Vágólapra másolva!
Az F1-es világbajnoki hajrában csapatutasítások is befolyásolhatják a versenyek végkimenetelét, ami főleg Sergio Pérez hazai nagydíja előtt kínos helyzet. A Mercedesnél egyértelmű a helyzet.

Mindössze 12 pont választja el egymástól az F1-es egyéni világbajnoki címre hajtó Max Verstappent és Lewis Hamiltont, ráadásul Sergio Pérez és Valtteri Bottas már esélytelen a végső győzelemre, így a Red Bull és a Mercedes mindent az éllovasok sikere alá rendelhet. Pérez azonban kitérő választ adott arra, hogy kész-e félreállni Verstappen útjából a Mexikóvárosi Nagydíjon.

Pérez nem biztos abban, hogy feladná Verstappenért a hazai győzelmet Forrás: AFP/-

„Úgy gondolom, ez számomra kellemes probléma lenne, de minden az adott helyzeten múlik, hiszen normális esetben a legtöbb döntést a verseny közben kell meghozni, a pillanat hevében, úgyhogy majd a körülmények függvényében meglátjuk, de meggyőződésem, hogy a Red Bullnál az egész csapat azt akarja, hogy győzzek a hétvégén” – jelentette ki.

Az eddigiek során a Red Bull és a Mercedes is bevetette a másodhegedűsöket azért, hogy segítsék az élpilótát, és Bottas elárulta, kész beállni Hamilton mögé a sorba.

„Lényegében én már nem veszek részt a világbajnoki csatában és csapatjátékos vagyok – szögezte le Bottas. – Nekem fontos, hogy csapaként, közösen megnyerjük zsinórban az ötödik konstruktőri világbajnokságot is, ez már önmagában nagy siker lesz” – nyilatkozta a finn pilóta, aki az év végén elhagyja az istállót és az Alfa Romeóhoz szegődik.

„A lehető legtöbb pontot akarom szerezni, és ha észszerű lehetőség merül fel, hogy segítsem Lewist a csatában, akkor a csapattársaként nyilvánvalóan meg fogom tenni. Ilyen a mentalitásom és a hozzáállásom, de ez nem nagyon különbözik attól, hogy miként gondolkodtam néhány versennyel ezelőtt.”

A helyzetről a kívülállóknak is van véleménye, a négyszeres világbajnok Sebastian Vettel szerint nem tesz jót a versenyzésnek, ha csapatutasításokra van szükség.

„Kétféle csapatutasítás létezik: az egyik, amikor az ember átadja a helyét, aztán még az adott verseny során visszakapja, ha a két versenyző eltérő stratégián van, a másik pedig az, amikor az ember azért áll félre, hogy a másik több pontot szerezzen. Nos, még ha nagyon könnyen magyarázható is a helyzet, ezt akkor is rossz dolognak tartom és támogatnám, hogy ilyen sohase legyen. Szerintem senki sem szereti ezt.”

Hamilton eddig is számíthatott Bottasra Forrás: AFP/Edgard Garrido

A Red Bullnál nem tagadják, hogy Verstappen egyéni sikeréért küzdenek, de az USA Nagydíjon nem áldozták be Pérez 3. helyét azért, hogy elvegyék Hamiltontól a leggyorsabb körért járó bónuszpontot. A nyers tempó tekintetében Pérez és Bottas idén ritkán okozott fejfájást Verstappennek és Hamiltonnak.