Társoldalunk:
Hírlevél

Binotto a Brazíliában látottak miatt vezetné be a fordított rajtrácsos versenyeket

2021.11.17. 12:27

Mattia Binotto, a Ferrari csapatfőnöke szerint Lewis Hamilton brazíliai sprintfutamon bemutatott felzárkózása újabb érve a fordított rajtrácsos versenyek bevezetése mellett. Lando Norris, a McLaren pilótája is változtatna, ő a második szabadedzés helyére hozná vissza a legutóbb 2005-ben alkalmazott időmérős lebonyolítást.

A Sao Pauló-i Nagydíjjal megvolt a Forma-1 harmadik, egyben idei utolsó sprintfutamos hétvégéje. A 2021-ben még csak tesztjelleggel bevezetett újítás a rajongók körében nem aratott osztatlan sikert, ennek ellenére jövőre még több helyszínen alkalmazni fogják. Ross Brawn, az F1 sportért felelős igazgatója nem zárja ki, hogy ezt valamilyen módosítással, például a sprintért kiosztott pontok növelésével teszik, a Ferrari csapatfőnökének azonban más javaslata is van.

A sprintfutamok legérdekesebb része általában a rajtForrás: Getty Images/Getty Images / Red Bull Content Pool/Lars Baron

Azt az idei három, Silverstone-ban, Monzában és Brazíliában rendezett sprint egyaránt megmutatta, hogy valamilyen rendkívüli esemény kell ahhoz, hogy ne silányuljon vonatozássá a 100 km-es futam. Legutóbb Lewis Hamilton büntetése volt ez az esemény, aminek köszönhetően végignézhettük, ahogy a hétszeres világbajnok a 20. helyről feljön az ötödikre.

Mattia Binotto, a Ferrari csapatfőnöke szerint Hamilton felzárkózása mutatta meg, hogy miért lenne jó bevezetni a régóta pedzegetett fordított rajtrácsos sprintversenyeket. „Szerintem igen, [Hamilton példája újabb érv a fordított rajtrács mellett], mivel annyi előzés történt és nagyon szórakoztató volt. Szerintem tényleg meg kellene fontolunk, hogy a sprintfutamos hétvégéken alkalmazzuk. Látva, hogy mi történt, szerintem vitatkozni sem kell ezen" – mondta a svájci olasz.

Daniel Ricciardo szerint viszont ezzel az az alapelv sérülne, hogy mindig a legjobb nyer, hiszen adott esetben megtörténhet, hogy valaki az első helyről indulva végez az élen úgy, hogy nem a teljesítménye alapján indulhatott onnan. „Ne értsenek félre, az, hogy Lewis a mezőny végéről rajtolt, még izgalmasabbá tette a versenyt a nézőknek. Ebben biztos vagyok. A sprintfutam profitált ebből, nem is lehetett volna izgalmasabb, de én kitartok amellett, hogy a győzelem az győzelem – nyilatkozta az ausztrál. – Tudom, hogy ez csak egy sprintfutam, így kisebb az értéke, de továbbra is úgy érzem, hogy a legjobb pilótának kell elsőként átszelnie a célvonalat. Nem vagyok benne biztos, hogy jó, ha valaki azért lesz első, mert az utolsó helyre kvalifikált. Nem tudom, ez mennyire tudná elégedetté tenni az embert."

Hamilton felzárkózását leszámítva most is csak vonatozott a mezőnyForrás: AFP/Nelson Almeida

A sprintfutamokat az a vád is érte, hogy a versenyzőknek nincs túl nagy motivációja kockáztatni, hiszen pontokat csak az első három kap, egy esetleges ütközés viszont megpecsételi az illető vasárnapi futamát is. Lando Norris, a McLaren másik pilótája ezt úgy oldaná meg, hogy lényegében különálló nappá tenné a szombatot, azaz eltörölné a pénteken életbe lépő parc fermé miatt ilyenkor értelmetlenné váló második szabadedzést, a helyére pedig a 2003 és 2005 között látott, egyenkénti indításos időmérőt tenné.

Talán azt szeretném megváltoztatni, hogy a pénteki időmérő a szombati helyett a vasárnapi verseny rajtsorrendjéről döntsön, majd legyen egy egykörös időmérő szombat reggel a sprintversenyre. Egy olyan egykörös időmérő, mint régen. Szerintem az izgalmas lenne a mostani második szabadedzés helyett. Ezzel a szombat egy különálló nap lenne, a sprint pedig nem jelentene semmit a vasárnapi futamra nézve."

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK