qatar. (Photo by Mark Thompson/Getty Images)
Vágólapra másolva!
Helmut Marko a Katari Nagydíj után is bírálta az FIA-t azért, mert Max Verstappen rajtbüntetést kapott a versenyre. A veterán szakember szerint nem a versenyzők hibáztak.

Büntetések alakították át a Katari Nagydíj rajtrácsát, miután a sportfelügyelők döntése szerint Max Verstappen és Valtteri Bottas is vétett a sárga zászlós szabály ellen, amit Pierre Gasly defektje miatt léptettek életbe. A felállás kívülről egyszerűnek tűnt, Bottas és Verstappen nem lassított kellő mértékben a veszélyre figyelmeztető jelzésnél.

Horner megértő is tud lenni a sportfelügyelőkkel Forrás: Getty Images/Getty Images / Red Bull Content Pool/Mark Thompson

A valóságban viszont nem volt az, mert amikor Gasly autójához közel meglengették a sárga zászlót, a csapatok nem kaptak jelzést a veszélyre vonatkozóan és Christian Horner, a Red Bull csapatfőnöke is amellett érvelt, hogy egy sportbíró egyéni döntése állhat a kialakult helyzet hátterében. Az ügyben végül másnap, nem sokkal a vasárnapi rajt előtt születtek ítéletek.

– nyilatkozta Horner. – Viszont, azt gondolom, hogy különösen a nagy tét ismeretében óriási figyelem hárul ezekre a döntésekre, úgyhogy a sportfelügyelők szerintem pontosan tisztában vannak azzal, hogy milyen fontos a helyes döntéseket hozni, amelyek után nem lehet őket kérdőre vonni. Ezért is hagynak időt arra, hogy dűlőre jussanak.”

Horner ezt már azután mondta, hogy a sportfelügyelők beidézték őt egy nyilatkozata miatt, végül a színfalak mögött és nyilvánosan is bocsánatot kért a sportbíróktól. Közvetlen munkatársa, a Red Bull tanácsadójaként dolgozó Helmut Marko viszont a Katati Nagydíj leintése után is bosszús volt.

– fortyogott Marko a Servus TV-n. – A digitális rendszerben hirtelen eltűnt a sárga zászlós jelzés, de egy tapasztalatlan sportbíró először bemutatta a sárga zászlót, aztán dupla sárgát használt. Ennek a versenyzők látták kárát egy milliárd dolláros sportban. Ez teljesen elfogadhatatlan.”

Marko ostorozta az FIA-t Forrás: Getty Images via AFP/2021 Getty Images/Mark Thompson

Verstappen számára a büntetés nem jelentett érdemi visszaesést, a Red Bull pilótája már 5 kör után a 2. helyen haladt Lewis Hamilton mögött, és később sem volt reális esélye arra, hogy megszorítsa a későbbi futamgyőztest. Marko ennek ellenére a leintés után is dühösen nyilatkozott, a Servus TV mellett a német Sky-nak is kritizálta az FIA-t, valamint az érintett sportbírót.

„A kijelzőkön mindannyian megkapunk minden információt, aztán volt egy másodperc, amikor utasították a sportbírót, hogy lengesse a zászlót, majd hirtelen felkapott egy másikat is, pont akkor, amikor Verstappen elhaladt – nyilatkozta a német Sky-nak. – Ez teljesen szakmaiatlan és véleményem szerint elfogadhatatlan. Egyik versenyzőnek sem kellett volna büntetést kapnia.”

A holland pilóta előnye 8 pontra olvadt, a Red Bull viszont feljött 5 pontos hátrányba a Mercedes mögé, a Katari Nagydíj után még két forduló maradt az idei szezon során, a jövő hétvégén Szaúd-Arábiában, majd Abu-Dzabiban találkozik a mezőny.