Vágólapra másolva!
Fernando Alonso és Esteban Ocon is örömmel vette tudomásul, hogy az Alfa Romeo Csou Kuan-jüt szerződtette 2022-re. Az Alpine versenyzői jól ismerik a kínai pilótát, ellentétben Valtteri Bottasszal, aki kijelentette, segíteni fogja leendő csapattársát a fejlődésben.

Ahogyan arról mi is beszámoltunk, a 2022-es rajtrács utolsó fennmaradó ülését a várakozásoknak megfelelően Csou Kuan-jü kapta meg, miután az Alfa Romeo őt szerződtette Antonio Giovinazzi helyére. Ezzel az is eldőlt, hogy az F1 történetében először egy kínai pilóta is bemutatkozhat a mezőnyben.

Mindkét Alpine-pilóta üdvözli Csou érkezését, aki a csapat akadémiájának a tagja Forrás: Xpb / James Moy Photography Ltd

A jelenlegi pilóták közül alighanem az Alpine versenyzői ismerik őt a legjobban, hiszen Csou a francia alakulat akadémiájának a tagja. Ennek megfelelően mindkettejüket megkérdezték a 22 éves versenyző érkezéséről, és mind Fernando Alonso, mind Esteban Ocon pozitívan fogadta a hírt.

Örülök neki, kedves srác, és nyilván idén is ott volt az [Alpine] akadémiáján, így eltöltöttem vele néhány napot a tesztelésen

– nyilatkozta a kétszeres F1-es világbajnok az FIA csütörtöki sajtótájékoztatóján. – Emellett tavaly, amikor visszatértem a sportágba és teszteltem a régi Renault-t, néhány napon Csouval osztoztam [az autón] Bahreinben és Abu-Dzabiban. Jó viszonyt ápolunk, és, ahogyan említettem, örülök, hogy lehetőséget kapott.”

A spanyol pilóta azt is megemlítette, hogy ennek folyományaként Giovinazzi távozik a sportágból, ám szerinte mindez természetes, és a sorozat pozitív fejleményként értékelheti az eseményeket. „Ezzel párhuzamosan Antonio kiszáll, ami ebben a sportágban mindig így működik – folytatta. – Összességében viszont ez jó a Forma-1-nek, mint ahogyan Csounak és Kínának is. Mindannyian várjuk, hogy versenyezzünk vele, és a lehető legszebb módon üdvözöljük őt.”

Csou már F1-es hétvégén is vezethette az Alpine-t, persze csak szabadedzésen.

Erre az Osztrák Nagydíjon került sor, amikor Alonso helyére ült be. A 42 éves versenyző akkor úgy fogalmazott, hogy a kínai pilóta „tökéletesen végezte el a feladatát”, és Oconnak sincs kétsége afelől, hogy az F2-es bajnokság jelenlegi 2. helyezettjének helye van a mezőnyben.

Csou meggyőző teljesítményt nyújtott az Osztrák Nagydíj első szabadedzésén Forrás: Getty Images/2021 Getty Images/Bryn Lennon

Gratulálok Csounak, fantasztikus látni, hogy bekerült a Forma-1-be – kezdte. – Idén nyilván sokat dolgoztam vele, Ausztriában együtt vezettünk az első szabadedzésen, és láttam, hogy nagyon gyorsan fejlődik az F1-es autóban. Nem hiszem, hogy sok idő kell neki, hogy felvegye a ritmust, én pedig a legjobbakat kívánom neki.”

Természetesen az Alpine párosa mellett Valtteri Bottasnál is érdeklődtek, hogy mi a véleménye leendő csapattársáról. A finn pilóta kiemelte, hogy közvetlen ismeretséget még nem alakított ki Csouval, de

az alapján, amit a pályán látott tőle, jó véleménnyel van róla.

Természetesen üdvözlöm őt az Alfánál, és alig várom, hogy jövőre együtt dolgozhassunk – fogalmazott. – Személyesen még nem ismerem annyira, nem is vagyok biztos benne, hogy valaha találkoztam vele, de az F2-ben nyilván láttam. Pár éve ott van már, ebben az idényben pedig volt néhány jó versenye, illetve eredménye, és kiegyensúlyozottan szerepelt. Azt hiszem, második a bajnokságban, szóval nyilvánvalóan tudja, hogyan kell vezetni.”

A jelenleg még a Mercedes színeiben induló pilóta hozzátette, Csou fiatal, de már van néhány jó szezon a háta mögött együléses versenyautókban, így van benne potenciál. A tízszeres futamgyőztes kiemelte, hogy „sok okos ember fog neki segíteni”, emellett ő maga is támogatni fogja a fejlődésben, mert a legfontosabb, hogy csapatként jó munkát végezzenek és hozzák az eredményeket.