Vágólapra másolva!
Magából kikelve üzengetett a kamerákon keresztül Toto Wolff, a Mercedes csapatfőnöke, de elődje, Norbert Haug megértően nyilatkozott a Mercedes brazíliai helyzetét látva.

Indulatossá vált a küzdelem a Forma-1-ben a múlt hétvégén, a Sao Pauló-i Nagydíj során Lewis Hamilton három büntetést is kapott, ebből a kronológiai szempontból középső egy kizárás volt, mert a Mercedes nem ment át az időmérő edzés után megtartott technikai ellenőrzésen, ezért a sprintfutamot csak az utolsó helyről kezdhette.

Wolff a versenyhétvége egyik főszereplője volt Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/picture alliance / Hasan Bratic/Hasan Bratic

Toto Wolff, a Mercedes csapatfőnöke feldúltan, de még kimérten nyilatkozott a történtek után, kijelentette, hogy a pályán akarnak bizonyítani, és ez Hamilton vasárnapi győzelme révén sikerült is. A brit pilóta nagy csatában, a pályán előzte meg legnagyobb ellenfelét, Max Verstappent, Wolff pedig extázisban mutogatott a kamerának, majd a leintés után is sértetten üzengetett a csapatrádión.

Az üzletember elődje, a Mercedes-Benz Motorsport korábbi igazgatója, Norbert Haug megértően nyilatkozott Wolff viselkedése láttán, de figyelmeztette őt, hogy nem vetheti el a sulykot.

„Ahhoz, hogy valaki sikeres legyen az élsportokban, tájékozottnak, megbízhatónak és tényszerűnek kell lennie, ezek a legfontosabbak – nyilatkozta a német Sky Sportsnak. – Ez viszont nem jelenti azt, hogy egy olyan versenyhétvégén, mint a brazil volt, ahol számtalan megkérdőjelezhető döntést hoztak a csapata ellen, ne mutathatná ki az érzelmeit. Az első és legfontosabb, hogy egy főnöknek meg kell mutatnia a csapatának, hogy vele nem lehet packázni.”

Haug számos botrány kezelésében részt vett, amikor a Mercedes még a McLaren partnere volt, akadt példa ipari kémkedésre és arra is, hogy az egyik versenyzője hazudott a sportfelügyelőknek, de Ron Dennisszel együttműködve mindig visszafogottan nyilvánultak meg.

Haug viszont megérti, hogy Wolff miért viselkedett úgy, ahogy tette.

„Az biztos, hogy ezzel nem lehet pontokat szerezni, de hitelességet lehet építeni a csapaton belül és kívül is, feltéve, hogy az érvei hitelesek és erősek – szögezte le. – Ha valaki csak panaszkodik és mindig ő tudja jobban, akkor senki sem fogja őt komolyan venni.”

Wolff számára elégtétel volt, hogy Hamilton átvette a vezetést Forrás: F1 TV

A német szakember méltatta a 101. nagydíjgyőzelmét elérő Hamiltont is, függetlenül attól, hogy a hétszeres világbajnok a mezőnyben egyedüliként új belsőégésű motort kapott a versenyre és a legtöbb előzése során igénybe vehette a DRS használatát. Haug viszont úgy véli, Hamilton nélkül mit sem érne a Mercedes fölénye.

„A motor magától nem vezet. Csak a csapat, az autó és a versenyző kombinációja teszi sikeressé azt. Sohasem becsülném le Lewis Hamilton szerepét ebben. Ha van valaki, aki bőven képes erre, akkor az Lewis.”