Társoldalunk:
Hírlevél

Hamiltont lesújtotta a kizárás, és nem gondolta, hogy ennyire feljöhet

2021.11.13. 22:33

Lewis Hamilton igyekezett nem gondolni arra, hogy a mezőny végére küldhetik a Sao Pauló-i Nagydíj sprintfutamának rajtrácsán, majd az utolsó helyről indulva nem igazán tartotta lehetségesnek, hogy ilyen elöl végezhet.

Egyértelműen beárnyékolta Lewis Hamilton és a Mercedes napját, hogy a sprintfutam előtt hátrasorolták a hétszeres világbajnokot a rajtrács végére, amiért az autójának állítható hátsó szárnya nem felelt meg a szabályoknak az időmérőt követően. A körülményekhez képest azonban elégedettek lehetnek, a címvédő ugyanis egészen az ötödik helyig jött előre, amit korábban nem tartott megvalósíthatónak.

Hamilton nagyon jó ütemben zárkózott felForrás: AFP/Nelson Almeida

„Fogalmam sem volt, hogy mi lesz lehetséges. Nem tűztem ki magam elé maximumot – nyilatkozta Hamilton a Sky Sportsnak. – Közvetlenül a rajt előtt, amikor a rajtrács végén elindultam a felvezető körre, láttam előrébb a 10. helyet, és akkor úgy voltam vele, hogy »oké, ez lesz a célom, és megpróbálok a lehető legjobban előrejönni.« Aztán hirtelen sokkal nagyobb ütemben zárkóztam fel, és úgy voltam vele, hogy nem adhatom fel, nyomnom kell tovább."

Hamilton végül 15 helyet javított és a 3. helyezett Sergio Péreztől mindössze 2 másodpercre intette őt le a kockás zászló, vasárnap pedig a motorcseréért kapott 5 helyes rajtbüntetés miatt a 10. pozícióból indulhat.

Ami pedig a sprintverseny előtti hátrasorolást illeti, a hétszeres világbajnok igyekezett nem foglalkozni vele az ítélet előtt, ám amikor megtudta, egy pillanatra őt is mellbevágta.

„Egyértelműen kemény volt. Mialatt a csapat a felügyelőkkel volt elfoglalva, én próbáltam a feladatomra koncentrálni a mérnökeimmel és magasan tartani a morált a szerelők körében. Az előttem álló feladatra koncentráltam és nem gondoltam a büntetésre. Lesújtó volt megtudni a döntést, de nem hagyhattam, hogy ez visszatartson, le kellett szegnem a fejem és mennem tovább. Gyorsan magam mögött hagytam ezt, fókuszáltam és tettem, amit tudtam, miközben mindent beleadtam."

Holnap akár a Red Bullok dolgát is megnehezítheti?Forrás: AFP/Lars Baron

A hétszeres világbajnok meglehetősen nyugodt volt a sprintfutam után, és bár Toto Wolffon, a Mercedes csapatfőnökén sem látszott idegesség, szavaiból kiderült, hogy jóval nagyobb benne a frusztráció Hamilton időmérős kizárása miatt. Ez már a sprintfutam utáni rádiózásnál is feltűnhetett, amikor közölte versenyzőjével, hogy „mindenki megba..hatja."

„Olykor előfordul, hogy a Forma-1-gyel kapcsolatos legnagyobb frusztráció után végignéz az ember egy ilyen fantasztikus 60 percet a futamot teljes mértékben uralma alatt tartó Valtterivel – értékelte Wolff sprintet a Sky Sportsnak. – Remek autónk, jó stratégiánk és jó egyenesbeli tempónk volt. Valtteri fantasztikus volt és még csak közel sem engedte magához a másik srácot. Ami Lewis felzárkózását illeti, 16-ot előzött. Nem tudom, hogy összesen hány előzés volt a versenyen. Remek egy pillanatra elfelejteni a politikát és csak nagyszerű versenyzést nézni."

Ami a nagydíjat illeti, Wolff szerint a várhatóan magasabb hőmérsékletek átírhatják a forgatókönyvet. „Úgy vélem, hogy jó autónk van, ezt ma láthattuk. Nem küszködtünk a gumikkal, holnap viszont új meccs kezdődik, mert sokkal melegebb lesz. De legalább bátorító látni, hogy tudunk előzni. A szárnyakat megint leellenőrizték, rendben voltak. Lewis a tizedik helyről kezd, Valtteri pedig a pole-ból, és egyértelműen a győzelemért fog menni. Úgyhogy biztatóbb a helyzet, mint a sprintfutam előtt."

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK