Társoldalunk:
Hírlevél

Hamilton pesszimista, de főnöke nem hajlandó lemondani a vb-címről

2021.11.10. 07:28

Egyértelműen a Red Bull és Max Verstappen van jelenleg nagyobb lendületben az idei Forma-1-es világbajnoki címekért zajló csatában, de a Mercedes csapatfőnöke nem hajlandó elfogadni, hogy kezd kicsúszni a kezükből a végső győzelem. A pesszimista Lewis Hamilton úgy véli, az utolsó négy futam mindegyikét meg kellene nyernie.

A pilóták pontversenyében Max Verstappen 19 pontos előnybe került Lewis Hamiltonnal szemben a legutóbbi versenyen, a Red Bull pedig egyetlen pontra zárkózott fel a Mercedesre a konstruktőri összetettben úgy, hogy két futammal ezelőtt még 36 pontos hátrányban volt. Jelenleg tehát minden afelé tendál, hogy a Mercedesnek nagyon nehéz dolga lehet, ha meg akarja nyerni a világbajnoki címeket. Ennek ellenére egyik fél sem hajlandó elkönyvelni a győzelmet, illetve a vereséget.

Mexikóban is a Red Bull szerzett több pontotForrás: Getty Images/Getty Images / Red Bull Content Pool/Lars Baron

„Hosszú még az út. Természetesen jól fest a helyzet, de mindez nagyon gyorsan megváltozhat” – nyilatkozta a Mexikóvárosi Nagydíjat megnyerő Max Verstappen, majd amikor arról kérdezték, érzi-e már, hogy fél kézzel fogja a világbajnoki trófeát, azt mondta, ő nem így gondolkozik.

Azt ugyanakkor nem lehet figyelmen kívül hagyni, hogy

a holland pilótának hat pont híján egy futamgyőzelemnyi előnye van, és ha Brazíliában is nyerni tud, Lewis Hamiltonnak az utolsó három futam megnyerése sem feltétlenül lenne elég a nyolcadik vb-címhez.

Természetesen tudják ezt a Mercedesnél is, Toto Wolff csapatfőnök azonban nem engedi, hogy bárki is a vereségre gondoljon, és inkább azt szeretné, ha a Török Nagydíjon látott tempójukból merítenének erőt.

„Elég realista ember vagyok, de imádom az autóversenyzést, mert bármi megtörténhet. Soha egyikünk sem hagyná el úgy a pályát, hogy azt gondolja, a vb-cím kezd kicsúszni a kezeink közül. Van négy verseny, négy futamot lehet még nyerni, illetve négyszer ki is lehet esni. Folytatni fogjuk a küzdelmet – nyilatkozta az osztrák üzletember. – Tudjuk, hogy nagyszerű csapatunk van, az autónk kivételesen jó volt Törökországban, úgyhogy szerintem mindenünk megvan, ami a győzelemhez kell. Ha a matematikai valószínűséget nézzük, nyilván inkább lennék 19 pontos előnyben, mint hátrányban, de most ez a helyzet.”

Wolff nem hagyja, hogy a Mercedes tagjai feladják a küzdelmetForrás: Daimler AG/Sebastian Kawka for Mercedes-Benz Grand Prix ltd.

Ennél egy kicsit lemondóbbnak hatottak Hamilton szavai, aki elmondta, a Red Bull egyelőre túl gyors ahhoz, hogy akár hibátlan teljesítménnyel legyőzzék őket. A hétszeres világbajnok ezért úgy vág neki a szezon hátralevő részének, hogy négy győzelem kell tőle. Úgy érzem, minden versenyt meg kell nyernem. Kellenek az extra pontok és az, hogy ne veszítsük őket. Ez volt a cél a legutóbbi versenyen, az az előttin és az az előttin is. De tudják, egyszerűen túl gyorsak, úgyhogy mindent bele kell adnunk. Sajnos ez azonban jelenleg nem elég ahhoz, hogy versenyezzünk velük."

Bármennyire is pesszimista azonban a címvédő, Verstappenhez hasonlóan Christian Horner sem hajlandó azon álmodozni, hogy világbajnokok lehetnek. Még 107 pontot lehet szerezni, úgyhogy hosszú még az út – figyelmeztetett a Red Bull csapatfőnöke. – A megbízhatóságnak kulcsszerepe lesz, és minden hétvégén ki kell hozni a maximumot a stratégiából és a bokszkiállásokból. A csapat hibátlan volt a mexikói versenyen, a pilóták pedig nagyszerű munkát végeztek. Összességében nagyon erős csapatteljesítményt nyújtottunk."

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK