Társoldalunk:
Hírlevél

Wolff: Alonso azt hitte, körülötte forog a világ

2021.11.05. 07:50

A Mercedes-csapatot irányító Toto Wolff elmondta, szerinte manapság csak intelligens versenyzők lehetnek sikeresek a Forma-1-ben. A tehetség nem elég, ezt Fernando Alonso példája is mutatja.

Örök talány, hogy mi teszi sikeressé a Forma-1-es versenyzőket és mi kell ahhoz, hogy valaki egyáltalán eljusson a világ legjobb pilótái közé. Általánosan elfogadott, hogy tehetség, pénz és jó autó mindenképpen szükséges a végső győzelemhez, de Toto Wolff, a Mercedes csapatfőnöke hangsúlyozta, szerinte ma már kiemelkedő intelligenciára is szükség van a sikerhez.

Wolff szerint ma már csak intelligens versenyzők vihetik sikerre a Forma-1-benForrás: Getty Images/2021 Getty Images/Bryn Lennon

A Daily Mailnek adott interjúban elmondta, Fernando Alonsót kétségtelenül a Forma-1 történetének egyik legjobb versenyzőjének tartja, és elkeserítőnek nevezte, hogy a spanyol pilóta csak két világbajnoki címet nyert, de szerinte „az a lényeg, hogy az ember tudja, ő csak a naprendszer része, de nem maga a Nap.”
Néhány versenyzőt nagyon félrevezetnek, a média rivaldafényébe kerülnek és azt kezdik hinni, hogy ők a Nap, pedig nem. Egyikünk sem az. Csak bolygók és kisbolygók vagyunk, amik körülötte forgunk.” 

Az osztrák üzletember úgy vélte, „esélytelen”, hogy manapság valaki unintelligensként Forma-1-es versenyző legyen, példaként néhány saját, korábbi ellenfelét hozta fel, akik „mindenképpen rendelkeztek a készségekkel, de nem voltak képben azzal, hogy mi veszi őket körbe.” Az egyikük ma is gokartszerelő, de említette Hamilton egyik volt riválisát is, aki drogok miatt csúszott le.  

„Nem csak az a lényeg, hogy valaki gyorsan vezessen. Egy kissé fenegyereknek is kell lenni, de a kurázsi nem minden. Sokkal komplettebbnek kell lenni versenyzőként, atlétaként, személyiségként. Intelligensnek kell lenni, hogy beszélgetésbe tudjunk elegyedni, szociális intelligenciára is szükség van a paddockban, a véleményvezérek, döntéshozók közelében, hogy ezt a javunkra tudjuk fordítani.”

Wolff szerint azok a versenyzők jutnak a csúcsra, akik soha, semmilyen lehetőséget sem hagynak ki, és a pályán kívül is tudnak manőverezni, már a juniorkategóriákban is.„Amikor valaki Lewisszal vagy Max [Verstappennel], Sebastian Vettellel beszélget, meglepődhet, hogy mennyire képben vannak. Nem úgy, mint valaki, aki az oxfordi egyetemen diplomázott, hanem csak okosak. Kizárt, hogy manapság is lehessen James Hunt életét élni. Az emberek néha megdöbbennek, hogy Lewis milyen intelligens” – nyilatkozta Wolff.

Wolff szerint Hamilton is intelligens versenyzőForrás: Daimler AG/Steve Etherington/Mercedes-Benz Grand Prix Ltd.

A sportág komolyodásáról és profi hozzáállás elterjedéséről Michael Schumacher korábbi F3-as ellenfele, a manapság időméréssel és gokartverseny-szervezéssel foglalkozó Mike Wagner is beszélt nemrég a GPhíreknek adott interjúban. Wagner szintén kiemelte, hogy az F1-ből kiveszett a ’80-as években még létező bohém légkör és ez leszivárgott egészen a gokartozásig.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK