Társoldalunk:
Hírlevél

Ha vb-t nyer, Verstappen nem követi Hamilton példáját

2021.11.12. 09:12

Max Verstappen elárulta, amennyiben sikerül megnyernie a világbajnokságot, jövőre a jelenlegi 33-as helyett az 1-es rajtszámmal fog versenyezni. A holland pilóta ugyanakkor leszögezte, próbál nem gondolni a végső győzelemre.

Max Verstappen és Lewis Hamilton párharcának nem csak az a tétje, hogy új világbajnokot avatunk, vagy utóbbi történelmet ír nyolcadik világbajnoki címével, vagy hogy megszakad-e a Mercedes sikersorozata: a holland versenyző győzelme esetén ugyanis hosszú szünet után ismét ott lesz az 1-es rajtszám a mezőnyben. 

Verstappen 1-es rajtszámmal fog versenyezni, ha világbajnok leszForrás: AFP/Pedro Pardo

A pilóták 2014 óta versenyeznek állandó rajtszámmal, és csak a mindenkori címvédőnek van lehetősége arra, hogy sajátja helyett az 1-est használja. Erre azonban abban az évben volt utoljára példa Sebastian Vettel révén, ugyanis Hamilton rendre maradt a 44-esnél, Nico Rosberg pedig rögtön visszavonult, miután felért a csúcsra, így nála okafogyottá vált a kérdés. Verstappen azonban elmondta, ő mindenképpen élni fog a lehetőséggel, amennyiben év végén is ő lesz a tabella élén.

„Feltétlenül – válaszolta arra a kérdésre, hogy címvédőként lecserélné-e a 33-ast Sao Pauló-i Nagydíj csütörtöki sajtótájékoztatóján. – Hányszor van lehetősége az embernek arra, hogy az egyes rajtszámmal versenyezzen? Emellett kereskedelmi szempontból is jó, vagyis okos húzás lenne.”

Verstappen négy futammal a vége előtt 19 pontos előnnyel rendelkezik Hamiltonnal szemben, vagyis jó esély van rá, hogy a hibrid korszakban először nem a Mercedes egyik versenyzője fog győzedelmeskedni. A 24 esztendős pilóta azonban saját tapasztalatból tudja, hogy ebben a helyzetben még korántsem dőlhet hátra.

„Négy futamon sok minden történhet – jelentette ki. – Jónak tűnik a helyzetünk, de a dolgok nagyon gyorsan megváltozhatnak. Mexikó után is ezt mondtam, volt már nagyobb előnyöm is a bajnokságban, ami két verseny alatt elveszett. Szóval itt újra meg kell kísérelnünk a legjobbunkat nyújtani, és a mostani hétvége után ismét próbálkozunk és igyekszünk nyerni. Minden hétvégén ugyanaz a hozzáállásom, ezen nem fogunk módosítani.”

Verstappen arra utalt, hogy a Brit Nagydíj sprintfutama után már 33 pontosra nőtt az előnye, ám a silverstone-i és a hungaroringi versenyen minden megfordult: előbb a Hamiltonnal történő ütközés következtében már az első körben kiesett, majd Valtteri Bottas hibájának köszönhetően alig szerzett pontot, így a nyári szünetben már a hétszeres világbajnok javára volt 8 egységnyi különbség.

Verstappen nem gondol a világbajnoki címre - GalériaForrás: Getty Images/Getty Images / Red Bull Content Pool/Mark Thompson

A Red Bull versenyzője pályafutása során először harcolhat a végső győzelemért, így akár azt is lehetne gondolni, hogy a mostani szituációban sokszor eszébe jut ez. Ő azonban leszögezte, nem engedi, hogy mindez esetleg negatívan befolyásolja a teljesítményét. „Ez őszintén szólva rendkívül egyszerű, ha az ember nem gondol rá, nem fog álmodni róla, vagy ilyesmi – magyarázta. – Szóval csak nagyon koncentrálok.”

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK