Vágólapra másolva!
Elkezdte a programjába beválogatott tehetséges autó- és motorversenyzők képességfelmérését a HUMDA, azaz a Magyar Autó-Motorsport és Zöld Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt. A következő hetekben dől el, hogy kik kapják meg az esélyt, hogy a jövő Michelisz Norbertjei és Talmácsai Gáborai legyenek, és akár a MotoGP-ig vagy a Forma-1-ig jussanak.

A Fit4Race központjában tartott sajtótájékoztatót a HUMDA Magyar Autó-Motorsport és Zöld Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt., amelyen bejelentették, hogy november 8-ával elindult a támogatási rendszerbe első körben beválogatott száz tehetséges versenyző képességfelmérése.

A HUMDA programjának célja, hogy a legtehetségesebb versenyzők transzparens és mérhető elbírálási szempontok alapján folytathassák karrierjüket, így a versenypályákon már elért eredmények mellett többek között a vezetéstechnikát, valamint a fizikai- és mentális alkalmasságot is értékelik a szakemberek.

Michelisz Norbert, Talmácsi Gábor, Weingartner Balázs és Matics Zsolt a HUMDA sajtótájékoztatóján Fotó: Polyák Attila - Origo

Ehhez a HUMDA partnere a motorsport-specifikus vizsgálatokat és felméréseket végző Fit4Race, amely olyan holisztikus, többlépcsős edzésprogramot dolgozott ki, amely magába foglalja az élettant, a mozgásszervi rendszereket, a mentális felkészülést, a táplálkozást, a sportot és a pihenést is. A különféle tesztek során az agyhullámokat is vizsgálják, hogy megállapítsák, milyen körülmények között stresszesebb, mikor nyugodtabb, vagy milyen arányban használja jobb és bal agyféltekéjét a versenyző. A közös munka kezdetekor felmérik a kiválasztott pályán nyújtott teljesítménye mellett a fizikális adottságait, az étrendjét és az alvási szokásait is.

Fontos hangsúlyozni, hogy most a támogatási rendszerbe első körben beválogatottak felmérése kezdődik. Ők olyan versenyzők, akik már bizonyítottak a versenypályán,

így olyan neveket is megtalálunk köztük, mint Nagy Dániel, Bucsi Attila vagy Szabó Krisztián, vagy motoros fronton Sebestyén Péter, Görbe Soma vagy Zsigovits Norbert. Az eloszlás 72-36 az autóversenyzők javára, közülük 24-en gokartoznak, 8-an formaautóval, 16-an túraautóval versenyeznek, 13-an a rali, 9-en a ralikrossz szakágat képviselik, egy-egy jelölt pedig a drift, illetve az autókrossz műfajából érkezett. A motorosok esetében 18-an a gyorsasági, 12-en a motokrossz, 5-en az enduró, egy versenyző pedig a triál szakág képviselője. Közülük a legjobb eredményeket elérőknek nyílik majd lehetősége arra, hogy a későbbiekben támogatásban részesüljenek.

A tehetségeket profi körülmények között, a többek között Michelisz Norbert által is használt berendezések és eszközök segítségével értékelik ki Fotó: Polyák Attila - Origo

Emellett a jövőben a HUMDA saját tehetségkutató rendezvényeiről is lesz lehetőség csatlakozni a programhoz, így aztán a nyártól október végéig zajló, összesen hét hazai nagyvárosban rendezett HUMDA Junior Gokart Challenge résztvevői közül is lehetnek majd olyanok, akiknek a nevével találkozhatunk a jövőben.

A bajnokság 20 leggyorsabb versenyzője Magyarország legújabb gokartpályáján, a Palóc Ringen mérkőzhet majd meg, a felfedezettek tehetséggondozása pedig ezután is folytatódik, a legjobbak a Fit4Race képességfelméréséin is részt vehetnek. És nemcsak a pályán, hanem szimulároban is gokartoztak a fiatalok, róluk a HUMDA szakemberei objektív szempontok és mérhető adatok alapján döntik el, hogy kik azok, akikkel a jövőben együtt szeretnének dolgozni.