Társoldalunk:

Red Bull: Hamilton újabb büntetéséről pletykálnak

2021.11.11. 17:35

A Red Bull motorsport tanácsadója, Helmut Marko szerint újabb rajtbüntetés érik Lewis Hamiltonnak, ami Max Verstappen és az energiaitalos istálló malmára hajthatja a vizet.

Kiélezett a helyzet az F1-es világbajnoki csatában, Max Verstappen a múlt hétvégén tovább növelte az előnyét, ami már 19 pont Lewis Hamilton előtt, és a Sao Pauló-i Nagydíj helyszíne is kedvezhet a Red Bullnak. Ráadásul, az elmúlt versenyhétvégék során a Mercedes-motorokat egymás után kellett cserélni a gyári- és a partnercsapatok autóiban is.

A Red Bull szerint Hamilton újabb büntetést kaphatForrás: AFP/Pedro Pardo

Ez a Török Nagydíjon utolérte Hamiltont is, de azóta is tartja magát a vélekedés, hogy a hétszeres világbajnok nem ússza meg egy rajtbüntetéssel. Ez az idén látottak alapján súlyos csapás, de nem feltétlenül hozza lehetetlen helyzetbe az adott versenyzőt, Verstappen például némi szerencsével a 2. helyre jött fel az Orosz Nagydíjon.

Amennyiben viszont Hamilton újabb rajtbüntetést kap motorcsere miatt, a Red Bull és Verstappen nagy lehetőséghez jut, hogy a jelenlegi 19 pontos előnyt tovább növeljék, és ezzel a világbajnoki cím esélyesévé váljanak. Ehhez viszont a csapatnak szakítania kell az előző hétvégéken megfigyelt tendenciával, és gyorsabban meg kell találniuk a megfelelő beállításokat.

„Számunkra az is fontos, hogy a sprintfutamra jó formába kerüljünk – nyilatkozta Marko az RTL-nek. – Ha hihetünk a pletykáknak, Hamilton utána rajtbüntetést kap motorcsere miatt. Ez nyilvánvalóan kedvező lenne nekünk, úgyhogy a kettős győzelemre hajtunk” – nyilatkozta az osztrák veterán, aki hasonló célt tűzött ki a Mexikóvárosi Nagydíj előtt is, de ezt ott nem érték el.

A hétvégén mindössze egy szabadedzést tartanak a péntek délutáni időmérő edzés előtt, ez már a szombat délutáni sprintfutam rajtsorrendjéről is dönt. A sprintfutam rajtsorrendjét egy esetleges rajtbüntetés nem befolyásolja, így elképzelhető, hogy Hamilton a sprintfutam dobogós, pontszerző helyeiért ringbe száll, a nagydíjra viszont rajtbüntetést kap.

Nagy a küzdelem a világbajnoki címértForrás: AFP/Pedro Pardo

Hasonló helyzetbe került Valtteri Bottas is az Olasz Nagydíjon, ahol a sprintfutamon ő haladt át elsőként a célvonalon, a nagydíjon pedig a 3. helyezett lett, miután komplett erőforrást cseréltek az autójában, és csak a mezőny végéről indulhatott. Amennyiben Verstappen a hétvégén legalább 7 ponttal többet szerez Hamiltonnál, vagyis előnyét minimum 26 egységre növeli, matematikai lehetősége adódik, hogy a jövő hétvégén zajló Katari Nagydíjon bebiztosítsa a világbajnoki címet.

Hamilton nem tudja, mi várható

A kérdést feltették Hamiltonnak is a Sao Pauló-i Nagydíj sajtótájékoztatóján, de azt mondta, nem tud arról, hogy büntetés várna rá. „Amennyire jelenleg tudom, a motorom teljesen rendben van, de ez nyilvánvalóan csak később derül ki. Még nem tartottuk meg a műszaki megbeszélésünket.”

A Racingnews365.com megkeresésére a Mercedes nem kommentálta az esetleges motorcserére vonatkozó felvetést, így a pontos helyzet várhatóan csak az FIA hivatalos dokumentumaiból derül majd ki.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK