Társoldalunk:
Hírlevél

Red Bull: Kettős győzelmet kellene aratnunk Mexikóban

2021.11.04. 11:23

Helmut Marko optimista a mexikói versenyhétvége előtt, úgy érzi, hogy a Red Bull jobb helyzetben van a vártnál, de nem tagadta, hogy akadnak problémáik.

Max Verstappen 12 pontos előnnyel várhatja a hétvégén zajló Mexikói Nagydíjat, ahol a tengerszint feletti magasság miatt a Red Bullt tartják az esélyesnek, elsősorban azért, mert ilyen körülmények közepette a Honda turbómotorja jobban működik a Mercedesnél. Helmut Marko ezért úgy gondolja, Mexikóban nyerniük kell, sőt „igazából kettős győzelmet kellene elérnünk.”

Péreznek ritkán van olyan jó napja, hogy segíteni tudjon Verstappennek, de egyre nagyobb szükség lenne ráForrás: Getty Images via AFP/2021 Getty Images/Mark Thompson

A vállalat motorsport tanácsadója az Auto Motor und Sportnak adott nagyinterjút, ebben kifejtette, hogy az austini győzelmük nagy morális lökést adott nekik, mert az előző három versenyen több pontot szereztek a vártnál, így hátrány helyett némi előnnyel várhatják a további futamokat, még
az sem bosszantotta fel, hogy az USA-ban a Ferrari nem vette el a leggyorsabb körért járó bónuszpontot Lewis Hamiltontól. Úgy érzi, jól beállított autóval legyőzhetik a Mercedest.

„A Mercedes silverstone-i fejlesztése és a további újításaik beváltak – magyarázta, hogy miért tűnt el a Red Bull nyári fölénye. – A mi autónkat talán nehezebb beállítani, de ha sikerül, akkor mi is tartjuk a lépést. Austin furcsa volt, igazából egyre nehezebb dolgunk van a közepes keverékű gumikkal, ott nagyon gondolkodóba estünk miattuk.”

Marko megerősítette, hogy már a Red Bull is leállt az idei autó fejlesztésével, mert, ha lennének is újításaik, nem maradna idejük legyártani azokat, ezért elsősorban az autó finomhangolására összpontosítanak, ebben az is a segítségükre van, hogy Adrian Newey visszatért a biciklis balesete után, ráadásul a sikerek láttán motivált is.

Newey versengő alkat. Ha látja az esélyt, hogy győzzön, sokkal motiváltabb annál, mintha 30 lóerős hátrányban lévő motorral kell boldogulnia.” „Nincs senki más, akinek ekkora tapasztalata lenne, aki ilyen sok bajnoki címet nyert. Newey még mindig kulcsfontosságú, a többi mérnök számára is, legyen szó aerodinamikáról vagy más részlegekről – mondta Marko. – Nem egész négy hétig volt távol a gyártól, de közben is érkeztek tőle dolgok, hiszen még mindig papírra rajzol.”

Marko bízik Verstappen sikerébenForrás: Getty Images via AFP/2021 Getty Images/Mark Thompson

Az osztrák szakember úgy véli, Mexikóváros után Sao Paulóban is jó esélyeik vannak, mert az ottani magasság a Red Bull Ringhez hasonlítható, és szerinte Austinban bizonyították, hogy „a Mercedes fölénye eltűnik, ha az autót a megfelelő tartományba hozzuk. Szocsiban és Törökországban sok múlt a gumik hőmérsékletén” – mondta, de azt nem árulta el, hogy az túl alacsony vagy túl magas volt-e.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK