A Red Bull szerint a Mercedes mindenkit átvert az időmérő előtt Mexikóban

Forma-1, Valtteri Bottas, Lewis Hamilton, Mexikóvárosi Nagydíj 2021, szombat
Mercedes' British driver Lewis Hamilton (R) congratulates teammate Mercedes' Finnish driver Valtteri Bottas after they finished 2nd and 1st in the qualifying session at Hermanos Rodriguez racetrack in Mexico City, on November 6, 2021, ahead of the Formula One Mexico Grand Prix. (Photo by ALFREDO ESTRELLA / AFP)
Vágólapra másolva!
A Red Bull úgy érzi, a Mercedes csak blöffölt a Mexikóvárosi Nagydíjon és az időmérő előtt direkt nem mutatta meg, hogy mire képes. Lewis Hamilton szerint viszont sosem csinálnának ilyet.

A Red Bull szerint a Mercedes megoldotta az eddigi mexikói futamok során tapasztalt gondjait a motorral, és ez is hozzájárulhatott ahhoz, hogy sikerült kibérelnie az első rajtsort a Mexikóvárosi Nagydíjra. Helmut Marko, az energiaitalosok tanácsadója szerint riválisuk csak altatott a kvalifikációt megelőzően, Lewis Hamilton és Toto Wolff szerint azonban ilyesmiről szó sincs.

Hamilton és Bottas a semmiből támadt fel Forrás: AFP/Alfredo Estrella

„Mindannyian meglepődtünk. Eléggé nyilvánvalónak tűnt, hogy Max szerzi meg a pole-t, mi pedig Checóval fogunk csatázni a többi helyért – nyilatkozta Wolff az időmérő után. – De azt láttuk, hogy az időmérő nagyon a mi szájízünk szerint alakult. A közepes gumin kezdtünk el jobban teljesíteni náluk, a Q3-ban pedig nem volt olyan pont, amikor gyorsabbak voltak nálunk. Egyetlen körben sem. Azt gondolom, hogy az utolsó körükben is lassabbak voltak."

Noha Christian Horner Cunoda Jukit hibáztatta azért, hogy nem szerezték meg a pole-t, Helmut Marko szerint legfeljebb Hamiltont kaphatták volna el, Bottas ideje Cunoda nélkül is túl messze lett volna nekik. A 78 esztendős osztrák szerint „ez nagyon jó blöff volt a Mercedestől", amivel arra utalt, hogy Hamiltonék a Q2-ig csak titkolták, hogy valójában mire képesek.

Wolff azonban arról beszélt, hogy ők és valószínűleg a Red Bull sem tudja, hogy utóbbi istálló miért nem tudott gyorsulni az időmérő alatt, Hamilton pedig a spanyol DAZN televízió riporterére igen értetlenül nézett, amikor ő Oscar-díjas alakítást emlegetett a Mercedes részéről. „Soha nem rejtegetünk semmit, minket is sokként ért [hogy legyőztük a Red Bullt]" – felelte a hétszeres világbajnok.

Hamilton szerint nem altattak Forrás: AFP/Pedro Pardo

Hamilton elmondta, hogy a beállításokon sem hajtottak végre semmilyen radikális változtatást, és különben is ritkán csinálnak ilyet, az autó beállítása pedig nem nagyon tetszett neki az időmérőn és sokat küszködött, miközben a harmadik szabadedzésen még jól érezte magát.

A Mercedes megoldhatta a motorproblémáit

Egy másik fontos összetevője lehet a Mercedes feltámadásának az, hogy Christian Horner szerint megoldást találtak a korábbi években őket Mexikóban sújtó motorgondokra, és most nem veszítettek annyi teljesítményt a magaslati levegőben.

Mi alulteljesítettünk a Q3-ban, de továbbra is nagyon-nagyon szoros a küzdelem, és a futamon is az lesz. Az egyenesben gyorsak lesznek, ami keménynek ígérkezik" – tekintett előre a Red Bull csapatfőnöke.

„Ez a sport továbbra is lenyűgöz engem. Látható, hogy egyik edzésről a másikra milyen gyorsan változhatnak a dolgok. Austinban domináltunk pénteken, utána viszont teljesítményt veszítettünk. Itt messze voltunk, aztán a Q2-ben hirtelen elkezdtük kiaknázni az autóban rejlő potenciált és minden összeállt" – összegezte Wolff a szombaton történteket.