Hamiltont kizárták az időmérőről, az utolsó helyről indul a sprintfutamon

Forma-1, Sao Pauló-i Nagydíj, Lewis Hamilton, Mercedes
Mercedes' British driver Lewis Hamilton powers his car during a free practice at the Autodromo Jose Carlos Pace, or Interlagos racetrack, in Sao Paulo, on November 12, 2021, ahead of Brazil's Formula One Sao Paulo Grand Prix. - Brazil will hold its F1 Sao Paulo Grand Prix on November 14. (Photo by Carl DE SOUZA / AFP)
Vágólapra másolva!
A sportfelügyelők szabálytalannak ítélték Lewis Hamilton időmérőn használt autóját a Sao Pauló-i Nagydíj hétvégéjén. Ennek következtében kizárták a hétszeres világbajnokot a kvalifikációról, vagyis az első helyett az utolsó helyről lesz kénytelen megkezdeni a sprintfutamot.

Max Verstappen után Lewis Hamilton sorsáról is döntöttek a Sao Pauló-i Nagydíj sportfelügyelői. A hétszeres világbajnokot kizárták az időmérőről, miután az FIA ellenőre után ők is szabálytalannak találták a Mercedes hátsó szárnyát.

Hamiltont kizárták az időmérőről Forrás: AFP/Carl De Souza

Az ügy nem sokkal a kvalifikáció leintése után robbant ki, amikor a W12-es megbukott egy rutinellenőrzésen. Jo Bauer, a Nemzetközi Automobil Szövetség ellenőre szerint nyitott DRS-nél

a hátsó szárny felső és alsó elemének a távolsága átlépte a maximálisan megengedett 85 millimétert.

Az első meghallgatás már pénteken lezajlott. A Mercedest Ron Meadows, a Mercedes csapatmenedzsere képviselte, rajta kívül ott volt Simon Cole főmérnök is. Az FIA részéről Bauer, valamint Nikolasz Tombazsisz, a formaautós bizottság elnöke vett részt. A szombat délelőtti meghallgatáson John Owen főtervező videokonferencia útján volt ott.

A Mercedes részéről hangsúlyozták, hogy a kérdéses elemet nem szándékosan tervezték így, amit az FIA el is fogadott, és a közleményben úgy fogalmaznak, hogy „valami félrement". Ehhez kapcsolódik, hogy Hamiltonnak

engedélyt adtak arra, hogy a második szabadedzésre kicseréljék az autóján a kérdéses elemet, hogy immáron szabályos változatot használjon.

Ami az autóhoz hozzányúló Verstappen szerepét illeti, az FIA több kameraállásból is megvizsgálta az esetet, és arra jutottak, hogy „igencsak valószínűtlen„, hogy a holland pilóta bármit is befolyásolt volna. A Mercedes képviselői egyetértettek velük, bár hozzátették, hogy szerintük ez „nyitott kérdés".

Hamilton az utolsó helyről indul a sprintfutamon Forrás: AFP/Nelson Almeida

A sportfelügyelők végül arra jutottak, hogy a Mercedes nem felelt meg a technikai szabályzat 3.6.3-as cikkelyének. Hamiltont ráadásul az sem menthette meg, ha ezzel adott esetben nem is szerzett előnyt, mivel az FIA Nemzetközi Sportkódexének 1.3.3-as cikkelye kimondja, hogy ezzel nem lehet védekezni. Ennek következtében a döntéshozók kizárták őt az időmérőről, így a sprintfutamon Verstappen fog elsőként rajtolni, míg a hétszeres világbajnok utolsóként vág neki a 24 körnek. A Mercedes megerősítette, hogy nem fellebbeznek az ítélet ellen, hozzátéve, hogy „a pályán akarjuk megnyerni a világbajnokságokat".