Mazepin idiótának nevezte magát, majd a sírást visszafojtva nyilatkozott

Forma-1, Sao Pauló-i Nagydíj, Haas, Nyikita Mazepin, péntek, Komacu Ajao
AUTóDROMO JOSé CARLOS PACE, BRAZIL - NOVEMBER 12: Ayao Komatsu, Haas Chief Engineer, with Nikita Mazepin, Haas F1 during the Brazilian GP at Autódromo José Carlos Pace on Friday November 12, 2021 in Sao Paulo, Brazil. (Photo by Andy Hone / LAT Images)
Vágólapra másolva!
Eléggé megviselte Nyikita Mazepint, hogy saját hibájából nem tudott jobb eredményt elérni a Sao Pauló-i Nagydíj időmérő edzésén. Az orosz pilóta a sírást is alig tudta visszatartani.

Nyikita Mazepin mondhatni szokás szerint kikapott Mick Schumachertől az időmérő edzésen, így jelen állás szerint az utolsó helyről kezdheti majd meg a Sao Pauló-i Nagydíj sprintfutamát. Ebben önmagában nincs semmi különös, hiszen az orosz pilóta korábban mindössze egyszer tudta legyőzni csapattársát időmérőn úgy, hogy mindketten részt vettek a kvalifikáción, gyorsabb pedig még soha nem volt nála úgy, hogy mindketten teljesítettek mért kört, mivel Bakuban Schumacher még az előtt összetörte az autóját, hogy feliratkozott volna a tabellára.

Az orosz pilóta ezúttal viszont jó eséllyel jobb kört futhatott volna a németnél, ha nem hibázik. Viszont hibázott, és tőle szokatlan módon magát ostorozta emiatt, majd igencsak elérzékenyülten nyilatkozott az F1 riporterének.

Mazepin rádiózása és könnyes szemű nyilatkozata

Schumacher 1:10.329-es idővel szerezte meg a 19. pozíciót az időmérőn, Mazepin pedig 1:10.589-et ment, ami a rövidke interlagosi körön jelentősnek mondható 26 századdal rosszabb csapattársa idejénél. Mazepin köre ugyanakkor korántsem volt tiszta: nagyon lecsúszott a gyors jobbos 6-os kanyar ideális ívéről, ennek köszönhetően pedig a 8-ast is igencsak elrontotta. Nem véletlen, hogy már a levezető körében azt mondta: „micsoda egy kiba..ott idióta vagyok."

Mérnöke, Dominic Haines ezután nyugtatni próbálta, mondván a hibáig nagyszerű volt a köre és ne ostorozza magát, hiszen először vezetett Interlagosban. Mazepin azonban vigasztalhatatlan volt.

– válaszolta, majd elnézést kért a csapattól és kiemelte, hogy milyen jól sikerült beállítaniuk az autóját.

Az orosz pilóta önostorozásának ezzel azonban még nem volt vége, az F1 riporterének könnyes szemekkel, láthatóan a sírást visszatartva nyilatkozott. „Jó körön voltam, majd hibáztam. Jónak érződött. Ez a mi napunk volt arra, hogy közel legyünk a Williamsekhez és jó időmérőnk legyen, de túl keményen próbálkoztam. A srácok igazán jó munkát végeztek. Soha nem vezettem még ezen a pályán a szimulátorban, és igen, elcsesztem."

A 8-as kanyar előtti elfékezés az utolsó mért körén Forrás: Anadolu Agency via AFP/2021 Anadolu Agency/Stringer

A szektoridejeit megnézve tökéletesen érthető Mazepin csalódottsága, hiszen az elrontott körével 4 századdal elmaradt saját legjobbjától is, miközben az első szektorban hajszállal még gyorsabb volt Schumachernél. A hibát tartalmazó középső szektorban aztán közel 6 tizedet bukott a német pilóta legjobb szektoridejéhez képest, majd az utolsó szektorban is lassabb volt a saját legjobbjánál.

Az igazsághoz persze hozzátartozik, hogy akárcsak Mazepin, úgy Schumacher sem az utolsó mért körével kvalifikálta magát,

a német pilótának ugyanis pályaszélesítés miatt törölték az 1:09.958-as, a George Russell által elért időnél mindössze 5 ezreddel lassabb körét, amivel már több mint 6 tizeddel verte volna Mazepint.

Schumacher is hibázott az utolsó gyorskörén, ezért nem tarthatta meg a két Williamsénél alig lassabb köridejét Forrás: Mark Sutton / LAT Images/Motorsport Images

„A köröm jónak érződött, de sajnos nem sikerült továbbjutnunk a Q1-ből.

Alighanem az autónak sajnos van egy kis lemaradása, ezúttal pedig nem tudtam áthidalni ezt a különbséget. Nem kell frusztráltnak lennünk emiatt, mert így is sikerült sokat kihozni az autóból, ami nagyszerű érzés, a verseny pedig remélhetőleg egy kicsit szorosabb lesz" – nyilatkozta Schumacher.