Eldőlt, hogy Räikkönen csapattársa jövőre is maradhat-e az F1-ben?

Forma-1, Antonio Giovinazzi, Alfa Romeo, Mexikóvárosi Nagydíj 2021, péntek
Alfa Romeo's Italian driver Antonio Giovinazzi races during the second practice session at Hermanos Rodriguez racetrack in Mexico City, on November 5, 2021, ahead of the Formula One Mexico Grand Prix. (Photo by PEDRO PARDO / AFP)
Vágólapra másolva!
Egy spanyol forrás kész tényként közölte, hogy Antonio Giovinazzi év végén távozik az Alfa Romeótól. Eközben Kínában már az ország történetének első F1-es pilótáját köszöntik.

Már jó ideje csak egyetlen kérdés maradt az F1 jövő évi rajtrácsát illetően: ki lesz Valtteri Bottas csapattársa az Alfa Romeónál. Antonio Giovinazzinak eddig sem adtak sok esélyt, hogy megtarthassa ülését, most pedig egy forrás kész tényként állítja, hogy távozik a csapattól, és egyúttal az F1-ből is.

Egyre inkább úgy tűnik, hogy Giovinazzinak év végén mennie kell Forrás: AFP/Pedro Pardo

Az olasz versenyző múlt héten még arról beszélt, hogy ő maga sem tudja, mit terveznek vele a hinwili istállónál, és amikor rákérdezett erre, nem voltak hajlandóak megmondani neki. Azt nem tudjuk, hogy már akkor is eldőlt-e a sorsa, viszont könnyen lehet, hogy

vele kapcsolatban mostanra már megszületett a döntés.

A spanyol DAZN ugyanis a Sao Pauló-i Nagydíj első szabadedzése alatt közzétett egy bejegyzést a Twitteren, amiben az áll, hogy Giovinazzi elhagyja a svájci alakulatot. A szerző még azt is hozzátette, hogy a hír hivatalos, de ez egyelőre biztosan nem igaz, mivel a csapat és a versenyző sem erősítette meg.

Azonban könnyen elképzelhető, hogy maga az értesülés megfelel a valóságnak, ez esetben pedig felvetődik a kérdés, hogy ki lesz a 27 éves pilóta utódja. Ezzel a témával Joe Saward szakblogger is foglalkozott nemrég megjelent írásában, de valódi választ ő sem tudott adni.

Sokáig úgy tűnt, hogy az F2-ben versenyző Csou Kuan-jü lehet a befutó, ám a veterán újságíró szerint ezek a hangok elcsendesedtek. Ami a másik esélyes jelöltet, a Forma-2-ben jelenleg élen álló Oscar Piastrit illeti, az Alpine nem engedi el az ausztrál versenyzőt. Saward hozzátette, az Alfa Romeo saját tehetségét, Théo Pourchaire-t jövőre még nem akarja beültetni, de 2023-ban mindenképpen vele számolnak, ezért a mostani kiválasztottnak csupán egyéves szerződést kínálnának.

Giovinazzi maradását a brit szakíró sem tartja valószínűnek.

Ugyanakkor lehetséges, hogy valójában már meg is van az utód: egy sanghaji Alfa Romeo-kereskedést Csou képével plakátoltak ki, azzal a szöveggel, hogy „Csou Kuan-jü csatlakozni fog az Alfa Romeo csapatához. Kína első F1-es versenyzője.” Fontos hangsúlyozni, hogy mindez téves információ is lehet, sőt, arra sincsen bizonyíték, hogy a fotó valóban Sanghajban készült.

Hazájában már leendő F1-es pilótaként emlegetik Csout

Ennek tudatában nem kizárt, hogy már megszületett a döntés, de ha nem, akkor erre minden bizonnyal napokon belül sor fog kerülni. Frédéric Vasseur, az Alfa Romeo csapatfőnöke ugyanis még Mexikóban kijelentette, hogy a Sao Pauló-i Nagydíj után kiválasztják Bottas jövő évi csapattársát.

Egy svájci lap szerint is Csou a befuró

A svájci Blick szintén úgy értesült, hogy a kérdés már eldőlt. És pár napon belül bejelentik, Csou érkezését. A lap információi szerint a kínai versenyző érkezése egyben 25 millió dolláros támogatást is jelent a csapat számára,

emellett pedig az istállónak nem is igazán volt más választásuk.

Piastriról és Pourchaire-ről hasonlóan fogalmaztak, mint Saward: az Alpine inkább előbbivel számol Csouval szemben, míg utóbbit fel akarják építeni az F1-re. Callum Ilott, a csapat jelenlegi tesztpilótája pedig év végén elhagyja a csapatot és az IndyCarba szerződik.

A lap megszólaltatta Helmut Markót, a Red Bull tanácsadóját, aki úgy véli, Csou megfelelő választás. „A nagyszerű felszerelés, a modern szélcsatornával és most már egy jó költségvetéssel az istállónak előre kell lépnie 2022-ben – jelentette ki az osztrák szakember. – Bottas személyében van egy nagyon tapasztalt versenyzőjük, Csou pedig a három, Forma-2-ben töltött éve alatt megmutatta, hogy bagyobb feladatokra is készen áll.”