Társoldalunk:
Hírlevél

Főnöke szerint Verstappen csak kíváncsi volt

2021.11.13. 17:01

Christian Horner emlékeztetett rá, hogy más versenyzők is tettek hasonló vagy még támadhatóbb mozdulatokat a riválisok autóját fürkészve, mint Max Verstappen az időmérő után.

A Brazíliában rendezett nagydíj második napjának kezdetéig még nem született döntés arról, hogy megbüntetik-e Lewis Hamiltont és/vagy Max Verstappent a pénteki időmérőn elkövetett vétségekért. Előbbi hátsó szárnyán nyitáskor az engedélyezettnél nagyobb volt a rés, ezzel jogosulatlan előnyhöz jutott, míg a Red Bull pilótájának kihágása az volt, hogy ezt vizsgálva hozzányúlt a Mercedeshez a bokszutcában.

Mindez egy néző által feltöltött felvételről derült ki, s bár nem valószínű, hogy Verstappen bármily módon megváltoztatta volna a légterelőt, a szabálysértés miatt őt is beidézték meghallgatásra. Főnöke, Christian Horner nem gondolja szokatlannak a viselkedését, hiszen többek közt egykori pilótája, Sebastian Vettel is előszeretettel tapogatta meg a riválisok autóját.

Christian Horner, a Red Bull csapatfőnökeForrás: Getty Images/Getty Images / Red Bull Content Pool/Mark Thompson

„Sok versenyzőnél láttuk, hogy időnként tanulmányozzák a többi autót. Most is ez történt, kíváncsi volt" – mondta a Sky Sportsnak Verstappen mozdulatáról.

Láttunk már olyat, hogy meghúzta valaki a kuplungkart, behajolt a pilótafülkébe, tesztelte az első szárnyat, nyomogatta a gumit, tologatta a kocsit.

„Ebben semmi szokatlan sem volt. Korábban sosem jött elő a téma és kerekedett vita belőle."

Sokakban felmerült, hogy a Red Bullnak már az időmérő alatt feltűnt valami gyanús Hamilton hátsó szárnyán és Verstappen ezért ment oda méregetni, de Horner tagadta ezt.

Verstappen megmozdulása sokba kerülhetForrás: Getty Images/2020 Getty Images/Jose Sena Goulao

„A Mercedes végsebessége lenyűgöző. Lehet, csak ezt tanulmányozta. A pilóták időnként roppant kíváncsi természetűek – nyilatkozta. – Az esetet azért jelentették a felügyelőknek, mert [Hamilton] autója nem ment át az ellenőrzésen. A vizsgálat elég egyértelmű, több felvétel van róla, hogy az autó nem teljesítette, fogalmam sincs, hogy lehet szabályos."

Két kimenetel van: valami vagy szabályos vagy nem.

„Emlékszem, 2014-ben egyszer zűr volt az első szárnyunkkal, nem ment át az ellenőrzésen és ezért kizártak minket az időmérőről."

Hamilton 1., Verstappen 2. lett a pénteki időmérőn. Széles skálán mozog a kiosztható büntetések fajtája, a megrovástól a kizárásig és a mezőny végére sorolásig bármi elképzelhető mindkét pilóta esetében. Ami külön csavar, hogy Brazíliában két futamot is tartanak: szombaton az idén bevezetett "sprint" formátumú kvalifikációt, vasárnap pedig a hagyományos távú viadalt.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK