Vágólapra másolva!
Valtteri Bottas és Andrew Shovlin, a Mercedes mérnökigazgatója is pozitívan értékelte a Katari Nagydíj pénteki napját, de a finn pilóta felhívta a figyelmet, hogy még csak a szabadedzéseket rendezték meg. Lewis Hamilton viszont úgy érzi, javulnia kell.

zok után, hogy az első szabadedzésen Max Verstappen jelentős különbséggel verte meg a Mercedeseket, a reprezentatív körülmények között tartott második gyakorláson már Valtteri Bottas végzett az élen. A finn pilóta tempója kétségtelenül bizakodásra adhat okot, ám Lewis Hamilton mindkét tréningen feltűnően lassabb volt nála.

Bottas tempója bizakodásra ad okot a Mercedesnél Forrás: AFP/Andrej Isakovic

Bottas 2 tizedes előnyben zárt, ráadásul a 2. helyezett nem valamelyik élcsapat pilótája, hanem Pierre Gasly volt. A 32 éves versenyző 35 századdal bizonyult gyorsabbnak Verstappennél, amiért elsősorban a csapatnak hálálkodott.

A mai nap jól indult a beállítások terén

– nyilatkozta a Sky Sposrtsnak. – Az egyensúly már az elején remek volt, és csak apró módosításokat kellett elvégeznünk a második szabadedzésre, szóval ez ideális kezdése volt egy új pályán zajló hétvégének. A csapat nagyszerű munkát végzett azzal, ahogyan belőtte a beállításokat. Nem vagyunk messze a tökéletestől, de persze mindig van mit tenni a két edzés között, még vezetési szempontból is. Az ember nem találta még meg a maximális sebességet, szóval biztosan folytatjuk [a munkát].”

A legtöbben arra tippeltek, hogy a hátralévő helyszínek közül leginkább a katari kedvezhet a Red Bullnak, most viszont úgy tűnik, hogy Brazília után itt is a Mercedes a gyorsabb. Bottas ugyanakkor kiemelte, hogy a pénteki napnak még nem volt tétje.

Jó volt ez az edzés, de edzés volt, és mi igyekeztünk a lehető legtöbbet tanulni belőle – fogalmazott. – A tempó jónak tűnik, de a mai napból nehéz következtetéseket levonni. Azonban, ahogyan említettem, érzésre jó volt, és ez ígéretes a hétvége hátralévő részére nézve.”

Miután az FIA módosított a pályaelhagyásokra vonatkozó szabályokon, és immáron minden kanyarban nézik, hogy az adott pilóta kiszélesíti-e az aszfaltcsíkot, Bottas is félreértésbe keveredett.

A finn versenyző a 7-es kanyarban sokallt be, és amikor közölték vele, hogy elvették a körét, kijelentette, hogy az a kanyar nem is volt ott a listán. A tízszeres futamgyőztes szerint ez a későbbiekben is fontos lesz.

Bottas úgy véli, a pályaelhagyás továbbra is napirenden lesz Forrás: AFP/Karim Jaafar

Mivel a bukótér végig aszfaltozott, könnyű lesodródni a pályáról és azzal időt nyerni – magyarázta. – A leggyorsabb köröm esetében volt egy kis zavar, hogy mi megengedett és mi nem, szóval ez biztosan téma lesz a versenyzői eligazításon. Ilyen a pálya természete, ami problémákat idéz elő.”

Bottasszal ellentétben Hamilton nem zárt jó napot, hiszen több mint 4 tizedet kapott csapattársától és Verstappen is gyorsabbnak bizonyult nála. A brit pilóta elismerte, hogy jelenleg távol van attól a szinttől, ahol lenni szeretne.

Nem igazán tudom, hogy mekkora a különbség, de le vagyok maradva, egyértelműen nem vagyok közel

– jelentette ki. – Vezetői szempontból rendben van [a pálya], csupa gyors kanyar található [rajta], szóval fizikailag megterhelő, de nincs nagy probléma. Volt egy kis sérülés, szerintem a kerékvető miatt, remélhetőleg nincs semmi komoly.”

Hamilton arra utalt, hogy autója megrongálódott, amikor átment a rázókövön. Amikor felvetették neki, hogy a futam során ismét összetalálkozhat-e Verstappennel, úgy válaszolt, hogy egyelőre lassú, ezért előbb ezt kell megoldaniuk. A Mercedes viszont összességében elégedett lehet.

Az egész nap a tanulásról szólt, számunkra ez új pálya – mondta Andrew Shovlin, a brackley-iek mérnökigazgatója. – Rengeteg szimulációs munkát végeztünk, és az volt a kérdés, hogy ezek egyeznek-e a pályán látottakkal, Az autó azonban jól működik, és nagy örömünkre többé-kevésbé teljesültek a várakozásaink.

Valtteri kifejezetten erős napot zárt, úgyhogy összességében elégedettek vagyunk.”

A brit szakember tovább méltatta Bottas teljesítményét, de kiemelte, hogy Hamiltonnál is meg kell találniuk az ideális beállításokat. Emellett nem feledkezett meg a Red Bullról, akik szintén előreléphetnek szombatra.

Hamilton ezúttal messze volt csapattársától Forrás: AFP/Karim Jaafar

„Ma úgy tűnt, hogy Valtteri diktálta a tempót, legyen szó akár egy körről, akár hosszú etapról – folytatta. – Ha az ő autója jól megy, akkor Lewisét is működésre kell bírnunk. Számunkra ez a péntek bizakodásra adott okot. Egy új pályán nem igazán tudjuk, hogy mire számítsunk, de jónak tűnik a helyzet. Meg kell oldanunk, hogy Lewisnak is jobb kedve legyen, a Red Bullnak pedig megvannak a saját problémái, amelyeken dolgoznak, szóval meg kell tartanunk az előnyünket, legyen az bármekkora.”