Társoldalunk:
Hírlevél

Verstappent nem sokkolta Hamilton fölénye, vasárnapra készül

2021.11.12. 22:29

A várakozásokkal ellentétben Lewis Hamilton nagy előnnyel legyőzte Max Verstappent az interlagosi időmérő edzésen, de a pontverseny éllovasát a fejlemény nem billentette ki az egyensúlyából.

A száraz pályán futott 2021-es időmérő edzések során látott legnagyobb előnnyel szerezte meg Lewis Hamilton a rajtelsőséget az interlagosi sprintfutamra, 0,438 másodperccel bizonyult gyorsabbnak Max Verstappennél, aki a legutóbb még Brazil Nagydíj néven rendezett 2019-es futam győztese volt és általánosságban is őt tartotta esélyesnek a közvélemény.

Verstappen nem tudott versenyre kelni Hamiltonnal - GalériaForrás: AFP/Nelson Almeida

Hamilton autójába új belsőégésű motort szereltek be a hétvége előtt, Verstappen elsősorban ennek tulajdonította a vereséget, de egyáltalán nem viselte meg, hogy Mexikóvároshoz hasonlóan Sao Paulóban is a legfőbb ellenfele mögül kell majd elrajtolnia, legalábbis szombaton, mert vasárnapra Hamilton a motorcsere miatt öthelyes rajtbüntetést kap a szombati befutó eredményéhez képest.

Amikor új motort szerelnek be, az adott hétvégén egy kicsit nagyobb lehet a teljesítményük, úgyhogy ez nem nagy sokk – nyilatkozta Verstappen. – Örülök a 2. helynek, ez jó rajthely. Szeretnénk közelebb lenni, de néha realistának kell lenni, nem hiszem, hogy ebben több volt. A sprintfutamon nem lehet sok pontot szerezni, de remélem, hogy jól sikerül az első kör és persze elsőként rajtolhatok vasárnap. Az biztos, hogy sokkal melegebb lesz, és ez megváltoztatja az autó viselkedését, úgyhogy meglátjuk.”

Christian Horner, a Red Bull csapatfőnöke a Sky Sportsnak kijelentette, őket semmilyen szempontból nem befolyásolta, hogy a Mercedes motort cserélt Hamiltonnál, így is a lehető legjobb teljesítményre törekednek. Horner elmondta, megérti, hogy a Mercedes miért vállalta be a büntetést, ők azonban saját magukra összpontosítanak.

Délelőtt már láthattuk, hogy Lewis nagyon-nagyon erős volt. Az új motor nyilvánvalóan adott nekik néhány plusz lóerőt. „Úgy gondolom, a 2. hely volt a legjobb, amit remélhettünk. Nekünk rendben van, hogy az első sorban vagyunk – összegzett a brit szakember, aki néhány tizedre becsülte Hamilton előnyét Valtteri Bottashoz képest.

Pérez a 4. helyről kezd a sprintfutamonForrás: AGIF via AFP/Duda Bairros/AGIF/Duda Bairros

Verstappen csapattársa, a 4. helyezett Sergio Pérez is a motor számlájára írta a Mercedes fölényét, a holland pilótához hasonlóan ő is kikapott a közvetlen ellenfelétől, Bottastól. Hamiltont ő is elérhetetlennek tartotta, de Hornerhez és Verstappenhez hasonlóan ő is arra számított, hogy a futamokon versenyképesek lesznek.

„Trükkös volt, a Q1-ben használt gumiszettel kellett mennem – kezdte a Sky Sports műsorában. Szerintem a pálya kissé lehűlt, nem értelmeztük igazán jól a helyzetet, egészen az utolsó körig. Sajnos hiányzott egy-másfél tized ahhoz, hogy előrébb végezzünk, de remélhetőleg holnap jól sikerül a sprintfutam.”

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK