Társoldalunk:
Hírlevél

A Mercedes és a Red Bull is bizonytalan, hogy melyikük lesz gyorsabb Katarban

2021.11.19. 10:06

Valtteri Bottas arra tippel, hogy a Red Bull gyorsabb lehet a Mercedesnél az F1-ben most bemutatkozó katari pályán, Sergio Pérez pedig ugyanebben bízik. Azonban a bikások mindkét pilótája felhívta a figyelmet a címvédő végsebességére.

Már eddig sem mindig jött be, amikor az F1-es közvélemény megtippelte, hogy egy adott helyszínen melyik élcsapat autója lehet az erősebb, az utolsó három hétvégén pedig még bizonytalanabb a helyzet. Katarban és Szaúd-Arábiában az F1 számára teljesen új pályán fognak versenyezni, míg Abu-Dzabiban jelentősen átépítették az aszfaltcsíkot. 

Az F1 számára új pályáról lévén szó, Katarban a szokásosnál is nehezebb megtippelni az erősorrendet - GalériaForrás: Daimler AG/Jiri Krenek

Ami a katari Losail International Circuitet illeti, nagyrészt gyors és közepesen gyors kanyarokból áll, aminek az idén látottak alapján inkább a Red Bull örülhet. Így gondolja ezt Valtteri Bottas is, aki arra számít, hogy ezúttal a Mercedesé lesz a lassabb autó.

Nagyon nehéz megjósolni – nyilatkozta az FIA csütörtöki sajtótájékoztatóján. – Ez egy új hely, és sok becslés van arra vonatkozóan, hogy szerintünk hogyan fogunk teljesíteni. Úgy vélem, szoros lesz. Összességében azt mondanám, hogy ha megnézzük a szezon [eddigi versenyeit], inkább a Red Bull dominált az idény során. Voltak futamok, amelyeken jól szerepeltünk, de az átlagot nézve ők voltak a jobbak.”

Szóval szerintem csapatként úgy gondolkodunk, hogy ezen a hétvégén ismét hátrányból indulunk – folytatta. – Az év nagy részében sokkal jobban szerepeltek nálunk, de pontok tekintetében még mindig közel vagyunk [egymáshoz], a konstruktőri bajnokságot pedig vezetjük, vagyis képesek vagyunk csatázni velük. Szóval továbbra is harcolunk, valamint folytatjuk, amit csinálunk, és remélhetőleg erősek leszünk.”

Az egy héttel ezelőtti Sao Pauló-i Nagydíj hétvégéjén ugyanakkor a többség szintén a Red Bullt várta erősebbnek, végül azonban Lewis Hamilton ellentmondást nem tűrő módon ment át a mezőnyön a sprintfutamon, illetve a versenyen. Ennek megfelelően Sergio Pérez inkább csak reménykedik a számukra kedvező forgatókönyvben.

Nagyon változatos volt a szezon – fogalmazott. – Azt hittük, hogy Brazíliában gyorsabbak leszünk, de sokkal jobb volt a [Mercedes] tempója. Bízom benne, hogy itt erősebbek lehetünk. Szerintem a gyors kanyarokat tartalmazó szakaszok kedvezhetnek nekünk.” 

Pérez és a Red Bull csak reménykedhet, hogy a Mercedesnek nem lesz elég az egyenesbeli tempófölénye a sikerhezForrás: Getty Images/Getty Images / Red Bull Content Pool/Mark Thompson

Ugyanakkor amellett sem szabad elmenni, hogy a célegyenes viszonylag hosszú, és ez a Mercedest teheti optimistává. Az elmúlt időszakban ugyanis szembetűnő volt, hogy a brackley-i istálló mennyivel gyorsabb az egyenesekben, aminek okát még mindig találgatják. Erről pedig a Red Bull versenyzői is tettek említést.

Ott lassabbak voltunk, és ez egyre inkább tendenciává vált az elmúlt néhány futamon, ahol nagy lépést tettek [előre] ezen a téren” – mondta Pérez, Verstappen pedig annyival egészítette ki csapattársa mondanivalóját, hogy kijelentette, rá kell jönniük ennek az okára. „Egyértelmű, hogy néhány dolgot meg kell vizsgálnunk, hogy [kiderítsük] miért lett hirtelen ennyire nagy ügy a végsebesség – szögezte le a holland pilóta. – Kétségtelen, hogy ezt mindenki tanulmányozza.”

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK