Társoldalunk:

Red Bull: A Mercedes szerint Verstappen tette tönkre Hamilton szárnyát

2021.11.13. 15:35

Továbbra sem döntötték el a sportfelügyelők, hogy megbüntetik-e Lewis Hamiltont és Max Verstappent a Sao Pauló-i Nagydíj sprintfutama előtt, ám az kiderült, hogy a Mercedes valóban azt akarja, hogy a holland pilóta vigye el a balhét a szabálytalan hátsó szárnyuk miatt.

Miközben a világon jelentős számú szurkoló és az F1-es paddock is lélegzetvisszafojtva várja, hogy milyen döntés születik Lewis Hamilton, illetve Max Verstappen vizsgálatának ügyében, Helmut Marko, a Red Bull tanácsadója elárulta, hogy a Mercedes valóban azt akarja bizonyítani a felügyelőknek, hogy a holland pilóta tette tönkre Hamilton autójának szárnyát.

Verstappen és Jonathan Wheatley, a Red Bull sportigazgatója a brazil idő szerint ma délelőtti meghallgatás után

Mint azt megírtuk, a tegnapi időmérőt követően a mezőny minden autóján elvégzett rutinellenőrzések során kiderült, hogy Hamilton autójának állítható hátsó szárnya nyitott állapotában jobban kinyílt a megengedettnél, ami szabálytalan. Szinte biztosnak tűnt, hogy ezzel a vétséggel a hétszeres világbajnokot kizárják a kvalifikációról és a mezőny végéről kell kezdenie a szombati sprintfutamot, ám időközben előkerült egy felvétel, amelyen az látható, hogy Max Verstappen hozzányúlt Hamilton W12-esének hátsó szárnyához.

Mivel a holland pilóta tette is szabályokba ütközik, őt is beidézték a felügyelők. Verstappen magyar idő szerint 13 óra 30 percre, Hamilton pedig 14:30-ra volt hivatalos a két korábbi pilótát, Roberto Morenót és Vitantonio Liuzzi-t is magában foglaló testülethez, cikkünk megjelenésekor pedig már mindketten távoztak is a felügyelőktől, döntés azonban továbbra sem született.

Az azonban időközben Helmut Marko által kiderült, hogy a Mercedes Verstappen tettére hivatkozva szeretné, ha elengednék Hamilton várható büntetését.A hihetetlen az, hogy a Mercedes azt állítja, Max tett kárt Hamilton hátsó szárnyában az ujjaival" – idézi a Red Bull osztrák tanácsadóját az F1-insider.com.

Mindez azonban igencsak valószínűtlennek tűnik. Persze nem lehet kizárni, hogy a szárny nyitását végző hidraulikus szerkezetben kézzel is lehet olyan kárt tenni, ami miatt a DRS nem rendeltetésszerűen működik, de puszta kézzel lehetetlen például meghajlítani a szárnyat.

Az Aston Martin idén készített videója remekül bemutatja, hogy miként ellenőrzik, hogy a szárny felső síkja nyitott állapotában is legfeljebb 85 mm-re legyen az alsó síktól. Egy 85 mm átmérőjű kereket használnak hozzá, amely ha megakad a szárnyak közé dugva, akkor nem nagyobb a rés 85 mm-nél, amennyiben azonban átcsusszan, a szárny szabálytalan

Erre hívta fel a figyelmet a Twitteren Karun Chandhok, a Sky Sports szakértőjeként dolgozó korábbi F1-es pilóta is. „Azoknak, akik azt kérdezik, Max manipulálhatta-e a szárnyat. Csak hogy világos legyen, ezeket a szárnyakat úgy tervezik, hogy több száz kilós terhelésnek álljanak ellent anélkül, hogy eltörnének. André az óriás (korábbi, 230 kilónál is nehezebb profi birkózó és színész - a szerk.) is ráülhetne. Bármennyire is fitt és erős Max, kétlem, hogy képes volt meghajlítani a szárnyat..." – olvasható Chandhok bejegyzésében.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK