Társoldalunk:
Hírlevél

Hamilton és Wolff is Bottast hibáztatja Verstappen előzéséért

2021.11.08. 09:04

Lewis Hamilton és Toto Wolff sem érti, hogy Valtteri Bottas miért engedett utat Max Verstappennek a Mexikói Nagydíj rajtjánál. A Mercedes csapatfőnöke ezzel együtt elmondta, nem ezen múlt, hogy nem nyerték meg a versenyt.

Mint az utólag kiderült, Max Verstappen már a rajtnál eldöntötte a Mexikóvárosi Nagydíj végkimenetelét azzal, hogy a harmadik helyről indulva körbeautózta a két Mercedest. Ami pedig ennél is meglepőbb volt, hogy Valtteri Bottas tálcán kínálta neki a jól tapadó ideális ívet, amelyen a holland pilóta mindkét fekete autónál rövidebbet tudott fékezni, és elsőként fordult be az egyes kanyarba. A pole-ból rajtoló finn pilóta előzékenységétől Toto Wolff és Lewis Hamilton sem volt elragadtatva.

A Mexikóvárosi Nagydíj rajtja

A hétszeres világbajnok a verseny után elmondta, előzetesen az volt a terv, hogy Bottas a tisztább oldalról indulva majd szélárnyékot ad neki, de a finn a vártnál gyengébben rajtolt, így egymás mellé kerültek. Hamilton szerint ezzel még nem is lett volna baj, ha csapattársa ez után nem hagyja teljesen szabadon a pálya bal oldalát.

„Én másképp képzeltem a rajtot abból a szempontból, hogy Valtteri jobban rajtol, én pedig be tudok menni a szélárnyékába. De mellette voltam, ami szintén nem volt rossz, utána pedig csak fedeztem a pályának azt az oldalát, hogy senki ne tudjon a belső íven megelőzni. Akármelyik Red Bull is tűnjön fel a tükrömben, próbáltam magam mögött tartani, és azt gondoltam, hogy Valtteri is ugyanezt teszi. Ő azonban nyilvánvalóan nyitva hagyta az ajtót Maxnak, aki a versenyívre került, és nagyszerű munkát végzett az egyes kanyar féktávján. Mivel én a belső, koszos oldalon haladtam, esélyem sem volt" – összegzett Hamilton.

Christian Hornert, a Red Bull csapatfőnökét meg is lepte Bottas előzékenysége. „Meglepett, hogy helyet hagytak Maxnak. Meg kell mondanom, Valtteri nagyon fair volt. Utána pedig azt hittem, hogy Max elvétette a féktávot, mert annyira későn fékezett, de betapadt az autója, onnan pedig már kontrollálta a versenyt."

Verstappen köszönte szépen, és kívülről elsuhant a két Mercedes mellettForrás: Getty Images/2021 Getty Images/Mark Thompson

Toto Wolff, a Mercedes csapatfőnöke már nem volt ennyire hálás a finnek. Az osztrák üzletember a Sky Sportsnak adott nyilatkozatában kijelentette: Ennek nem szabadna megtörténnie. Két autónk volt elöl, és látszólag utat engedtük Maxnak, hogy körbeautózzon minket. Utána jött Valtteri megpördülése és nullázása, ami finoman szólva is elég idegesítő."

Wolff később, a Mercedes sajtótájékoztatóján már próbált megértőbb lenni, és elmondta, hogy „ezekben az autókban nagyon nehéz a tükörből megítélni, hogy valójában mi zajlik az ember mögött, de ha jobban a pálya bal oldalán haladnak, akkor nem előzte volna meg őket, akkor feltartóztatták volna.”

A Mercedes csapatfőnöke szerint összességében ugyanakkor mindegy, hogy mi történt a rajtnál, mert Verstappen annyira gyors volt, hogy előbb-utóbb úgyis megelőzte volna őket.

„Gratulálnunk kell a Red Bullnak, mert a tempójuk teljesen más szinten volt. Szerintem akkor sem nyerhettünk volna, ha elöl maradunk a rajtnál, mert a bokszkiállásoknál körbeautóztak volna minket. Lewis bajnoki címének szempontjából kármentésről szólt a verseny, a konstruktőri értékelésben pedig Valtteri megpördülése nagyon fájdalmasan érintett minket" – utalt arra, hogy a Red Bull egy pontra zárkózott fel rájuk az összetettben, míg Hamilton hátránya 12-ről 19 pontra nőtt Verstappennel szemben.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK