Társoldalunk:
Hírlevél

Verstappen a rajtnál nyert, Péreznek nem volt esélye Hamilton ellen

2021.11.07. 22:35

Max Verstappen elárulta, a rajt után már nem volt nehéz dolga, hogy megnyerje a Mexikóvárosi Nagydíjat. A holland pilóta Sergio Pérezzel egyetemben dicsérte a mexikói szurkolókat, de csapattársának nem volt lehetősége még boldogabbá tenni őket.

A sokkoló időmérős vereség után a Red Bull javított a Mexikóvárosi Nagydíjon, és Max Verstappen révén győzelmet, valamint Sergio Pérez által egy 3. helyet szereztek. A holland pilóta ezzel növelte előnyét az egyéni összetettben, míg a konstruktőri bajnokságban a bikások 1 pontra megközelítették a Mercedest. 

A Red Bull zsinórban harmadik kettős dobogóját szerezte - GalériaForrás: AFP/Pedro Pardo

Nem mondhatni, hogy Verstappen lerajtolta Lewis Hamiltont és Valtteri Bottast, ám a szélárnyéknak köszönhetően melléjük ért, és az első kanyar előtt rendkívül későn fékezett a külső íven. Ennek köszönhetően átvette a vezetést, a következő 71 körben pedig nem volt nehéz dolga.

Minden azon múlott, hogy annyira későn fékezzek, amennyire csak tudok – nyilatkozta a leintés utáni interjúk során. – A pályán tartottam [az autót], és a harmadikról feljöttem az első helyre, amivel alapvetően megnyertem a futamot. Utána csak magamra koncentrálhattam, az autónak pedig hihetetlen volt a tempója, szóval végeztem a dolgom.”

A 24 éves pilóta ezzel négy futammal a vége előtt 19 pontra növelte előnyét a tabellán Hamilton előtt. Ráadásul Interlagos, vagyis a következő, Sao Pauló-i Nagydíj helyszíne várhatóan szintén a Red Bullnak fog kedvezni, ám Verstappen de Verstappen mindenkit óva intett attól, hogy előre igyon a medve bőrére. „Még mindig hosszú az út – hangsúlyozta. – Persze jónak tűnik a helyzet, de ez gyorsan megfordulhat. Várom Brazíliát, nagyon jó emlékeim vannak onnan.”

A holland pilóta Zandvoortban volt a közönség kedvence, és bár most természetesen csapattársa, Sergio Pérez volt a legnépszerűbb, azért neki is kijutott az ovációból. Verstappen ennek megfelelően meg is dicsérte a helyszíni szurkolókat.

„Hihetetlen, azzal, hogy Checo a csapattársam, lenyűgöző Mexikóba jönni, de már korábban is az volt, hiszen a drukkerek itt mindig elképesztőek, és szeretik a Forma-1-et – lelkendezett. – Szóval nagyon jó itt lenni.”

Honfitársai végig biztatták PéreztForrás: AFP/Pedro Pardo

Pérez többször is közel került Hamiltonhoz a futam második felében, ám támadni egyszer sem tudott. A mexikói pilóta elárulta, mindenképpen meg akarta szerezni a 2. helyet, egyrészt a csapat, másrészt honfitársai miatt, akiktől teljes támogatást kapott.

„Elképesztő ez a nap! – kezdte. – Nyilván többet szerettem volna, azt akartam, hogy a csapat megszerezze az első két helyet. Nagyon szorosan alakult, azonban egyetlen esélyem sem volt, de a teljes szívemet beletettem ezekért az emberekért. Amikor ezen a szakaszon haladtam el, hallottam őket, ami igencsak élvezetes volt.”

Christian Horner, a Red Bull csapatfőnöke is lelkesen ecsetelte az eseményeket a futam után. A brit szakember úgy fogalmazott, hogy nagy eredmény ez a csapatnak és a két pilótának is, ő maga pedig el van ragadtatva. Hozzátette, a világbajnokság szempontjából is lényeges volt ez a diadal.

„Még mindig hosszú az út, de fontos győzelem volt – jelentette ki a Sky Sportsnak. –A rajt kritikusnak bizonyult: Maxnak helyet hagytak, ő pedig megpróbálta, és ez volt a döntő pillanat. Tényleg azt hittem, hogy Checo be fogja hozni egy-kettőben, de így is fantasztikus, hogy ott van a dobogón.”

A brit szakember elmondta, szombaton nyilvánvalóan csalódottak voltak az elbukott első sor miatt. A futamon viszont fordult a kocka, amit részben a szerelőknek is köszönhetnek, hiszen az időmérő előtt meg kellett javítaniuk az autók hátsó szárnyát, a versenyen pedig 2,2, illetve 2,3 másodperc alatt cserélték ki a kerekeket. Horner szerint briliánsak voltak, és méltatta az istállón belül uralkodó csapatszellemet.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK