Társoldalunk:
Hírlevél

Wolff elmondta, Russellnek mit lehet jövőre Hamilton ellen, és mit nem

2021.11.03. 08:10

A 2022-es szezontól az idén még a Williamsnél versenyző George Russell lesz Lewis Hamilton csapattársa a Mercedesnél, Toto Wolff, az istálló csapatfőnöke pedig már most előrebocsátotta, hogy a két pilóta milyen elvek mentén versenyezhet.

A legtöbben arra számítanak, hogy a 2022-es szezontól kezdve Lewis Hamiltonnak ismét meg kell majd küzdenie azért, hogy a Mercedesen belül ő legyen a falkavezér, hiszen George Russell személyében fiatal és igen gyors csapattársat kap. A hétszeres világbajnoknak az elmúlt években nem jelentett gondot Valtteri Bottas legyőzése, így legutóbb 2016-ban, a Nico Rosberg ellen vívott csatában kellett aggódnia a másik autóban ülő pilóta miatt. Toto Wolff, a Mercedes csapatfőnöke nem is várja el Russelltől, hogy visszafogja magát, azt ugyanakkor nem hagyja megismétlődni, ami Rosberg és Hamilton között történt.

Jövőre már ugyanolyan autóval mérkőzhetnek megForrás: AFP/John Thys

Noha Hamilton ellen még nem bizonyított, tavalyi szahíri beugrásával Russell azt már megmutatta, hogy képes azonnal felvenni a tempót egy Mercedesben is, és gyorsabb lenni a Hamiltont csak alkalomadtán legyőzni képes Valtteri Bottasnál. Jövőre pedig nem kizárt, hogy jóval nagyobb nevű csapattársát is meg fogja izzasztani. Wolffnak ezzel nincs is problémája, mindössze azt várja el, hogy a két versenyzője tisztelje a szabályokat, és ne ütközzön össze.

„George egy intelligens fiatalember. Meg fogja találni a helyét a csapatban, de ez nem azt jelenti, hogy vissza kell majd fognia magát vezetés közben – nyilatkozta az osztrák üzletember a Daily Mailnek. – Nem várhatjuk el valakitől, hogy oroszlán legyen az autóban és egy kis kölyökkutya azon kívül. De vannak bizonyos határok a csapaton belül, amelyeket tiszteletben kell tartani, George pedig nagyon jól tudja, hogy mik ezek. Amint zöldre vált a lámpa, egyedül a versenyzőkön van a felelősség. Én nem tudok közbeavatkozni, távirányítani őket, egy dolog azonban mindennél fontosabb: ne érjetek össze! Ez az ő felelősségük. Lehet keményen versenyezni, de kontakt nélkül.”

Ez Hamiltonnak és Bottasnak sikerült, előtte Hamiltonnak és Rosbergnek azonban számos alkalommal nem. Utóbbiak esetében persze teljesen más volt a viszony, ami hozzájárult a pályán történt ütközésekhez. Wolff pedig már előrebocsátotta, hogy ilyesmi még egyszer nem lesz.

Ütközni tilosForrás: AFP/Adrian Dennis

„Voltam már ilyen helyzetben Nicóval, amikor nem puszta rivalizálásról volt szó. Rengeteg volt az ellenségeskedés, ez pedig nem fog újra megtörténni. Ez arról szól, hogy tiszteletet mutassunk a másik iránt, ami nehéz lehet, mert ha a pálya ugyanazon négyzetcentiméteréért versenyeznek, akkor egy ponton végül keresztezni fogják egymás útját. De azt várjuk el, hogy tartsák tiszteletben azt, hogy soha senki sem előbbre való a csapatnál. A pilóták tudják ezt. 2000, az F1-es csapatért dolgozó embert képviselnek, és másik 350 ezret, akik a Mercedesnek dolgoznak. Ők bolygók a naprendszerben, a Mercedes pedig a nap” – jelentette ki Wolff.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK