Wolff: A Brazíliában történtek felébresztették az alvó oroszlánt

Forma-1, Lewis Hamilton, Mercedes, Katari Nagydíj
Mercedes' British driver Lewis Hamilton celebrates with his 1st-place trophy on the podium following the Qatari Formula One Grand Prix at the Losail International Circuit, on the outskirts of the capital city of Doha, on November 21, 2021. (Photo by KARIM JAAFAR / AFP)
Vágólapra másolva!
A Katari Nagydíjat megnyerő Mercedes csapatfőnöke úgy véli, az egy futammal korábban történtek miatt teljesít ennyire jól a Max Verstappennel szembeni hátrányából ismét faragó Lewis Hamilton. Toto Wolff már előre szólt, hogy a következő versenyen is ennyire jók lehetnek.

Hiába nyertek zsinórban másodszor és csökkentette Lewis Hamilton két futammal a szezon vége előtt 8 pontosra a hátrányát az összetettben továbbra is vezető Max Verstappennel szemben, Toto Wolff mégsem volt teljesen elégedett a Katari Nagydíj után. A Mercedes csapatfőnöke a hátralevő két versenyre tekintve elmondta, hasonlóra számít, mint amit Katarban láthattunk, mivel a Brazíliában történtek felébresztették az alvó oroszlánt.

Hamilton nyert, de a konstruktőri pontversenyben pontokat veszített a Mercedes Forrás: AFP/Andrej Isakovic

„Vicces, mert elsőre keserédes érzések vannak bennem. Mindkét bajnoki cím fontos, Lewis nagyszerű volt, a jó hír pedig az, hogy az autó gyors. Kontrollálta a futamot az élen, ami jó előrejelzés arra, hogy mi várható Szaúd-Arábiában és Abu-Dzabiban" – küldött egyértelmű üzenetet a Red Bullnak a Mercedes Sky Sportsnak nyilatkozó csapatfőnöke.

– tért ki arra, hogy Hamilton ismét ellentmondást nem tűrő módon győzte le Verstappent. – A szaúdi verseny is jó lehet nekünk a hosszú egyenessel. Berakjuk a tüzes motorunkat, és remélhetőleg Valtteri is ott lesz az elejében. Ám bármi is lesz, ha mindenki célba ér, akkor Abu-Dzabiban dől el a bajnoki cím."

Wolff a "tüzes" motorral Hamilton Brazíliában bevetett friss erőforrására utalt, amelyet a katari hétvégén pihentetett a Mercedes, és a még Törökországban hadrendbe állított motorral ment, hogy az interlagosi egység minél frissebb maradjon az utolsó két versenyre. Lewis Hamilton szavai alapján pedig szükség is lesz erre.

Hamilton tudja, hogy egy pillanatra sem lazíthat Forrás: AFP/Karim Jaafar

„Az elmúlt két hét egyszerűen csodálatos volt, de nincs időnk ünnepelni, már jövő héten megyek a csapathoz és holnap folytatom az edzéseket, leszegett fejjel. Jelenleg nincs bennem túl sok érzelem, csak megyek előre. De csodálatos hogy ennyi pontot hoztunk, az utolsó két futam fontos lesz – nyilatkozta a Sky Sportsnak a hétszeres világbajnok. – Nyilván továbbra is nagyon gyorsak, ahogyan azt ma is láthattuk. Mindkét autójuk elég könnyen megelőzött mindenkit, úgyhogy folytatnunk kell a munkát. Az pedig sajnálatos, ami Valtterivel történt ma."

– tekintett előre a Szaúd-arábiai és az Abu-dzabi Nagydíjra.

Semmilyen előjele nem volt Bottas defektjének

Wolffban azért lehetnek keserédes érzések, mert Valtteri Bottasszal nem tudták befejezni a versenyt, a Red Bull pedig így öt pontra zárkózott fel rájuk a konstruktőri pontversenyben. A finn pilóta a büntetése után a hatodik helyről rajtolt, de visszaesett a 11. pozícióba, majd miután feljött a harmadik helyig, defektet kapott, később pedig a Mercedes úgy döntött, hogy a sérült autó miatt inkább adja fel a versenyt.

Bottasnak sikerült felzárkóznia, de hiába Forrás: AFP/Andrej Isakovic

„Az egyik gond a gumik felmelegítésével volt a felvezető körön, majd a koszos oldalon nagyon alacsony volt a tapadás és kipörögtek a kerekeim – fedte fel Bottas a rossz rajtját előidéző körülményeket. – Mindig nehéz az előzés, amikor DRS-vonat alakul ki, de utána elkezdtem előrelépni, ami elég jól ment és sokáig kint tudtam maradni, utána viszont hirtelen jött a defekt. Elég furcsa volt."

A Pirelli előzetes becslései szerint 30 kört ki kellett bírnia a közepes gumiknak, Bottas pedig éppen, hogy átlépte ezt a határt.

Ez volt a legjobb lehetőségünk, hogy dobogóra álljunk, egy-két kör múlva pedig kiálltunk volna, és akkor most a dobogón lennénk. Egyszerűen nem volt szerencsénk" – mondta a finn.

Toto Wolff is megerősítette pilótája szavait, mondván a csapat utólag sem talált semmit, ami indokolhatta volna a defekteket.

„Valtteri defektje a semmiből jött. Próbáltuk rekonstruálni, és szó szerint semmilyen előjele nem volt, mindössze apró vibráció, de emiatt soha nem hívunk a bokszba egy autót. Sajnos ő volt az első, aki összeszedett egy defektet."