Társoldalunk:
Hírlevél

Bottas már az év vége előtt elhagyhatja a Mercedest

2021.11.09. 14:46

Valtteri Bottas a szezonzáró teszten szeretné kipróbálni új csapata, az Alfa Romeo idei autóját, de ehhez a Mercedes engedélye is kell.

Öt szezon után elhagyja a Mercedes-csapatot Valtteri Bottas, a következő állomás az Alfa Romeo lesz a számára a Forma-1-ben. A finn pilótát hivatalosan az év végéig köti a szerződése a világbajnoki címvédőhöz, de Mexikóvárosban elmondta, szeretne már hamarabb átnyergelni, és kipróbálni a svájciak autóját.

Bottas már az év vége előtt átülhet Vasseur csapatáhozForrás: Antonin Vincent / DPPI

Bottas a szerződés aláírása óta járt már a csapatot működtető Sauber hinwili gyárában, elvégezték a kulcsfontosságú üléspróbát is, de a technikai részleteken túl a két istálló között is megállapodásra kell jutni. A Mercedes szóvivője az Autosport kérdésére elárulta, „dolgoznak az ügyön” és a lap szerint nem látják akadályát annak, hogy Bottas 2021. december 14-15-én tesztelje az Alfa Romeót.

Ez még megerősítésre vár, majd meglátjuk. Remélhetőleg igen” – mondta Bottas, aki elárulta, néhány héttel ezelőtt járt Hinwilben. – Jó gyáruk van, minden létesítménnyel rendelkeznek ahhoz, hogy erős csapatuk legyen. Szerintem az idei autót nem nagyon fejlesztették, úgyhogy idén nem számítok tőlük nagy előrelépésre. Már január óta várják a következő évet.”

A csapatot váltó versenyzőket általában kizárják a fejlesztésekkel kapcsolatos munkából és az istállók igyekeznek elérni, hogy minél később ülhessenek át a pilóták az új autójukba, de a Mercedes a szokottnál sokkal együttműködőbb Bottas esetében, mert a finn pilóta is lojális hozzájuk és jövőre teljesen más autókkal kell majd versenyezni.

Frédéric Vasseur, az Alfa Romeo csapatfőnöke szerint egyeztetniük kell a Mercedesszel, de remélte, hogy megállapodásra jutnak. „Remélem, hogy kitalálunk valamit. A szerződés az szerződés, és neki az év végéig él a megállapodása, úgyhogy erre megoldást kell találnunk” – összegzett a francia szakember, aki személyesen is jó barátságban van Toto Wolff-fal.

Kubica már tesztelt az új, 18 colos kerekekkelForrás: Xavi Bonilla / DPPI

„Még ha az autó teljesen más is lesz jövőre, jó gyakorlás lesz mindkét félnek, hogy megtapasztaljuk, milyen együtt dolgozni. Szerintem észszerű a számára, hogy teszteljen nálunk és jó lehetőség lesz. Inkább arról szól ez, hogy kiépítsük a kapcsolatot a csapat és a versenyző között.”

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK