Társoldalunk:

Alonso: Hamilton meg fog törni Verstappen nyomása alatt

2021.11.06. 12:56

A kétszeres F1-es világbajnok szerint nehéz érvényesülni sportágban úgy, hogy valaki nem Angliából származik, de úgy véli, Max Verstappen jól kezeli, hogy ellenszélben versenyez Lewis Hamiltonnal.

A pályán és azon kívül is zajlik a küzdelem az F1-es egyéni világbajnoki címért Max Verstappen és Lewis Hamilton között. Folyamatos a nyilatkozatháború a Red Bullt irányító Christian Horner és a Mercedes főnöke, Toto Wolff között, csapatutasításokat is kilátásba helyeztek, és előfordult már az is, hogy Verstappen és Hamilton összeütközött a pályán.

Verstappen és Hamilton küzdelme a pályán és azon kívül is zajlikForrás: Getty Images/Motorsport Images/Andy Hone

A küzdelmet sokan generációk harcaként is értelmezik, mert a hétszeres világbajnok Hamilton már a pályafutása végéhez közelít, míg Verstappen ugyan már 2015-től a mezőny tagja és rutinos pilóta lett, még mindig nagyon fiatal és az első világbajnoki címére hajt. A holland pilóta az F1-ben ért be igazán, csiszolatlan gyémántként került a mezőnybe, de
a vadhajtásai ellenére rögtön versenyképes lett, ezt a mezőny egyik doyenje, Fernando Alonso is nagyra értékeli.

„Nagyon tisztelem, amit Max és Lewis csinál – jelentette ki Alonso a Telegraafnak adott interjúban. – Minden hétvégén csúcsformában vannak. Lehet eső, száraz vagy nagyon szeles az idő. Amikor beült a Red Bullba, Max rögtön az élen volt, nem hiszem, hogy bárki más képes lett volna erre” – méltatta ifjú ellenfelét a kétszeres F1-es világbajnok.

Alonso az F1-es pályafutása nagy részét brit hátterű csapatoknál töltötte, a Renault-val két világbajnoki címet nyert és a McLarennel is közel került ehhez, de egyre többször emlegeti, hogy ellenszélben kellett boldogulnia a britek által irányított sportágban. Úgy érzi, hogy ezzel Verstappennek is meg kell küzdenie a britek szupersztárja, Hamilton ellen.

Mi nem brit környezetből jövünk, például ezért is sokkal nehezebb a dolgunk a világbajnoki küzdelemben." „Nézzen körbe a Forma-1-ben, az emberek többsége Angliából jön. Kihívóként az ember automatikusan rosszfiú lesz. Emlékszik, hogy miket mondtak Maxra? Hogy lázadó volt, nem tisztelte a szabályokat, és mindig átlépte a határokat. Sokszor nem ez volt a helyzet, hanem pusztán azért mondták ezt, mert ő nem brit. Én is pontosan ugyanezen mentem keresztül. Sok a hasonlóság.”

Alonso a McLarennél is azt sugallta, hogy a brit csapatnál honfitársukat, Hamiltont favorizáljákForrás: AFP/Jose Jordan

A spanyol pilóta jól ismeri a pályafutása nyolcadik világbajnoki címére hajtó Hamiltont, hiszen 2007-ben a még újonc versenyző ellen a sportszerűtlenség határait feszegető, elmérgesedett küzdelmet vívott a McLarennél. Azóta a nyilvánosság előtt tisztelettel beszélnek egymásról, de Alonso mindent beleadott a Hungaroringen, amikor Hamilton ellen kellett védekeznie, és nem titkolja, hogy nagyra értékeli Verstappen versenyképességét.

„Vajon Lewis megtörik a nyomás alatt? Igen, Maxnak köszönhetően. Ez 100 százalék. Ha Lewisnak csak a csapattársával, Valtteri Bottasszal kell küzdenie a világbajnoki címért, akkor minden nagyszerű, de ha érzi a nyomást, akkor bajba keveredik. A szezon során is lehetett látni, hogy a brit gépezet ismét működni kezd. Max ezt nagyon jól kezeli. Nagyon érdekes bajnokság ez, a pályán kívül is.”

Alonso szerint a bajnokság végkimenetelét az is befolyásolhatja, hogy véleménye szerint a britek lobbiznak Hamilton érdekében és a nyilvánosságot is használják annak érdekében, hogy segítsék honfitársukat. Nem mondta ki, de egyértelműen utalt arra az esetre, amikor brit veteránok bírálni kezdték Verstappent a monzai baleset után.  

„Nézze meg a két idei balesetet Max és Lewis között! Véleményem szerint, nem egyformán ítélték meg ezeket. A silverstone-i ütközés után a Red Bull kavart, de egyébként viszonylag csöndben maradtak. Monza után sokkal több szóbeszéd volt és Max rajtbüntetést kapott a következő versenyre. Nem hiszem, hogy ezt bárki más is észrevette, de szerintem az is benne volt, hogy bizonyos körökből nyomás érkezett.”

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK