Wolff: Egyszerűen nevetséges, hogy Verstappen nem kapott büntetést

Forma-1, Sao Pauló-i Nagydíj, Toto Wolff, Mercedes
SP - Sao Paulo - 12/11/2021 - FORMULA 1 GP BRASIL 2021, TRAINING - Toto Wolff head of the Mercedes team during training for the Sao Paulo Grand Prix held at the Interlagos Autodrome by the Formula 1 world circuit in the 2021 season. Photo: Duda Neighborhoods/AGIF (Photo by Duda Bairros / AGIF / AGIF via AFP)
Vágólapra másolva!
Toto Wolff a jéghegy csúcsának nevezte, hogy elmaradt a Lewis Hamilton ellen a Sao Pauló-i Nagydíjon kemény védekezést bemutató Max Verstappen büntetése. A Mercedes csapatfőnöke ezzel arra utalt, hogy ez csak az egyik olyan eset volt a hétvége során, ami ellenük irányult.

Toto Wolff a Sao Pauló-i Nagydíj teljes hétvégéje során jóval érzelmesebbnek mutatkozott annál, mint amit megszokhattunk a Mercedes csapatfőnökétől, és a verseny után, Lewis Hamilton győzelmét követően is úgy vélte, hogy az utóbbi napokban mindenki őket támadta.

Az osztrák üzletember ezzel a hátsó szárnyukkal kapcsolatos vádakra, illetve a hétszeres világbajnok időmérőről történő kizárására utalt, a felügyelők döntését, amely szerint nem büntették meg a futamon Hamilton ellen kemény védekezést bemutató Max Verstappent, pedig a jéghegy csúcsának nevezte.

Wolff szerint ezért büntetés járt volna

„Volt egy törött rész a hátsó szárnyunkon, amit nem nézhettünk meg és nem elemezhettünk. Megbukott a teszten, utána pedig kizártak minket. Ez nagyon kemény ítélet. Utána pedig az ember végignézi, hogy a Red Bull zsinórban harmadszor végezhet javítást a hátsó szárnyán a parc fermében következmények nélkül. Ez az egyik dolog,

Lewisnak sikerült még nagyszerűbben kezelnie ezt azzal, hogy elkerülte az ütközést, és utána így fejezte be a versenyt” – foglalta össze Wolff a Mercedes futam utáni sajtótájékoztatóján a hétvége történéseit.

A Mercedes csapatfőnöke valamivel korábban a Sky Sportsnak is kifogásolta, hogy elmaradt a büntetés, ám ott furcsa módon (a két dolog nem igazán fér össze) arról beszélt, hogy Verstappen még éppen a határon volt. Utólag viszont már jóval keményebben fogalmazott.

– jelentette ki.

Wolff nem lett volna olyan elnéző, mint amilyenek a felügyelők voltak Forrás: AGIF via AFP/Duda Bairros

Wolfftól megkérdezték, hogy szerinte mi lett volna a felügyelők döntése, ha Hamilton a leszorítás ellenére megelőzi Verstappent, mire ő kifejtette, hogy tudja, a sportfelügyelőknek nagyon nehéz dolga van, és tulajdonképpen bármilyen döntést hoznak, csak veszíthetnek, mert az egyik csapat mindig morcos lesz, ugyanakkor elmondta, „bizonyos módon az ember egész hétvégén állja az ütéseket, majd mindennek tetejébe jön egy ilyen helyzet, amitől egyszerűen csak hitét veszíti."

A Mercedes csapatfőnökének egyébként nem is a keménykedéssel volt gondja, hanem azzal, hogy szerinte a felügyelők nem következetesek, és nem igazodtak a Michael Masi versenyigazgató által közzétett jegyzetben leírtakhoz. „Bármi legyen is a versenyigazgató jegyzeteiben, mi el fogjuk fogadni azt.

De ha a versenyigazgató jegyzetében az áll, hogy Mexikóban senkit sem lehet leszorítani a pályáról, és ez nyilván erre a versenyre is érvényes, majd egyszerűen levezetnek az útról, az nem túl következetes. Az én párbeszédemet a versenyigazgatóval nem tették adásba, de az volt a reakcióm, hogy majd zárt ajtók mögött megbeszéljük ezt" – utalta arra, hogy a közvetítésben csak Ron Meadows, a Mercedes csapatmenedzserének Michael Masihoz címzett üzenete volt hallható.

Hamilton összesen 25 rajthelynyi büntetést szedett össze a Sao Pauló-i hétvége során Forrás: AFP/Carl De Souza

A kizárás és a hátsó szárnyuk szabályosságát ért támadások, illetve Verstappen elmaradt büntetése Wolff szerint csak még erősebbé tette őket, majd leszögezte, hogy ellenszélben sem hátrálnak meg. „A csapat mindig is egységes volt, de ezek a döntések még jobban összekovácsoltak minket. Ezek a dolgok ellenünk vannak, szerintem ez az, amit Lewis egész élete során érzett, most pedig együtt, csapatként érezzük ezt. Harcolni fogunk és nem leszünk áldozatok.”