Társoldalunk:
Hírlevél

Az F1 versenyigazgatója szerint elfogadhatatlan Hamilton tette

2021.11.17. 19:14

Michael Masi, az F1 versenyigazgatója elfogadhatatlannak nevezte, amit Lewis Hamilton a Sao Pauló-i Nagydíj levezető körében csinált.

Lewis Hamilton büntetéssel zárta a Sao Pauló-i Nagydíj hétvégéjét, hiszen a sporfelügyelők 5 ezer eurós bírsággal sújtották, amiért a verseny levezető körében kikapcsolta a biztonsági övét. Michael Masi versenyigazgató egyetért azzal, hogy a felügyelők példát akartak statuálni Hamiltonnal a fiataloknak, ugyanakkor állítja, mindez nem az ünneplés ellen szól.

Hamilton olyan önfeledten ünnepelt, hogy elfelejtette, nem kapcsolhatja ki az övetForrás: AFP/Nelson Almeida

Az F1 versenyigazgatója elmondta, megérti, hogy a pilóták egy kicsit jobban ki akarnak emelkedni az autóból, hogy a szurkolók jobban lássák őket ünneplés közben, de hangsúlyozta, hogy mindegyikük tisztában van és volt is azzal, hogy az övet kikapcsolni nem lehet. „Nyilván mindenki ismeri a szabályt, korábban is beszéltünk erről, nagyjából úgy másfél évvel ezelőtt. Tudom, hogy Charlie [Whiting, az F1 2019-ben elhunyt korábbi versenyigazgatója] idejében is volt szó erről, a pilótákat emlékeztették, hogy a levezető körön nincs probléma azzal, ha meglazítják az övüket, de teljesen becsatolva kell maradjanak."

„Ez egy biztonsági berendezés. A felügyelők elég világossá tették a döntésük indoklásában, hogy nem az ünneplést akarják megakadályozni. A motorsport csúcskategóriájában ez pedig nemcsak arról szól, hogy ez egy biztonsági berendezés, hanem arról is, hogy azt az üzenetet küldjük: az efféle viselkedés elfogadhatatlan" – utalt Masi arra, hogy nem szeretnék, ha már az alsóbb kategóriákban rászoknának a pilóták az öv nélküli vezetésre.

Mark Webber a 2013-as Brazil Nagydíjon sisak nélkül gurult végig a levezető körön, így búcsúzva az F1-tőlForrás: Red Bull

Masi elárulta, hogy a Sao Pauló-i Nagydíj sportfelügyelői nem találtak a közelmúltból precedenst hasonlóra, ezért aztán nem is volt magától értetődő, hogy figyelmeztetés vagy pénzbüntetés lesz az ítélet. Végül utóbbi mellett döntöttek, ám a bírság nagy részét, 20 ezer eurót 2022 végéig felfüggesztették.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK