Társoldalunk:
Hírlevél

Beidézték Verstappent, Bottast és Sainzot a felügyelők, büntethetik őket

2021.11.20. 19:56

A Katari Nagydíj hétvégéje sem múlik el anélkül, hogy a világbajnoki címért küzdő versenyzők ne járnának a sportfelügyelőknél. Max Verstappent, Valtteri Bottast és Carlos Sainzot is beidézték.

Sárga zászló hatálya alatt ért véget a Katari Nagydíj időmérő edzése, mivel Pierre Gasly az utolsó szektorban defektet kapott és a célegyenes elején, a belső ívre húzódva kénytelen volt megállni. Az eset pont akkor történt, amikor a legtöbb pilóta igyekezett javítani az eredményén, már az idő letelte után.

Verstappen elveszítheti a 2. helyet - GalériaForrás: Getty Images/2021 Getty Images/Mark Thompson

Gasly autója miatt veszélyes helyzet alakult ki, az ilyenkor megszokott protokollok szerint a versenyzőket sárga zászlókkal, fénypanel-jelzésekkel, a kormánykeréken felvillanó LED-del és rádióüzenetekkel figyelmeztetik. Sárga zászlónál a pilóta köteles csökkenteni a sebességet, dupla sárga zászlós jelzésnél fel kell készülnie a megállásra is.

Több versenyző is behajtott abba a sportbírói szektorba, ahol a veszélyes helyzet kialakult, köztük Esteban Ocon, Sebastian Vettel, Lando Norris, Fernando Alonso, Valtteri Bottas, Carlos Sainz és Max Verstappen is, de csak a holland pilóta érkezésénél kezdtek lengetni dupla sárga zászlókat pont Gasly autója előtt. Több órával az időmérő edzés vége után a sportfelügyelők beidézték Verstappent, Bottast és Sainzot az eset miatt.

Verstappen a 2. helyen zárt, az utolsó körében is javított az eredményén, és a belső kamerás felvételén nem látni, hogy lassított volna az egyébként nehezen látható jelzés miatt. A fénypanelen nem a sárga szín, hanem a lassú járműre figyelmeztető fehér jelent meg. „Az edzés után hallottam, hogy megsérült [Gasly] első szárnya, de az én szempontomból minden rendben volt” – mondta.

Hasonló esetekben korábban Verstappen és Hamilton is kapott három rajthelyes büntetést (a 2019-es Mexikói Nagydíjon és a 2020-as Osztrák Nagydíjon) már sima sárga zászlók figyelmen hagyása miatt, amennyiben Verstappent ezúttal elmarasztalják, a súlyos veszélyre figyelmeztető dupla sárga zászlós helyzet miatt akár nagyobb büntetést is kaphat.

Az ominózus eset, a sárga zászló a kép bal oldalán, a híd lábánál láthatóForrás: F1 TV

Az esetet szombaton már nem vizsgálják ki, helyi idő szerint vasárnap 13:30-ra idézték be Verstappent és Sainzot, ami Magyarországon 11:30-nak felel meg. Bottas és Sainz az idézés szerint csak sima sárga zászlós jelzés miatt vezekelhet. A Katari Nagydíj magyar idő szerint 15 órakor rajtol.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK