Vágólapra másolva!
A Katari Nagydíj időmérőjén a pole pozíciót megszerző Lewis Hamilton elárulta, hogy a héten hasfájással küszködött. Max Verstappen úgy véli, Sergio Pérez kiesése is bizonyítja, hogy a Red Bull szenved, míg Valtteri Bottas nem érti, miért vesztett tempót ellenfeleihez képest.

Lewis Hamilton hatalmas fölénnyel szerezte meg a pole pozíciót a Katari nagydíj időmérőjén, ám öröme nem lehet teljes, hiszen Valtteri Bottas nem tudta begyűjteni a 2. helyet, így Max Verstappen indul mellőle. A holland pilóta amiatt szomorkodhat, hogy csapattársa, Sergio Pérez messze lesz tőle.

Hamilton hasfájással küszködött a héten Forrás: AFP/Andrej Isakovic

A hétszeres világbajnok feltűnően lassú volt a pénteki szabadedzéseken, és maga is elismerte, hogy ez kevés lesz. Az időmérőre viszont jelentősen feljavult, a Q3-ban pedig ellentmondást nem tűrően, három lila szektort autózva biztosította be az elsőségét.

Először versenyzek itt, szóval nagyszerű látni az új szurkolókat

– nyilatkozta a leintés utáni interjúk során, miután üdvözölte a helyszíni nézőket. – A tegnapi nap nagyon nehéz volt, mert nem éreztem jól magam. A szabadedzéseken kifejezetten szenvedtem, és le voltam maradva. A mérnökökkel éjfélig dolgoztunk, és rengeteg területet találtunk, ahol fejlődhettem. A harmadik szabadedzésre végrehajtottunk néhány módosítást, és úgy tűnt, hogy ezek működnek. Persze ezt tovább kellett vinni az időmérőre. Hálás vagyok, hogy megfelelő időzítéssel küldtek ki minket a pályára, így nem kerültünk forgalomba, az utolsó kör pedig gyönyörű volt. Ezen a pályán nagyszerű a vezetés, mert a közepes és nagy sebességű kanyaroknak köszönhetően hihetetlenül gyors. Jó érzés volt.”

Mint kiderült, a címvédő nem véletlenül nem tette hozzá, hogy „az autóban”, amikor arról beszélt, hogy nem érezte jól magát, amivel arra szoktak utalni, hogy a versenygép nem működött megfelelően. Hamiltonnak ugyanis napok óta egészségügyi problémái voltak, de szombat reggelre javult az állapota. „Szerda óta fájt a hasam, de ma fantasztikusan éreztem magam, az előző éjszaka remekül aludtam, ami sokat jelentett” – árulta el.

A katari pályán minden bizonnyal nem lesz könnyű előzni, amivel Hamilton is tisztában van. Mindez pedig a taktikát is jelentősen befolyásolhatja, de a Mercedes versenyzője egyelőre bizonytalan azzal kapcsolatban, hogy ezen a téren mire számítson.

– magyarázta. – Ugyanakkor a gumik nem kopnak annyira gyorsan, és legalább mi hárman a közepeseken rajtolunk. A keményeken pedig nagyon sokáig el lehet menni, de holnap meglátjuk, hogy egy vagy két kiállás lesz. A hosszú etapjaim során úgy éreztem, hogy az egyes kanyar előtt hátszél van.”

Verstappen szerint a 2. helynél nem nagyon lehetett volna többet kihozni az időmérőből Forrás: AFP/Karim Jaafar

Ha Hamilton nem örül annak, hogy Bottas helyett Verstappen rajtol mellőle, akkor a holland pilótának kifejezetten fájdalmas lehet, hogy Sergio Pérez még a Q3-ba sem jutott be, így csak a 11. pozícióból kezdheti meg a futamot. A bajnokság éllovasa szerint ez bizonyítja, hogy csapatként nincsenek a legjobb formában.

Hiányzott még egy kis [extra] tempó – kezdte. – Az időmérő megint trükkös volt számunkra, Checo be sem jutott a Q3-ba, ami megmutatja, hogy a normálisnál egyértelműen jobban szenvedünk. Ennek ellenére így is második vagyok, szóval bármi megtörténhet.

Persze örülnék, ha ennél többért is harcolhattunk volna.”

A rajt után viszonylag hosszú lesz az út az első kanyarig, amit viszont meglehetősen nagy sebességgel vesznek be, így azon a ponton nem várható előzés. Hamiltonhoz hasonlóan azonban Verstappen sem akart jósolni.

Ezt nehéz megmondani, mert még nem versenyeztünk itt, vagyis sok az ismeretlen – hangsúlyozta. – Ugyanakkor az ilyesmin nem gondolkozom sokat, csupán fel kell készülnünk a rajtra, és meglátjuk, hogy ez mire lesz elég.”

Bottas csapattársával ellentétes utat járt be, hiszen pénteken kifejezetten jól szerepelt, sőt, a harmadik szabadedzést is ő zárta az élen, az időmérőre viszont elfogyott a tempója. A finn pilóta nem is nagyon tudja, hogy ennek mi volt az oka.

Az időmérőig jól alakult a hétvége számomra, de nem tudom, hogy mi történt éjszaka

– fogalmazott. – A kvalifikáción nagyon kellett nyomnom, és az egyes kanyar felé menet kicsit küszködtem, de megpróbáltam a legjobbamat nyújtani. Ugyanakkor kissé zavarban vagyok azt illetően, hogy mi történt az autóval.”