Társoldalunk:
Hírlevél

Mazepin idiótának nevezte magát, majd a sírást visszafojtva nyilatkozott

2021.11.13. 13:14

Eléggé megviselte Nyikita Mazepint, hogy saját hibájából nem tudott jobb eredményt elérni a Sao Pauló-i Nagydíj időmérő edzésén. Az orosz pilóta a sírást is alig tudta visszatartani.

Nyikita Mazepin mondhatni szokás szerint kikapott Mick Schumachertől az időmérő edzésen, így jelen állás szerint az utolsó helyről kezdheti majd meg a Sao Pauló-i Nagydíj sprintfutamát. Ebben önmagában nincs semmi különös, hiszen az orosz pilóta korábban mindössze egyszer tudta legyőzni csapattársát időmérőn úgy, hogy mindketten részt vettek a kvalifikáción, gyorsabb pedig még soha nem volt nála úgy, hogy mindketten teljesítettek mért kört, mivel Bakuban Schumacher még az előtt összetörte az autóját, hogy feliratkozott volna a tabellára.

Az orosz pilóta ezúttal viszont jó eséllyel jobb kört futhatott volna a németnél, ha nem hibázik. Viszont hibázott, és tőle szokatlan módon magát ostorozta emiatt, majd igencsak elérzékenyülten nyilatkozott az F1 riporterének.

Mazepin rádiózása és könnyes szemű nyilatkozata

Schumacher 1:10.329-es idővel szerezte meg a 19. pozíciót az időmérőn, Mazepin pedig 1:10.589-et ment, ami a rövidke interlagosi körön jelentősnek mondható 26 századdal rosszabb csapattársa idejénél. Mazepin köre ugyanakkor korántsem volt tiszta: nagyon lecsúszott a gyors jobbos 6-os kanyar ideális ívéről, ennek köszönhetően pedig a 8-ast is igencsak elrontotta. Nem véletlen, hogy már a levezető körében azt mondta: „micsoda egy kiba..ott idióta vagyok."

Mérnöke, Dominic Haines ezután nyugtatni próbálta, mondván a hibáig nagyszerű volt a köre és ne ostorozza magát, hiszen először vezetett Interlagosban. Mazepin azonban vigasztalhatatlan volt. Miért próbálkozok ennyire kiba..ottul keményen, amikor nincs rá szükség?" – válaszolta, majd elnézést kért a csapattól és kiemelte, hogy milyen jól sikerült beállítaniuk az autóját.

Az orosz pilóta önostorozásának ezzel azonban még nem volt vége, az F1 riporterének könnyes szemekkel, láthatóan a sírást visszatartva nyilatkozott. „Jó körön voltam, majd hibáztam. Jónak érződött. Ez a mi napunk volt arra, hogy közel legyünk a Williamsekhez és jó időmérőnk legyen, de túl keményen próbálkoztam. A srácok igazán jó munkát végeztek. Soha nem vezettem még ezen a pályán a szimulátorban, és igen, elcsesztem."

A 8-as kanyar előtti elfékezés az utolsó mért körénForrás: Anadolu Agency via AFP/2021 Anadolu Agency/Stringer

A szektoridejeit megnézve tökéletesen érthető Mazepin csalódottsága, hiszen az elrontott körével 4 századdal elmaradt saját legjobbjától is, miközben az első szektorban hajszállal még gyorsabb volt Schumachernél. A hibát tartalmazó középső szektorban aztán közel 6 tizedet bukott a német pilóta legjobb szektoridejéhez képest, majd az utolsó szektorban is lassabb volt a saját legjobbjánál.

Az igazsághoz persze hozzátartozik, hogy akárcsak Mazepin, úgy Schumacher sem az utolsó mért körével kvalifikálta magát,

a német pilótának ugyanis pályaszélesítés miatt törölték az 1:09.958-as, a George Russell által elért időnél mindössze 5 ezreddel lassabb körét, amivel már több mint 6 tizeddel verte volna Mazepint.

Schumacher is hibázott az utolsó gyorskörén, ezért nem tarthatta meg a két Williamsénél alig lassabb köridejétForrás: Mark Sutton / LAT Images/Motorsport Images

„A köröm jónak érződött, de sajnos nem sikerült továbbjutnunk a Q1-ből. Nagy reményeink voltak a továbbjutást illetően. De megyünk tovább és tanulni fogunk ezekből a hétvégékből, jövőre pedig remélhetőleg sokkal felkészültebbek leszünk. Alighanem az autónak sajnos van egy kis lemaradása, ezúttal pedig nem tudtam áthidalni ezt a különbséget. Nem kell frusztráltnak lennünk emiatt, mert így is sikerült sokat kihozni az autóból, ami nagyszerű érzés, a verseny pedig remélhetőleg egy kicsit szorosabb lesz" – nyilatkozta Schumacher.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK