Vágólapra másolva!
Két élcsapat versenyzője is büntetést kapott, mert nem lassítottak sárga zászlós figyelmeztetés miatt a Katari Nagydíj időmérő edzésének végén. A döntés Max Verstappennek súlyos csapást jelent.

Ismét sportfelügyelői döntések befolyásolják a sorrendet a Forma-1-ben, ezúttal a Katari Nagydíj időmérőjének 2-3. helyezettje, Max Verstappen és Valtteri Bottas veszít pozíciókat. A Mercedes versenyzője 3 helyes hátrasorolást kapott, mert figyelmen kívül hagyta a sima sárga zászlós figyelmeztetést, amikor Pierre Gasly defekt miatt félreállt a pályán.

Verstappen a negyedik sorba csúszik vissza Forrás: AFP/Andrej Isakovic

„A versenyző elismerte, hogy nem vette észre a 16.6-os bírói poszton lengetett sárga zászlót, és elismerte, hogy nem csökkentette a sebességét a sárga zászlós szakaszra vonatkozó előírásnak megfelelően annak ellenére sem, hogy látta a 10-es rajtszámú autót állni a célegyenesben” – áll az indoklásban.

Verstappen esetében ennél súlyosabb ítélet született,

mert a Red Bull versenyzője már dupla sárga zászlós figyelmeztetést ignorált, ezért a sportfelügyelők 5 rajthelyes büntetéssel sújtották, vagyis mindössze a 7. rajthelyről kezdheti meg a 15 órakor kezdődő Katari Nagydíjat, miközben legnagyobb ellenfele, Lewis Hamilton a pole pozícióból indulhat.

A döntés nagy érvágás Verstappen számára, mert a várakozások szerint a Losail International Circuiten nehéz lesz előzni, ráadásul a hétvége folyamán Hamilton meggyőző tempóra volt képes, így komoly ellenfél hiányában ő a nagydíjgyőzelem egyértelmű esélyese.

A büntetések miatt a 2. rajtkockából Gasly indulhat majd az Alpha Taurival, a 3. helyre Fernando Alonso léphet.

„A következetesség a kulcs, [tavaly] Ausztriában három helyet kaptam sima sárga zászlóért, amit nem láttam, úgyhogy jó, hogy ragaszkodnak a szabályokhoz. Nekünk csak magunkra kell koncentrálniuk” – reagált Hamilton a büntetésekre a Katari Nagydíj előtt rendezett versenyzői parádén.

Verstappen esetében egyértelmű volt a helyzet, nem lassított dupla sárga zászlós jelzésnél Forrás: F1 TV

Vizsgálták Carlos Sainz esetét is, őt viszont nem büntették meg, így a Ferrari versenyzője Verstappen és Bottas hátrasorolásának köszönhetően a 7. helyett az 5. rajtkockából várhatja majd a piros lámpák kialvását.

A Red Bull kifogásolja a döntést, de nem fellebbez

„Eléggé nehezen értjük ezt a döntést, totális melléfogásnak tűnik. Az FIA tulajdonképpen azt mondta, hogy a pálya tiszta, folytatódjon a küzdelem. Max az első szektorban volt, rengeteg időnk volt vizsgálni a helyzetet. A kijelzője is mást mutatott, különben szóltunk volna neki, hogy sárga zászló van érvényben. Egyszerűen nem látta” – magyarázta Christian Horner, a Red Bull csapatfőnöke.

„Látta az autót és zöld fényt (a bokszutcában - a szerk.) a jobb oldalon. Szerintem egy zsivány sportbíró úgy kezdett el lengetni egy zászlót, hogy az FIA nem utasította erre. Kontrollálniuk kell a sportbíróikat, ennyire egyszerű, mert ez nagy csapás a világbajnoki küzdelemben nekünk, mert most hetedik helyről rajtolunk egy olyan pályán, amelyen nem lehet előzni.”

Horner nem ért egyet azzal, hogy megbüntették Verstappent Forrás: Getty Images/Getty Images / Red Bull Content Pool/Dan Istitene

„Semmi értelme fellebbezni. Ami frusztráló, hogy a versenyigazgató azzal, hogy lekapcsolta a sárga jelzést, azt mondta, minden rendben, folytassátok és fejezzétek be a kört. Mindenünk arra utalt a GPS-től kezdve, hogy biztonságos a pálya és semmit nem kell kommunikálnunk a versenyzőnknek. A DRS-t is újra engedélyezték.”

„A másik, amit nem értek, hogy Carlos Sainz ugyanezt csinálta, nem látta a jelzést, padlógázon, nyitott DRS-el elment Gasly autója mellett, majd tíz méterrel a célvonal előtt elvette a gázt, ami rendben volt. Szerintem felnőtt embereknek felnőtt döntéseket kellene hozniuk. Ha valaki kidug egy sárga zászlót, az frusztráló, a versenyigazgatónak pedig kontroll alatt kell tartania, ami a pályán történik, mert végső soron ő a bíró. Máskülönben bárki dönthet úgy, hogy elkezdi lengetni a sárga zászlót – mérgelődött. – Max azt mondta, hogy őszintén nem látta, először az időmérő utáni interjúk során hallott róla.”

Bottas eredetileg Verstappen mögött zárta az időmérőt, a pontverseny éllovasának most vele is meg kell küzdenie Forrás: Glenn Dunbar / LAT Images/Motorsport Images

Az ügyben szintén érintett Bottas ennél megértőbb volt: „Elfogadom a döntést, a sárga zászló az sárga zászló. Sajnos nem láttam. Egyetlen zászló volt, amit a szél vízszintes irányba fújt, ilyen tempónál pedig esélyes sem volt észrevenni. Kicsit nehezebb lesz így a verseny, jobb lett volna a harmadik helyről rajtolni, de hosszú lesz a futam és biztos vagyok benne, hogy előre fogunk tudni lépni.”

A Katari Nagydíj előzetes rajtfelállása

# Versenyző Csapat
1. Lewis Hamilton Mercedes
2. Pierre Gasly Alpha Tauri
3. Fernando Alonso Alpine
4. Lando Norris McLaren
5. Carlos Sainz Ferrari
6. Valtteri Bottas* Mercedes
7. Max Verstappen** Red Bull
8. Cunoda Juki Alpha Tauri
9. Esteban Ocon Alpine
10. Sebastian Vettel Aston Martin
11. Sergio Pérez Red Bull
12. Lance Stroll Aston Martin
13. Charles Leclerc Ferrari
14. Daniel Ricciardo McLaren
15. George Russell Williams
16. Kimi Räikkönen Alfa Romeo
17. Nicholas Latifi Williams
18. Antonio Giovinazzi Alfa Romeo
19. Mick Schumacher Haas
20. Nyikita Mazepin Haas

* 3 helyes büntetés sárga zászló figyelmen kívül hagyása miatt

** 5 helyes büntetés dupla sárga zászló figyelmen kívül hagyása miatt