Hiába Horner figyelmeztetése, a Red Bull tanácsadója tovább szidta az FIA-t

Forma-1, Sao Pauló-i Nagydíj, Christian Horner, Helmut Marko, Red Bull
SAO PAULO, BRAZIL - NOVEMBER 13: Red Bull Racing Team Principal Christian Horner and Red Bull Racing Team Consultant Dr Helmut Marko look on in the Paddock during practice ahead of the F1 Grand Prix of Brazil at Autodromo Jose Carlos Pace on November 13, 2021 in Sao Paulo, Brazil. (Photo by Mark Thompson/Getty Images)
Vágólapra másolva!
A Red Bull csapatfőnökének hivatalos figyelmeztetése ellenére az energiaitalosok tanácsadója a Katari Nagydíj után is keményen bírálta az FIA-t Max Verstappen büntetése miatt. Helmut Marko szerint elfogadhatatlan és érthetetlen, ami történt.

Nem fogadta jól a Red Bull Max Verstappen 5 rajthelyes büntetését a Katari Nagydíjon, aminek következményeként Christian Horner csapatfőnököt beidézték, majd figyelmeztetésben részesítették a verseny után, mert megsértette az időmérő edzés végén a Verstappen által figyelmen kívül hagyott sárga zászlót lengető sportbírót. A Red Bull vezetője utólag bocsánatot kért a szavaiért, amelyeket Michael Masi versenyigazgató elfogadhatatlannak nevezett, Helmut Marko, a Red Bull tanácsadója azonban tovább ostorozta az FIA-t.

Horner utólag bocsánatot kért Forrás: Getty Images/Getty Images / Red Bull Content Pool/Mark Thompson

Horner „zsiványnak" nevezte a szerinte önhatalmúlag cselekvő sportbírót, aki maga döntött úgy, hogy az FIA utasítása nélkül elkezd sárga zászlót lengetni. A futam előtt a Sky Sportsnak interjút adó csapatfőnök nyilatkozata pedig eljutott Michael Masi versenyigazgató fülébe is, aki a futam után megerősítette: ő volt az, aki az ügyet a sportfelügyelők elé terjesztette, mert bár nem látta vagy hallotta az interjút, szóltak neki róla.

„Higgyék el, nincs időm a közösségi médiában kutakodni a verseny előtt, de értesítettek a dologról, úgyhogy beutaltam Christiant a felügyelőkhöz, ahol bocsánatot kért a szavaiért. Ennek részeként a felügyelők döntése nyilván nagyon egyszerű volt. Christian bocsánatot kért, senkit nem akart megsérteni. A szóban forgó sportbírótól személyesen is elnézést kért, és Christiannak legyen mondva, önként jelentkezett, hogy részt vesz a 2022-es sportbírói szemináriumon" – nyilatkozta Masi, majd kiemelte, hogy a sportbírók nélkül nem lennének versenyek, ráadásul önkéntesként dolgoznak, így nem helyénvaló sértegetni őket.

A versenyigazgató ugyanakkor egyúttal beismerte, hogy a szóban forgó sportbíró valóban nem az FIA utasítására kezdett sárga zászlót lengetni.

„Szerintem egyetlen személyt sem kellene megtámadni. Különösen úgy, hogy világszerte több ezer önkéntes sportbíró dolgozik, akik az idejük óriási részét áldozzák erre. Nélkülük nem lenne verseny, sokan ezt nem értik meg.

A sportbíró a szerinte legjobb megoldást választotta annak érdekében, hogy mindenki biztonságban legyen a pályán. Szerintem senkit nem lenne szabad kritizálni azért, mert az ösztöneire hallgatva cselekszik."

Marko szerint az FIA döntése elfogadhatatlan

Noha Christian Hornert idézték be a sportfelügyelők, valójában Helmut Marko, a Red Bull tanácsadója sokkal keményebben bírálta az FIA-t. A futam előtt a spanyol DAZN tévécsatornának nyilatkozott, utána pedig a német Sky-nak és a Servus Tv-nek is elmondta a véleményét.

Helmut Marko sokkal keményebb volt Christian Hornernél Forrás: Getty Images/2021 Getty Images/Mark Thompson

„Minden információt a kijelzőkön kapunk, azok pedig nem jeleztek semmit. Aztán volt egy pillanat, amikor a sportbírónak szóltak, hogy lengesse a sárga zászlót, majd hirtelen elővett egy második zászlót, amikor Verstappen érkezett” – utalt a Sky-nak arra, hogy a szintén megbüntetett Bottasnak, illetve Carlos Sainznak még csak sima sárga zászló volt érvényben.

„Teljességgel érthetetlen, hogy az FIA nem tart rendet a teljes sportbírói rendszerében – folytatta a Red Bull saját csatornájának. – A digitális rendszer egyszer csak már nem jelzett sárgát, egy tapasztalatlan sportbíró azonban először elkezdett egy, majd két sárga zászlót lengetni. Mindezt a versenyzők kárára egy milliárd dolláros sportban. Ez egyszerűen elfogadhatatlan."