Red Bull: Hamilton újabb büntetéséről pletykálnak

Forma-1, Lewis Hamilton, Mercedes, Mexikóvárosi Nagydíj 2021, szombat
Mercedes' British driver Lewis Hamilton sits in his car during the qualifying session at Hermanos Rodriguez racetrack in Mexico City, on November 6, 2021, ahead of the Formula One Mexico Grand Prix. (Photo by PEDRO PARDO / AFP)
Vágólapra másolva!
A Red Bull motorsport tanácsadója, Helmut Marko szerint újabb rajtbüntetés érik Lewis Hamiltonnak, ami Max Verstappen és az energiaitalos istálló malmára hajthatja a vizet.

Kiélezett a helyzet az F1-es világbajnoki csatában, Max Verstappen a múlt hétvégén tovább növelte az előnyét, ami már 19 pont Lewis Hamilton előtt, és a Sao Pauló-i Nagydíj helyszíne is kedvezhet a Red Bullnak. Ráadásul, az elmúlt versenyhétvégék során a Mercedes-motorokat egymás után kellett cserélni a gyári- és a partnercsapatok autóiban is.

A Red Bull szerint Hamilton újabb büntetést kaphat Forrás: AFP/Pedro Pardo

Ez a Török Nagydíjon utolérte Hamiltont is, de azóta is tartja magát a vélekedés, hogy a hétszeres világbajnok nem ússza meg egy rajtbüntetéssel. Ez az idén látottak alapján súlyos csapás, de nem feltétlenül hozza lehetetlen helyzetbe az adott versenyzőt, Verstappen például némi szerencsével a 2. helyre jött fel az Orosz Nagydíjon.

Amennyiben viszont Hamilton újabb rajtbüntetést kap motorcsere miatt, a Red Bull és Verstappen nagy lehetőséghez jut,

hogy a jelenlegi 19 pontos előnyt tovább növeljék, és ezzel a világbajnoki cím esélyesévé váljanak. Ehhez viszont a csapatnak szakítania kell az előző hétvégéken megfigyelt tendenciával, és gyorsabban meg kell találniuk a megfelelő beállításokat.

„Számunkra az is fontos, hogy a sprintfutamra jó formába kerüljünk – nyilatkozta Marko az RTL-nek. – Ha hihetünk a pletykáknak, Hamilton utána rajtbüntetést kap motorcsere miatt. Ez nyilvánvalóan kedvező lenne nekünk, úgyhogy a kettős győzelemre hajtunk” – nyilatkozta az osztrák veterán, aki hasonló célt tűzött ki a Mexikóvárosi Nagydíj előtt is, de ezt ott nem érték el.

A hétvégén mindössze egy szabadedzést tartanak

a péntek délutáni időmérő edzés előtt, ez már a szombat délutáni sprintfutam rajtsorrendjéről is dönt. A sprintfutam rajtsorrendjét egy esetleges rajtbüntetés nem befolyásolja, így elképzelhető, hogy Hamilton a sprintfutam dobogós, pontszerző helyeiért ringbe száll, a nagydíjra viszont rajtbüntetést kap.

Nagy a küzdelem a világbajnoki címért Forrás: AFP/Pedro Pardo

Hasonló helyzetbe került Valtteri Bottas is az Olasz Nagydíjon, ahol a sprintfutamon ő haladt át elsőként a célvonalon, a nagydíjon pedig a 3. helyezett lett, miután komplett erőforrást cseréltek az autójában, és csak a mezőny végéről indulhatott. Amennyiben Verstappen a hétvégén legalább 7 ponttal többet szerez Hamiltonnál, vagyis előnyét minimum 26 egységre növeli, matematikai lehetősége adódik, hogy a jövő hétvégén zajló Katari Nagydíjon bebiztosítsa a világbajnoki címet.

Hamilton nem tudja, mi várható

A kérdést feltették Hamiltonnak is a Sao Pauló-i Nagydíj sajtótájékoztatóján, de azt mondta, nem tud arról, hogy büntetés várna rá. „Amennyire jelenleg tudom, a motorom teljesen rendben van, de ez nyilvánvalóan csak később derül ki. Még nem tartottuk meg a műszaki megbeszélésünket.”

A Racingnews365.com megkeresésére a Mercedes nem kommentálta az esetleges motorcserére vonatkozó felvetést, így a pontos helyzet várhatóan csak az FIA hivatalos dokumentumaiból derül majd ki.