Társoldalunk:
Hírlevél

Bottas: Összeszorított foggal engedtem el Hamiltont

2021.11.11. 10:33

A Mercedestől hamarosan távozó Valtteri Bottas elismeri, nem szívesen engedte el Lewis Hamiltont, amikor a csapat erre kérte, de ettől függetlenül méltatta a hétszeres világbajnokot.

Öt év után Valtteri Bottas hamarosan elhagyja a Mercedes-csapatot és az Alfa Romeo színeiben folytatja a pályafutását. A finn pilóta nem tudott kilépni Lewis Hamilton árnyékából, akadtak ugyan fellángolásai és sikeres időszakai, de a hétszeres világbajnok magabiztosan legyőzte őt, sőt, Bottas még a 2. helyet sem tudta mindig megszerezni az egyéni pontversenyben.

Bottasnak és Hamiltonnak is kényelmetlen volt a helyzetForrás: Sputnik/Alexey Kudenko

Bottas számára a mélypontot az hozta el, amikor a 2018-as Orosz Nagydíjon a Mercedesnél arra kérték őt, hogy engedje el Hamiltont, aki akkor még küzdött Sebastian Vettel ellen a világbajnoki címért. Megtette, de az F1 hivatalos podcastjában, a Beyond the Gridben elmondta, hogy nem szívesen emlékszik vissza az esetre.

Valóban nehéz volt. Nyilvánvalóan én hoztam meg a döntést és én tettem meg, habár összeszorított foggal és egyáltalán nem éreztem természetesnek és helyesnek, mert versenyző vagyok, de megtettem a csapatárt. Viszont, utána minden trükkösebb lett a szezon hátralévő részére, mert rájöttem, hogy az én szerepem lényegében már csak az, hogy támogassak, és ezt nem igazán tudtam feldolgozni. Az év hátralévő részére nem voltam a megfelelő lelkiállapotban.”

A tízszeres nagydíjgyőztes az összes sikerét a Mercedes színeiben érte el, mégsem tudott tartósan Hamilton belső ellenfelévé válni. Az évek során ő is rájött arra, hogy mi az, amit a brit pilóta jobban tud nála, így már azt is érti, hogy egy idő után miért tolódott el a csapaton belüli figyelem a 44-es rajtszámú autó felé.  

Akadt néhány szezon, amikor elég erősen kezdtem, aztán voltak balszerencsés pillanataim vagy talán volt egy-két rossz versenyem – nyilatkozta. – Lewis mindig nagyon következetesen szerepel, aztán ha már kialakult egy kis pontkülönbség, nyilvánvalóan a fókusz kezd eltolódni ahhoz az autóhoz, ami a legnagyobb valószínűséggel megnyeri a bajnokságot.”

Idén is felmerülhet, hogy Bottasnak segítenie kell HamiltontForrás: AFP/Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved./Darron Cummings

„Azt mondanám, a legnagyobb különbség Lewis és köztem az volt az elmúlt évek során, hogy ő mindig képes volt nagyon magas szinten teljesíteni, ritkán voltak rossz hétvégéi. Persze, akadt neki is, de kevesebb, mint nekem és lenyűgöző, hogy mindig formában van, függetlenül a körülményektől, a pályától, élethelyzettől, akármitől. Ha beül az autóba, mindig hozza az eredményeket.”

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK