Késik az F1 poggyásza, de a Sao Pauló-i Nagydíj nincs veszélyben

Forma-1, logisztika, Brazil Nagydíj
Cars and equipment for Brazilian Grand Prix 2018 are landed at the Viracopos Airport, in Campinas, Sao Paulo, on October 30, 2018. The race will be held on November 11 at the Autodromo de Interlagos, in Sao Paulo. Photo: LUCIANO CLAUDINO/CODIGO19/ESTADAO CONTEUDO
Vágólapra másolva!
Szállítási nehézségek merültek fel a Mexikóvárosi Nagydíj után, ezért az F1-es csapatok csak csütörtökön kapják meg a felszerelésük lényeges elemeit Interlagosban.

Nem volt kegyes az időjárás az F1 szállítmányozó partneréhez, mivel a viszontagságos időjárás miatt a felszerelés egy részét szállító repülőgépek nem tudtak időben felszállni Mexikóvárosból, számolt be a Racefans.net.

2018-ban időben megérkezett a szállítmány Sao Paulóba Forrás: Agęncia Estado/Copyright © Agęncia Estado. Todos os direitos reservados/Luciano Claudino

A világbajnokság mezőnye egy megterhelő időszakot él, három hét alatt három nagydíjat rendeznek Mexikóban, Brazíliában és Katarban, a középső esedékes a Sao Paulóban, és az egyébként is feszített tempó még kiélezettebbé válik a szerelők számára.

A portál szerint minden csapatot hasonló mértékben érint a probléma, lényeges felszerelések szállítása késik, és várhatóan csak csütörtökön érkezik meg a poggyász a pályára. Ilyenkor a szerelők már az autók felkészítésével foglalkoznak, de várhatóan így is lesz elég idő arra, hogy a hétvégére minden a helyére kerüljön.

„Az időjárási helyzet miatt késések merültek fel hétfőn, miközben a szállítmány elhagyta Mexikót, ez azt jelenti, hogy még mindig vannak szállítmányok, amelyeket várunk Brazíliában – nyilatkozta az F1 egyik szóvivője a portálnak. – Arra számítunk, hogy [csütörtökön] megérkezik és a versenyhétvégét nem befolyásolja majd.”

Az F1 rendkívül szigorú és pontos ütemterv szerint bonyolítja a logisztikát, földön, vízen és levegőben is nagyon ritka, hogy valamilyen késés merül fel, a kamionok is alig bonyolódnak közúti balesetekbe, de a tengerentúli helyszínek és a sűrű versenyek mindig kihívás elé állítják a szervezetet.

Egyenlő mértékben hátráltatja a csapatokat a poggyász késése Forrás: Agęncia Estado/Copyright © Agęncia Estado. Todos os direitos reservados/Marcelo Chello

Európában a csapatok mindenféle eszközt kihasználnak, a tesztelésekről gyakran kisáruszállítókkal viszik vissza a gyárakba a legfontosabb alkatrészeket, a távol-keleti és tengerentúli futamokra szánt felszerelés egyik garnitúráját pedig már hónapokkal a tervezett érkezés előtt hajóra rakják.