Vágólapra másolva!
Már a Katari Nagydíj kezdete előtt kiderül, hogy napirendre kerül-e újra Max Verstappen és Lewis Hamilton legutóbbi ütközete. Új bizonyíték ezúttal van, kérdés, hogy releváns-e.

Felülvizsgálati kérelmet nyújtott be a Mercedes a múlt hétvégén megrendezett Sao Pauló-i Nagydíj egyik vitatott versenyszituációjával kapcsolatban. Lewis Hamilton csapata azt kifogásolja, hogy a sportfelügyelők nem vizsgálták meg az esetet, amely során Max Verstappen a belső íven védekezve elhagyta a pályát és leszorította a brit pilótát is.

Verstappen és Hamilton újabb ütközete még mindig vitatéma Forrás: Pirelli

A két autó nem ért össze és Hamilton a futam után azt mondta, nincs problémája az üggyel, de a Mercedes csapatfőnöke, Toto Wolff nevetségesnek nevezte, hogy Verstappent nem büntették meg. Sőt, az esetet a sportfelügyelők nem is vizsgálták, amit a csapatrádión a hétszeres világbajnok is a „nyilvánvaló” megjegyzéssel nyugtázott.

Kedden viszont a Mercedes jelezte az FIA-nak, hogy élnek a felülvizsgálat jogával

a 4-es kanyarban Hamilton és Verstappen között történt esettel kapcsolatban. Ennek egyértelműen az a célja, hogy elérjék, a Red Bull pilótája valamilyen büntetést kapjon, és ezzel javítsák Hamilton esélyeit a világbajnoki pontversenyben, ahol a brit versenyző jelenleg 14 pontos hátrányban van.,

Az FIA bejelentette, hogy a Mercedes beadványát Katarban helyi idő szerint 17, magyar idő szerint 15 órakor tekintik át, az ilyenkor megszokott protokoll szerint azt kell eldönteniük, hogy van-e új bizonyíték, ami alapján újra meg kell nyitni az ügyet, és ha van, akkor az releváns-e az ügy megítélése szempontjából.

Amennyiben a sportfelügyelők úgy találják, hogy a Mercedes új és releváns bizonyítékkal rukkolt elő, újra megtárgyalhatják az esetet,

amit első körben, a verseny során ki sem vizsgáltak. Az eddigi példák alapján a panaszos csapatnak nincsenek jó esélyei, de a Mercedes ezúttal hivatkozhat Verstappen belső kamerájának felvételére, amit a verseny során a sportfelügyelők nem vettek figyelembe, mert a képek nem álltak a rendelkezésükre.

Ezt az eljárást a Brit Nagydíj után a Red Bull is elindította, de a sportfelügyelők nem fogadták el az általuk benyújtott új bizonyítékot, így Verstappen és Hamilton akkori ütközésének nem lett további következménye a futam során kiosztott időbüntetésen túl.