Társoldalunk:
Hírlevél

A Mercedes kockáztatott, hogy Bottas lerajtolhassa Verstappent

2021.11.13. 22:09

Valtteri Bottas elárulta, azzal, hogy a lágy gumikon indult, kisebb rizikót vállalt be, de ő és Max Verstappen is elismerte, hogy végül ennek köszönhetően cseréltek helyet a Sao Pauló-i Nagydíj sprintkvalifikációjának rajtja után. Carlos Sainz szintén az elindulásnak köszönhette eredményét, aminek kifejezetten örült.

Lewis Hamilton ugyan büntetése miatt kikerült a képből, de Max Verstappen így sem tudta megnyerni a Sao Pauló-i Nagydíj sprintfutamát, miután Valtteri Bottas lerajtolta őt, később pedig nem tudta megtámadni a finn versenyzőt. A Red Bull versenyzője ezzel együtt is 21 pontosra növelte előnyét a tabellán. 

Bottas nagyban a gumiválasztásnak köszönhette a jó rajtot és a győzelmetForrás: AFP/Nelson Almeida

Bottas és mérnökei a futam előtt úgy döntöttek, hogy a közepeseken induló Red Bullokkal ellentétben a lágyakat teszik fel a 32 éves versenyző autójára. Ez a rajtnál mindenképpen előnyt jelentett, de azzal a veszéllyel is számolniuk kellett, hogy a végére elfogynak. A stratégia végül kifizetődőnek bizonyult.

Számomra a rajt volt a kulcs – nyilatkozta Bottas a leintés utáni interjúk során. – A lágy gumikkal kicsit kockáztattunk, de tudtuk, hogy az indulásnál hasznunkra válhat, és bejött. Utána csak túl kellett élni a leintésig. A vége trükkös volt, de Max néhány kanyarban nehezen tudott követni, szóval örülök, hogy tökéletesen működött [a terv].”

Verstappent az első körben még Carlos Sainz is megelőzte, aminek következtében 2 és fél másodperces hátrányt kellett ledolgoznia Bottasszal szemben, amire visszavette a 2. pozíciót. A bajnoki éllovas odáig eljutott, hogy használhatta a DRS-t, az előzésre viszont nem volt esélye. A Red Bull versenyzője úgy véli, a közepes gumik nem csak a futam elején hátráltatták.

„A rajt nem volt a legjobb, többek között azért sem, mert én voltam a keményebb keverékeken – kezdte. – Ez nem segített, főleg abból a szempontból, hogy energiát vigyek beléjük, ami itt nem a legkönnyebb. A tempónk viszont jó volt, csupán arról van szó, hogy itt akkor is nehéz előzni, ha közel kerülünk. Az egyenesekben [a Mercedesek] gyorsak, az utolsó kanyartpedig nagyon jól kell bevenni, hogy esély legyen az előzésre, ami ma nem volt lehetséges, de holnap újra megpróbáljuk.”

A sprintfutam legnagyobb meglepetését Carlos Sainz szolgáltatta, aki az 5. pozícióból indulva végül a 3. helyen zárt. Miután Verstappen visszaelőzte, Sergio Pérez szinte végig ott loholt a nyomában, de sikerült maga mögött tartania a mexikói versenyzőt.

Sainznak kifejezetten sokat jelentett a jó rajtForrás: AFP/Lars Baron

„Nagyszerű volt a rajt, amire szükségem volt, mert ezen a területen fejlődni akartam a szezon második felében – jelentette ki. – Az, hogy ma ennyire jól sikerült, nagy löketet adott a magabiztosságomnak. Az első három kanyarban pedig támadtam, és próbáltam pozíciókat szerezni. Checóval és Maxszal is szoros volt a csata, de a pályán maradtunk. Onnantól egészen a végéig kicsit szenvedtem a lágyakkal, de sikerült magam mögött tartanom Checót. Az első kanyarban mindig a határon voltunk, néha védekeztem, néha a külső íven maradtam. A tempónk mindenesetre jó volt, megfelelően menedzseltük a gumikat, és megcsináltuk.

A Ferrari pilótája hozzátette, a sprintkvalifikáción kedvezett nekik az időjárás, ám vasárnap más lesz a helyzet, ugyanis a hőmérséklet várhatóan magasabb lesz, ami megnehezítheti a gumik életben tartását. Sainz szerint azonban „elvégeztük a számításokat, amelyek működnek”.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK