Társoldalunk:
Hírlevél

Eldőlt, hogy Räikkönen csapattársa jövőre is maradhat-e az F1-ben?

2021.11.12. 18:45

Egy spanyol forrás kész tényként közölte, hogy Antonio Giovinazzi év végén távozik az Alfa Romeótól. Eközben Kínában már az ország történetének első F1-es pilótáját köszöntik.

Már jó ideje csak egyetlen kérdés maradt az F1 jövő évi rajtrácsát illetően: ki lesz Valtteri Bottas csapattársa az Alfa Romeónál. Antonio Giovinazzinak eddig sem adtak sok esélyt, hogy megtarthassa ülését, most pedig egy forrás kész tényként állítja, hogy távozik a csapattól, és egyúttal az F1-ből is. 

Egyre inkább úgy tűnik, hogy Giovinazzinak év végén mennie kellForrás: AFP/Pedro Pardo

Az olasz versenyző múlt héten még arról beszélt, hogy ő maga sem tudja, mit terveznek vele a hinwili istállónál, és amikor rákérdezett erre, nem voltak hajlandóak megmondani neki. Azt nem tudjuk, hogy már akkor is eldőlt-e a sorsa, viszont könnyen lehet, hogy

vele kapcsolatban mostanra már megszületett a döntés.  

A spanyol DAZN ugyanis a Sao Pauló-i Nagydíj első szabadedzése alatt közzétett egy bejegyzést a Twitteren, amiben az áll, hogy Giovinazzi elhagyja a svájci alakulatot. A szerző még azt is hozzátette, hogy a hír hivatalos, de ez egyelőre biztosan nem igaz, mivel a csapat és a versenyző sem erősítette meg.

Azonban könnyen elképzelhető, hogy maga az értesülés megfelel a valóságnak, ez esetben pedig felvetődik a kérdés, hogy ki lesz a 27 éves pilóta utódja. Ezzel a témával Joe Saward szakblogger is foglalkozott nemrég megjelent írásában, de valódi választ ő sem tudott adni.

Sokáig úgy tűnt, hogy az F2-ben versenyző Csou Kuan-jü lehet a befutó, ám a veterán újságíró szerint ezek a hangok elcsendesedtek. Ami a másik esélyes jelöltet, a Forma-2-ben jelenleg élen álló Oscar Piastrit illeti, az Alpine nem engedi el az ausztrál versenyzőt. Saward hozzátette, az Alfa Romeo saját tehetségét, Théo Pourchaire-t jövőre még nem akarja beültetni, de 2023-ban mindenképpen vele számolnak, ezért a mostani kiválasztottnak csupán egyéves szerződést kínálnának. Giovinazzi maradását a brit szakíró sem tartja valószínűnek.

Ugyanakkor lehetséges, hogy valójában már meg is van az utód: egy sanghaji Alfa Romeo-kereskedést Csou képével plakátoltak ki, azzal a szöveggel, hogy „Csou Kuan-jü csatlakozni fog az Alfa Romeo csapatához. Kína első F1-es versenyzője.” Fontos hangsúlyozni, hogy mindez téves információ is lehet, sőt, arra sincsen bizonyíték, hogy a fotó valóban Sanghajban készült.

Hazájában már leendő F1-es pilótaként emlegetik Csout

Ennek tudatában nem kizárt, hogy már megszületett a döntés, de ha nem, akkor erre minden bizonnyal napokon belül sor fog kerülni. Frédéric Vasseur, az Alfa Romeo csapatfőnöke ugyanis még Mexikóban kijelentette, hogy a Sao Pauló-i Nagydíj után kiválasztják Bottas jövő évi csapattársát.

Egy svájci lap szerint is Csou a befuró

A svájci Blick szintén úgy értesült, hogy a kérdés már eldőlt. És pár napon belül bejelentik, Csou érkezését. A lap információi szerint a kínai versenyző érkezése egyben 25 millió dolláros támogatást is jelent a csapat számára, emellett pedig az istállónak nem is igazán volt más választásuk.

Piastriról és Pourchaire-ről hasonlóan fogalmaztak, mint Saward: az Alpine inkább előbbivel számol Csouval szemben, míg utóbbit fel akarják építeni az F1-re. Callum Ilott, a csapat jelenlegi tesztpilótája pedig év végén elhagyja a csapatot és az IndyCarba szerződik.

A lap megszólaltatta Helmut Markót, a Red Bull tanácsadóját, aki úgy véli, Csou megfelelő választás. „A nagyszerű felszerelés, a modern szélcsatornával és most már egy jó költségvetéssel az istállónak előre kell lépnie 2022-ben – jelentette ki az osztrák szakember. – Bottas személyében van egy nagyon tapasztalt versenyzőjük, Csou pedig a három, Forma-2-ben töltött éve alatt megmutatta, hogy bagyobb feladatokra is készen áll.”

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK