Társoldalunk:
Hírlevél

Verstappen szerint valami turpisság van Hamilton autójával

2021.11.14. 07:08

A Red Bull szerint Lewis Hamilton csúcssebessége a fizika határait feszegeti, de Christian Horner nem fogalmazott egyértelműen azzal kapcsolatban, hogy a Red Bullnál értik-e, hogy mit talált ki a Mercedes.

Jelentős fordulat történt az idei F1-es világbajnokságban a Sao Pauló-i Nagydíj pénteki és szombati napja során, mivel technikai szabálytalanság miatt kizárták Lewis Hamiltont az időmérőről, ennek értelmében csak az utolsó helyről rajtolhatott a sprintfutamon. A Mercedes pilótája az 5. helyen ért célba, így a Sao Pauló-i Nagydíjat egy újabb rajtbüntetés miatt a 10. helyről kezdheti meg.

Hamilton nagyon gyors volt - GalériaForrás: AFP/Lars Baron

Az ügyet tovább bonyolította, hogy Hamilton autójának hátsó szárnyát ellenfele, Max Verstappen megfogta a parc fermében, ezzel megsértette a Nemzetközi Sportkódexet, amiért az FIA sportfelügyelői 50 ezer eurós büntetéssel sújtották. Verstappen a sprintfutam után elmondta, gyanakodott Hamilton autója miatt.

Csak megnéztem a hátsó szárnyukat és nyilvánvaló, hogy valami turpisság van

– jelentette ki a Sky Sportsnak. – Gyanakszunk, hogy valamiben mesterkednek. Az év elején mindannyiunknak változtatnunk kellett a hátsó szárnyakon, szerintem valami furcsaság van a légterelő lappal, ami kinyílik és nagyobb csúcssebességet biztosít nekik” – találgatott a holland versenyző, aki 21 pontra növelte az előnyét az összetettben.

Hamilton és a Mercedes erődemonstrációt tartott, az utolsó kockából indulva 15 helyet javított, ami a középmezőny és a sereghajtók gyenge versenyképességét látva nem olyan meglepő, az viszont igen, hogy a szintén Mercedes-motorral szerelt McLareneket is faképnél hagyta. Olyan gyors volt, hogy Christian Horner, a Red Bull csapatfőnöke szerint akár győzhet is a Sao Pauló-i Nagydíjon.

Lewis csúcssebessége elképesztő – mondta Horner. – Ezt már láthatjuk néhány verseny óta. Törökországban már kezdtek feljönni, Mexikóban pedig láthattuk is, hogy milyen gyorsak, úgy emlékszem, 14 km/h-val gyorsabbak voltak nálunk az egyenes végén, úgyhogy nem meglepetés ez a helyzet. Tegnap is látszott, hogy lenyűgözően gyorsak, különösen úgy, hogy ekkora hátsó szárny van az autójukon.”

Bottas legyőzte Verstappent, de vele nem foglalkoznak a Red Bullnál - GalériaForrás: AGIF via AFP/Duda Bairros/AGIF/Duda Bairros

Horner felvetette, hogy az idén egyszer már változtattak a hátsó szárnyak tesztelési eljárásain, de szerinte lehetséges, hogy újabb módosításra is szükség lesz az elemek bevizsgálását illetően. Ebben nem látott kivetnivalót, szerinte „ez az üzlet erről szól”, vagyis pontosan arról, hogy a csapatok feszegetik a határokat és új megoldásokkal rukkolnak elő.

  Van valamijük, ami lehetővé teszi, hogy az autójuk ilyen tempót érjen el

– fogalmazott. – Valaminek történnie kell, mert a fizika nem teszi lehetővé, hogy ilyen különbség legyen a lóerők között, valami elég jelentős dolognak kell történnie ahhoz, hogy ez kialakulhasson. Nyilvánvalóan próbálunk rájönni, hogy mi ez.”

Horner viszont egy külön kérdésre válaszolva már egyértelműbben fejezte ki magát azzal kapcsolatban, hogy mitől lehet ilyen gyors a Mercedes: „Úgy gondolom, világosan tudjuk, hogy mi az oka. Ezt a mérnököknek kell megvitatniuk.”

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK