Társoldalunk:
Hírlevél

Verstappen jobbnak tartja a 3. helyet, mint ha a 2. lett volna

2021.11.06. 23:04

A Mercedes meglepte a Red Bullt a Mexikóvárosi Nagydíj időmérő edzésén, pole pozíció helyett Max Verstappen csak a 3. helyezett lett, részben azért, mert Sergio Pérez is hibázott az utolsó körén.

Vereséget szenvedtek a Red Bullok a Mexikóvárosi Nagydíj időmérő edzésén a Mercedesektől, Max Verstappen váratlanul csak a 3. helyezett lett, Sergio Pérez pedig kénytelen beérni a 4. hellyel. Az ellenfél autói a lágy gumikon meglepően gyorsnak bizonyultak és a Red Bullnak a szélárnyékozás sem jött be.

Verstappennek nem kedveztek a lágy gumikForrás: AFP/Pedro Pardo

A holland versenyző pont Pérez szélárnyékát próbálta használni a Q3 második etapja során, de a mexikói pilótát megzavarta az előtte kicsúszó Cunoda Juki, ő is hibázott, a mögöttük érkező Verstappen szintén kizökkent a ritmusból. Mérgében idiótának nevezte versenytársait, az időmérő után viszont már higgadtabban értékelt.

Úgy tűnt, mintha az autó egyensúlya eltolódott volna egy kissé az időmérő során, de az utolsó köröm igazából jó volt – nyilatkozta Verstappen az autóból kiszállva. – Nem tudom, hogy mi történt előttem, de két srác is kicsúszott és azt gondoltam, hogy sárga zászló lesz, ezért egy kissé visszavettem, és természetesen tönkrement a köröm” – összegzett.

Verstappen úgy vélte, a sárga zászlós incidenssel és a balansszal kapcsolatos problémákkal együtt is hajthatott volna a pole pozícióra, ezúttal viszont be kell érnie a második rajtsorral, de úgy véli, ennél is lehetne rosszabb helyzetben. „A 3. hely nyilván nem csodálatos, de úgy gondolom, még mindig jobb, mint ha a 2. helyről rajtolnék. Az időmérő nem alakult kedvezően a számunkra, de ezeket a gumikat már nem kell használnunk, úgyhogy jó esélyeink vannak.”

Péreznek még annyira sem volt esélye javítani a Q3 végén, mint csapattársának, hiszen kicsúszott a bukótérbe, ahogyan azt az előtte autózó Cunoda is tette. A hazai közönség előtt szereplő pilóta elárulta, a japán versenyző nagyon zavarta őt.

Juki éppen előttem volt, és egy kicsit túlságosan is közel – magyarázta a Sky Sportsnak. – Már ezért is vesztettem egy kicsit, gyors szakaszon mentünk át, és ilyenkor elég nehéz, ha az ember előtt közel van valaki. Szerintem néhány tizeddel gyorsabbak lehettünk volna, de a Mercedes nagyon erős volt ma."

Pérezt megzavarta az előtte autózó CunodaForrás: Getty Images/2021 Getty Images/Clive Mason

Pérez elismerte, hogy a szélárnyékozás nem működött, de hozzátette, hosszú lesz a vasárnapi futam. A 31 éves versenyzőt másokhoz hasonlóan váratlanul érte, hogy a Mercedes a Q3-ban átugrotta a Red Bullt, ami az előzmények fényében igencsak lelombozta őket.

„Csalódottak vagyunk, mert az első, a második és a harmadik szabadedzésen is nagyon erősnek tűntünk, de a Mercedes beindult, és úgy néz ki, hogy nagyon gyorsak – magyarázta, majd megkérdezték tőle, hogy meglepődött-e ezen. – Igen, főleg a Q3-ban, az egy nagyon erős kör volt tőlük."

Verstappen küzdött volna a pole-ért

A pontverseny éllovasa később a Sky Sportsnak azt mondta, az időmérő elején megerősített hátsó szárnya nem okozott problémát az időmérő során, a gyenge tapadás viszont annál inkább, viszont így sem tartotta kizártnak a pole pozíció megszerzését. Ez végül nem sikerült, de így is optimista maradt.

„A Q3 első fele borzalmas volt, nagyon sokat csúszkáltam, nem volt semmi tapadás. Amikor megláttam a hátrányt, úgy voltam vele, hogy a szörnyű kör után ez érthető, próbáltam egy kissé változtatni az autón és szerintem a második kör eléggé rendben lévőnek tűnt. A balansz még mindig nem volt rendben, de elég jó volt ahhoz, hogy a pole-ért küzdjünk.”

Verstappen vasárnap javíthat, akkor már aligha lesz szüksége lágy gumikraForrás: Getty Images/Clive Mason/Clive Mason

„Nem tudom, mi történt Juki és Checo között, mindketten a pályán kívül találták magukat és ilyen tempóban csak a nagy port láttam, ilyenkor nehéz kitalálni, hogy megpördült-e vagy összetört-e egy autó, úgyhogy a 10-es kanyarban elvettem a gázt, és amikor észrevettem, hogy csak lassan mennek, akkor már annyi volt a lendületnek.”

„A mi szempontunkból borzalmas időmérő volt, megérdemeljük azt, ahol pillanatnyilag tartunk – szögezte le. – A végén biztosan küzdhettem volna a pole-ért, de mindig utálom, amikor arról beszélünk, hogy mi lett volna, ha… Szerettem volna a pole-ba kerülni, de majd meglátjuk, mi lesz az 1-es kanyarban. El kell fogadnunk az időmérőn történteket, nem erre hajtottunk, de nem a világ vége, úgyhogy egy jó rajttal meglátjuk, mit hoz a verseny.”

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK