Vágólapra másolva!
A Mercedes meglepte a Red Bullt a Mexikóvárosi Nagydíj időmérő edzésén, pole pozíció helyett Max Verstappen csak a 3. helyezett lett, részben azért, mert Sergio Pérez is hibázott az utolsó körén.

Vereséget szenvedtek a Red Bullok a Mexikóvárosi Nagydíj időmérő edzésén a Mercedesektől, Max Verstappen váratlanul csak a 3. helyezett lett, Sergio Pérez pedig kénytelen beérni a 4. hellyel. Az ellenfél autói a lágy gumikon meglepően gyorsnak bizonyultak és a Red Bullnak a szélárnyékozás sem jött be.

Verstappennek nem kedveztek a lágy gumik Forrás: AFP/Pedro Pardo

A holland versenyző pont Pérez szélárnyékát próbálta használni a Q3 második etapja során, de a mexikói pilótát megzavarta az előtte kicsúszó Cunoda Juki, ő is hibázott, a mögöttük érkező Verstappen szintén kizökkent a ritmusból. Mérgében idiótának nevezte versenytársait, az időmérő után viszont már higgadtabban értékelt.

– nyilatkozta Verstappen az autóból kiszállva. – Nem tudom, hogy mi történt előttem, de két srác is kicsúszott és azt gondoltam, hogy sárga zászló lesz, ezért egy kissé visszavettem, és természetesen tönkrement a köröm” – összegzett.

Verstappen úgy vélte, a sárga zászlós incidenssel és a balansszal kapcsolatos problémákkal együtt is hajthatott volna a pole pozícióra, ezúttal viszont be kell érnie a második rajtsorral, de úgy véli, ennél is lehetne rosszabb helyzetben. „A 3. hely nyilván nem csodálatos, de úgy gondolom, még mindig jobb, mint ha a 2. helyről rajtolnék. Az időmérő nem alakult kedvezően a számunkra, de ezeket a gumikat már nem kell használnunk, úgyhogy jó esélyeink vannak.”

Péreznek még annyira sem volt esélye javítani a Q3 végén, mint csapattársának, hiszen kicsúszott a bukótérbe, ahogyan azt az előtte autózó Cunoda is tette. A hazai közönség előtt szereplő pilóta elárulta, a japán versenyző nagyon zavarta őt.

– magyarázta a Sky Sportsnak. – Már ezért is vesztettem egy kicsit, gyors szakaszon mentünk át, és ilyenkor elég nehéz, ha az ember előtt közel van valaki. Szerintem néhány tizeddel gyorsabbak lehettünk volna, de a Mercedes nagyon erős volt ma."

Pérezt megzavarta az előtte autózó Cunoda Forrás: Getty Images/2021 Getty Images/Clive Mason

Pérez elismerte, hogy a szélárnyékozás nem működött, de hozzátette, hosszú lesz a vasárnapi futam. A 31 éves versenyzőt másokhoz hasonlóan váratlanul érte, hogy a Mercedes a Q3-ban átugrotta a Red Bullt, ami az előzmények fényében igencsak lelombozta őket.

„Csalódottak vagyunk, mert az első, a második és a harmadik szabadedzésen is nagyon erősnek tűntünk, de a Mercedes beindult, és úgy néz ki, hogy nagyon gyorsak – magyarázta, majd megkérdezték tőle, hogy meglepődött-e ezen. – Igen, főleg a Q3-ban, az egy nagyon erős kör volt tőlük."

Verstappen küzdött volna a pole-ért

A pontverseny éllovasa később a Sky Sportsnak azt mondta, az időmérő elején megerősített hátsó szárnya nem okozott problémát az időmérő során, a gyenge tapadás viszont annál inkább, viszont így sem tartotta kizártnak a pole pozíció megszerzését. Ez végül nem sikerült, de így is optimista maradt.

„A Q3 első fele borzalmas volt, nagyon sokat csúszkáltam, nem volt semmi tapadás. Amikor megláttam a hátrányt, úgy voltam vele, hogy a szörnyű kör után ez érthető, próbáltam egy kissé változtatni az autón és szerintem a második kör eléggé rendben lévőnek tűnt. A balansz még mindig nem volt rendben, de elég jó volt ahhoz, hogy a pole-ért küzdjünk.”

Verstappen vasárnap javíthat, akkor már aligha lesz szüksége lágy gumikra Forrás: Getty Images/Clive Mason/Clive Mason

„Nem tudom, mi történt Juki és Checo között, mindketten a pályán kívül találták magukat és ilyen tempóban csak a nagy port láttam, ilyenkor nehéz kitalálni, hogy megpördült-e vagy összetört-e egy autó, úgyhogy a 10-es kanyarban elvettem a gázt, és amikor észrevettem, hogy csak lassan mennek, akkor már annyi volt a lendületnek.”

„A mi szempontunkból borzalmas időmérő volt, megérdemeljük azt, ahol pillanatnyilag tartunk – szögezte le. – A végén biztosan küzdhettem volna a pole-ért, de mindig utálom, amikor arról beszélünk, hogy mi lett volna, ha… Szerettem volna a pole-ba kerülni, de majd meglátjuk, mi lesz az 1-es kanyarban. El kell fogadnunk az időmérőn történteket, nem erre hajtottunk, de nem a világ vége, úgyhogy egy jó rajttal meglátjuk, mit hoz a verseny.”